Sistemul de iluminat la Gimnaziul nr. 74 ,,Viorel Găină” din comuna Tohatin va fi modernizat. S-a semnat un memorandum

06 Oct. 2021, 15:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
06 Oct. 2021, 15:31 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Gimnaziul nr. 74 ,,Viorel Găină” din comuna Tohatin, municipiul Chișinău va avea parte de un sistem de iluminat modern, datorită AEE. În acest sens, Agenția pentru Eficiență Energetică (AEE) a încheiat un Memorandum de Înțelegere cu Asociația Obștească ,,Educație pentru Dezvoltare” (AED) referitor la acțiunile sincrone privind la implementarea proiectului de modernizare a sistemului de iluminat din cadrul instituției.

AED este implementatorul proiectului „Utilizarea instalațiilor eoliene de capacitate mică în instituțiile sociale pentru implementarea schemei de sprijin „Contorizarea Netă” și elaborarea unui model de replicare în zonele rurale” , finanțat de către Programul de Granturi Mici GEF – PNUD Moldova

Colaborarea are drept scop introducerea unor tehnologii noi de generare a electricității din surse regenerabile ceea ce va duce la reducerea cheltuielilor pentru electricitate, la un consum mai eficient a energiei și va genera beneficii socio-economice în instituțiile de învățământ.

Potrivit informațiilor oferite de AEE, în cadrul proiectului vor fi implementate mai multe lucrări, printre care:

–      Renovarea rețelei electrice și a sistemului de iluminat, modernizarea sistemului de acces la energie prin instalarea a 1 turbină eoliană pe axa verticală cu capacitatea totală de 3 kW în Gimnaziu 74 din comuna Tohatin;

–      Elaborarea unui model de utilizare a instalațiilor eoliene pe axă verticală de capacitate mică în instituțiile de învățământ;

–      Dezvoltarea capacităților a 30 de reprezentanți ai APL-urilor și ONG-urilor, dintre care 50% femei, pentru elaborarea documentației tehnice, montarea și mentenanța instalațiilor eoliene pe axă verticală de capacitate mică în instituțiile de învățământ.

Agenția pentru Eficiență Energetică are misiunea de a implementa politica de stat în domeniul eficienței energetice, performanței energetice a clădirilor, precum și a valorificării surselor de energie regenerabilă, inclusiv prin atragerea și gestionarea resurselor financiare în vederea finanțării proiectelor în domeniile respective într-un mod durabil din punct de vedere al mediului înconjurător și a schimbărilor climatice.

Realitatea Live

04 Dec. 2023, 17:15
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
04 Dec. 2023, 17:15 // Actual //  Lupu Eduard

Circa 300 de mii de moldoveni cu cetățenie română riscă să rămână fără cartea de identitate urmare a noilor modificări la legislație intrate în vigoare peste Prut, potrivit anunțului Just Consult.

„Cetățenii Republicii Moldova care dețin cetățenie română și au carte de identitate românească se confruntă cu acțiuni abuzive ale autorităților române. După verificarea la adresa de domiciliu, autoritățile rețin actul de identitate pentru a fi anulat. Aceste acțiuni au ca rezultat limitarea drepturilor acestor cetățeni, inclusiv dreptul la un act de identitate românesc și dreptul la libera circulație”, susține Just Consult.

De la 10 iunie 2023, au intrat în vigoare noi reguli pentru românii care locuiesc la o altă adresă decât cea din buletin. Potrivit noii legi, persoanele care locuiesc la o altă adresă decât cea din cartea de identitate sunt obligate în termen de 15 zile să își facă mutația.

„Persoanele care, din diferite motive, locuiesc la alte adrese decât cea din buletin de identitate sunt obligate să solicite la serviciul public comunitar de evidență a persoanelor schimbarea domiciliului sau înscrierea mențiunii privind stabilirea reședinței în termen de 15 zile de la mutare și să ceară înscrierea în cartea de imobil”, se arată în lege. Nerespectarea acestor reguli atrage amenzi cuprinse între 75 și 150 de lei românești.

Mulţi moldoveni de peste Prut îşi fac buletine de România pentru a putea munci în Uniunea Europeană, iar proprietarii de locuinţe fac din asta o afacere.

Pentru mii de persoane din Republica Moldova, câteva localităţi de peste Prut sunt „acasă” doar în acte. Aceştia îşi fac buletine de România pentru a putea munci în Uniunea Europeană.

De exemplu, în trei comune din judeţul Iaşi, există cel puţin câte o casă cu locuitori fantomă. Unii dintre ei nici nu au trecut măcar să vadă cum arată casa în care locuiesc oficial. Totodată, la Galați, există o casă cu 3000 de rezidenți.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău