Bani.md

Sergiu Lucinschi ar fi părăsit România cu șapte luni înainte de sentința Curții de Apel! Unde s-ar afla acum fiul fostului președinte al țării

Sergiu Lucinschi ar fi părăsit România cu șapte luni înainte de sentința Curții de Apel! Unde s-ar afla acum fiul fostului președinte al țării

Sergiu Lucinschi, fiul celui de-al doilea președinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi, a plecat din România cu șapte luni de decizia Curții de Apel București, prin care a fost condamnat la trei ani de închisoare, cu suspendare, pentru șantaj, trafic de influență, fals în declarații și participare improprie în forma instigării la infracțiunea de fals intelectual. Ultima dată, acesta ar fi trecut frontiera a fost în aprilie 2017. Lucinschi ar fi plecat atunci de la Chișinău spre Moscova cu un avion. Acesta s-ar afla la Moscova și în prezent.

Informația a fost confirmată pentru Deschide.md de surse din cadrul Interpol.

Amintim că la sfârșitul lunii martie, Sergiu Lucinschi a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție la doi ani și patru luni de închisoare cu executare. În schimb, Radu Pricop, ginerele fostului președinte român, Traian Băsescu, a fost achitat de Înalta Curte de Casație și Justiție, în dosarul în care e acuzat de complicitate la şantaj şi instigare la fals în declaraţii.

Potrivit DNA, în perioada decembrie 2014 - martie 2015, Sergiu Lucinschi, ajutat de avocatul Radu Pricop şi de procurorul Remus Tudoran Jurj, l-ar fi constrâns pe omul de afaceri Alexandru Horpoş să îi dea patru milioane de euro, pentru a-şi retrage o plângere formulată la DIICOT, care face obiectul unui dosar penal, pentru mai multe infracţiuni, printre care şi gestiune frauduloasă. De asemenea, Lucinschi i-ar fi promis omului de afaceri că va face demersurile necesare astfel încât să fie schimbată încadrarea juridică a tuturor faptelor în infracţiunea de "gestiune frauduloasă", pentru care, la retragerea plângerii prealabile, ancheta încetează.

Radu Pricop l-ar fi sprijinit în activitatea infracţională pe Sergiu Lucinschi prin redactarea, în anul 2013, a plângerii penale care face obiectul unui dosar penal şi prin formularea ulterioară, în perioada decembrie 2014 - martie 2015, a mai multor soluţii nelegale, pentru remiterea sumei de patru milioane de euro către Lucinschi, inclusiv cea privind recunoaşterea unei datorii fictive, care a fost acceptată de omul de afaceri, "sub imperiul constrângerilor repetate", susţin procurorii. Anchetatorii mai spun că în perioada ianuarie 2015-martie 2015, Remus Tudoran Jurj, în calitate de procuror DIICOT, având în instrumentare două dosare penale care îl priveau pe acelaşi om de afaceri, l-ar fi sprijinit în mod constant pe Sergiu Lucinschi, prin dirijarea unor momente ale anchetei penale într-o manieră fie favorabilă, fie nefavorabilă omului de afaceri cercetat, în funcţie de cum decurgeau discuţiile pentru remiterea banilor.

După ce a fost pronunțată sentința, la data de 5 aprilie, Poliția Națională Română l-a anunțat în căutare națională, iar ulterior l-au dat în căutare prin Interpol.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000