Sfaturi practice și utile pentru milenarii care vor să-și cumpere o casă

09 Iul. 2021, 13:20
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
09 Iul. 2021, 13:20 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

A avea propria casă este visul oricărui tânăr, însă procesul nu este atât de simplu. În primul rând ai nevoie de o sumă mare de bani pentru care ai nevoie de timp să o aduni. Iată câteva sfaturi pentru milenarii care vor o locuință.

1. Verificați și îmbunătățiți-vă istoria creditară

Cumpărătorii ar trebui să se asigure că au o istorie creditară bună pentru a se califica pentru un împrumut la o dobândă favorabilă. În general, cu cât scorul de credit este mai mare, cu atât rata dobânzii la ipotecă este mai mică. O rată a dobânzii mai mică poate însemna plăți lunare semnificativ mai mici.

O istorie de credit puternică vă poate îmbunătăți, de asemenea, șansele de a câștiga un război de licitare sau de a obține o aprobare prealabilă a ipotecii.

2. Economisiți mai mult decât planificați

Poate dura ani de zile pentru a economisi pentru avansul unei case, dar nu este singurul număr la care să te gândești.

Costurile de final, care pot include costuri de inspecție la domiciliu, taxe de solicitare și inițiere a împrumutului, pot varia.

Majoritatea cumpărătorilor ar trebui să ia în considerare și cheltuielile recurente, cum ar fi asigurarea proprietarilor de locuințe, impozitele pe proprietate, reparațiile și întreținerea.

Având în vedere taxele inițiale și costurile de mutare, Mateo spune că supraestimarea economiilor pentru a cumpăra o casă este crucială.

3. Găsiți un agent imobiliar bun

Mateo spune că găsirea unui agent imobiliar bun care să vă ghideze în procesul de cumpărare – și să absoarbă unele dintre durerile de cap logistice – merită să vă luați timp pentru cercetare.

Cumpărătorilor li se recomandă să viziteze profilurile de socializare ale unui agent imobiliar pentru a-și verifica personalitatea și pentru a vedea dacă stilurile lor de comunicare se potrivesc.

Orice agent imobiliar poate face o reclamă frumoasă, dar nu știi cu adevărat cât de bine funcționează sau cât de utile vor fi pentru tine. Pe rețelele de socializare, clienții pot arunca o privire asupra momentelor din culise ale unui agent imobiliar pe parcursul călătoriei de cumpărare/vânzare. De asemenea, puteți auzi de la alți cumpărători prin intermediul unui videoclip online sau al unei recenzii scrise a experienței lor de lucru cu agentul.

Realitatea Live

28 Iul. 2021, 10:00
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Otilia Cotruța
28 Iul. 2021, 10:00 // Oameni şi Idei //  Otilia Cotruța

Lumea de astăzi, așa cum o trăim și o simțim, era greu de anticipat în urma cu 15 – 20 de ani. Cu toate acestea, nivelul de conectivitate de care ne bucurăm în prezent a fost pregătit de o serie de evenimente remarcabile pentru acea vreme, din domeniul tehnologiei. Astăzi tehnologia atinge fiecare aspect al vieții, viitorii angajatori punând un accent deosebit pe abilitățile digitale ale membrilor echipei. 

Se întâmplă pentru că astăzi, accelerat de criza generată de pandemie, sectorul IT și-a demonstrat importanța, eficiența și necesitatea. 

În Republica Moldova sectorul IT este ramura cu dezvoltarea cea mai dinamică, în care exporturile de servicii s-au triplat în ultimii doi ani. 

Cererea de competențe digitale în continuă creștere și ofertele de muncă tot mai atractive, generează locuri de muncă cu salarii dintre cele mai mari din economia Republicii Moldova, angajații din sectorul IT având acum cele mai mari salarii pe economie. 

Proiectul TEKWILL implementat de ATIC, cu susținerea financiară a Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională și a Suediei susține un proiect de comunicare despre procesul de admitere la specializările IT, inclusiv din considerentul soluțiilor pe care îl poate oferi domeniul IT pentru dezvoltarea profesioniștilor în Republica Moldova.  

Sectorul IT este atât de dinamic și vibrant, vast și variat, încât absolvenții programelor aferente se pot specializa în domeniul lor de interes, în funcție de program și preferințe, având posibilitatea să-și aleagă ritmul și modul de lucru: în echipă sau individual, în companii mari, în cadrul unor mici afaceri proprii sau în cadrul unor startup-uri de succes.

Potrivit unui anunț al Facultății de Matematică și Informatică a Universității de Stat din Moldova, viitorii studenți pot obține abilități digitale urmând unul dintre programele de studii:

 • INFORMATICĂ cu specializările

Tehnologii Informaționale și Paradigme de Programare

Elaborare și gestionare a sistemelor informatice

 • INFORMATICĂ APLICATĂ cu specializările

Design Informațional și Grafic

Securitatea Informației

 • INFORMATICĂ (Științe ale educației)

Viitorii studenți vor beneficia de un mediu academic stimulativ, laboratoare performante, cursuri interesante și actuale, stagii de practică în companii de vârf, burse de mobilitate în străinătate, cămine renovate. După absolvirea programelor, aceștia se vor alege cu diplomă recunoscută în țară și peste hotare, un loc de muncă asigurat, potențialul unei cariere de succes. 

Urmând studiile la facultatea de Matematică și Informatică poți deveni:

 • Administrator de rețele / sisteme
 • Architect software / sistem / baze de date
 • Analist baze de date
 • Analist / specialist / expert în securitatea informației
 • Dezvoltator software
 • Designer Web
 • Programator
 • Manager al resurselor informaționale / sistemelor informatice
 • Profesor de informatică

Ritmul accelerat de creștere a cererii specialiștilor în domeniul IT în sectoarele publice și private, calitatea studiilor urmate, abilitățile de a gândi în mod critic, de a comunica clar și de a rezolva probleme complexe fac ca rata de angajabilitate a absolvenților să fie aproape de 100%. 

Alege cariera IT la Facultatea de Matematică și Informatică a Universității de Stat din Moldova. 

Pentru mai multe detalii, vă invităm să accesați fmi.usm.md. 

Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Consolidarea capacităților instituționale de comunicare ale universităților din Moldova”, ce se desfășoară cu sprijinul Proiectului TEKWILL, implementat de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC, cu susținerea financiară a Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională și a Suediei. Conținutul acestui material reprezintă opinia exclusivă a autorului și nu reflectă neapărat poziția finanțatorilor.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală