Sfaturi utile pentru fermieri cum să combată cel mai periculos dintre dăunătorii cerealelor de toamna

Cel mai periculos dintre dăunătorii cerealelor de toamna este larvele gândacului ghebos, anunță Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), care vine și cu recomandări pentru fermieri cum să nimicească acest dăunător.

Cel mai periculos dintre dăunătorii cerealelor de toamna este larvele gândacului ghebos, anunță Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), care vine și cu recomandări pentru fermieri cum să nimicească acest dăunător.

Potrivit ANSA, în ultimii ani, toamnele lungi și secetoase, iar iernile comparativ calde și fără strat de zăpadă, au fost factori negativi în dezvoltarea dăunătorului. Totuși, luând în calcul, că în anul curent din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile multe suprafețe vor fi însămânțate târziu, se creează prejudicii. Plantulele tinere mai puternic vor fi supuse atacului de gândacul ghebos, în special în situații de monocultură.

În condițiile climaterice din lunile iulie-august, cu temperaturi de peste 30ºC și secetoase, gândacii s-au retras în sol la diferite adâncimi, unde au trecut în diapauză estivală. La finele lunii august, pe unele câmpuri de sub păioase cu samuraslă, s-a semnalat ieșirea gândacilor din diapauză și depunerea ouălor, însă dezvoltarea a fost stopată de condițiile climaterice nefavorabile. După precipitațiile căzute la finele lunii septembrie, sau creat condiții optime pentru dezvoltarea dăunătorului. Gândacii au revenit la suprafața solului, iar femelele au continuat depunerea ouălor, în special pe câmpurile cu cantitate considerabilă de resturi vegetale (paie, pleavă, boabe).

Acest dăunător dezvoltă o generație pe an. Iernează în stadiul de larve de vârsta a II-a, uneori de prima, retrasă în galerii la 15-40 cm adâncime. Adultul are corpul convex, alungit, de 14-16 mm lungime, de culoare neagră. Larva, la maturitate deplină, este de 30-35 mm lungime, corpul ușor turtit dorso-ventral, format din segmente, care se îngustează spre partea posterioară. Capul este cenușiu, iar restul corpului de un alb cenușiu. Ouăle sunt depuse, în condiții normale, în cursul lunilor septembrie-octombrie, dar în condiții de secetă, se prelungește până în luna noiembrie. Larvele apărute își sapă galerii tubulare în jurul plantelor răsărite și se hrănesc numai cu frunzele și tulpinile plantelor.

Din frunzele atacate rămân numai nervurile, ce uscându-se, seamănă cu fibre de câlți răsucite, situate la baza plantei. Larvele atacă atât toamna, cât si la începutul primăverii. Hrănirea larvelor toamna va continua până când temperatura aerului va scădea sub 0-5ºC (noiembrie-decembrie) și în „ferestrele” calde din timpul iernii, fapt care va condiționa și nocivitatea permanentă a larvelor de diverse vârste. Densitatea sporită a larvelor se prognozează pe câmpurile cu păioase de toamnă, însămânțate după premergători de graminee și cu semințe netratate cu insecticide.

În combaterea acestui dăunător un rol important le revine măsurilor agrotehnice, care includ rotația culturilor, distrugerea resturilor vegetale, efectuarea arăturii imediat după recoltat și menținerea terenului curat prin discuiri, pentru a se evita formarea samuraslei etc.

Combaterea chimică a gândacului ghebos al cerealelor se realizează prin aplicarea tratamentelor cu insecticide la semințe și plante. Tratamentele chimice împotriva larvelor se efectuează în funcție de condițiile climaterice, faza de dezvoltare a plantelor, densitatea plantelor și a larvelor. În condițiile toamnei secetoase, la depistarea dăunărilor proaspete în perioada apariției plantulelor, combaterea larvelor gândacului ghebos (în câmpurile după premergători graminee) se efectuează reieșind din densitatea plantelor la 1 m²: în faza „răsărire – 1-2 frunze” la o densitate de 450-600 plantule la 1 m2 valoarea pragului economic de dăunare (PED) constituie 1 larvă/ m2,  în faza „2-3 frunze-înfrățire” PED este egal cu 2-3 larve/ m2,, utilizând unul din insecticidele omologate la cultură, conform Registrului de Stat al produselor de uz  fitosanitar și al fertilizanților permise pentru utilizare în Republica Moldova.

Ultimele ȘTIRI

Armenia a bombardat mai multe localități din Azerbaidjan. Sunt înregistrate decese și răniți în rândul civililor și militarilor

Forțele armate din Armenia au bombardată în această dimineață pozițiile Azerbaidjanului, de-a lungul liniei frontului, unde se regăsesc și persoane...

Ce sigur nu trebuie să faci, dacă ai probeleme cu finanțele

Dacă vă aflați într-o gaură financiară, este important să evitați lucrurile stupide pentru a nu vă săpa groapa și mai adânc.

LG Moldova: Casa viitorului mai aproape decât crezi!

Cu câțiva ani în urmă, Big Data și Internetul era menționat în previziunile futuriste, iar astăzi reprezintă o realitatea perfect normală fără de c...

MAIB și Opera Națională vă îndeamnă să fim la distanță și, totuși, împreună prin cultură și muzică bună

Cel mai impresionant eveniment cultural al teatrului liric național revine în scenă cu ediția a 28-a a Festivalului Internațional de Operă și Balet...

LG Virtual Exhibition- Life’s Good from Home

În fiecare an, compania LG ne încântă cu noile sale produse unice, precum: primul televizor OLED rulabil, cel mai tare frigider InstaViewThinQ cu u...

Vezi toate știrile