Bani.md

Sindicatele sunt împotrivă ca zilele de 8 martie și 1 mai să fie zile lucrătoare

Sindicatele sunt împotrivă ca zilele de 8 martie și 1 mai să fie zile lucrătoare
Foto: sindicate.md

Confederația Națională a Sindicatelor este împotriva declarării zilelor de 8 martie și 1 mai drept zile lucrătoare în Republica Moldova. Potrivit CNSM, majorarea numărului de zile libere de Anul Nou nu trebuie făcută din contul acestor două zile, ci din contul altor zile precum Hramul localității, fie din contul zilelor libere de Crăciun pe vechi.

”Oficial, CNSM nu a primit nici o propunere privind modificarea articolului 111 al Codului Muncii al Republicii Moldova”, a declarat Oleg Budza, președintele CNSM. Aceasta, după ce în unele segmente mass-media din țară s-a vehiculat ideea, precum că în cadrul grupului de lucru tripartit, din componența căruia face parte și reprezentantul Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), s-a propus excluderea din lista zilelor de sărbătoare nelucrătoare a zilelor de 8 marte și 1 mai.

CNSM, potrivit președintelui Oleg Budza, nu va susține ideea creșterii numărului de zile de odihnă de iarnă pe seama renunțării la zilele nelucrătoare de 8 martie și 1 mai”.

Oleg Budza a specificat că mediul de afaceri nu s-a împotrivit micșorării numărului zilelor de sărbătoare nelucrătoare, doar că a insistat pentru reglementarea mai concretă, clară a zilelor de odihnă, a regulilor de modificare ale acestora.

Președintele CNSM a mai precizat că în cadrul grupului de lucru tripartit, din componența căruia face parte și reprezentantul CNSM,  s-au înaintat  2 variante de a mări minivacanța de iarnă pentru lucrători: fie din contul hramului localității, fie de-a renunța la zilele nelucrătoare de 7 și 8 ianuarie, când se sărbătorește Crăciunul, stilul vechi.

”Niciodată nu s-a discutat despre mărirea minivacanței de iarnă pentru angajații din RM din contul zilelor de 8 martie și 1 mai”, a precizat Oleg Budza.

Bani.md amintește că ieri a fost publicat spre consultări publice un proiect de lege, care propune ca zilele de 8 martie și 1 mai să fie declarate zile lucrătoare, iar pe 31-2 ianuarie moldovenii să aibă o minivacanță de Anul Nou. 

Moldovenii ar putea avea o minivacanță de Anul Nou, iar 8 martie și 1 mai ar putea fi declarate zile lucrătoare

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000