Starea de urgență – ANULATĂ. Curtea Constituțională a declarat acțiunea ca fiind neconstituțională

28 Apr. 2021, 18:04
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
28 Apr. 2021, 18:04 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Curtea Constituțională a anulat astăzi instaurarea stării de urgență de către majoritatea parlamentară PSRM-Șor-Pentru Moldova, la data de 30 martie, declarând această acțiune ca fiind neconstituțională. Sentința a fost pronunțată astăzi de către magistrații constituționali „acompaniați” de aproape o mie de cetățeni, care manifestau în fața Curții, pentru a fi susținută sesizarea de anulare a stării de urgență, scrie Realitatea.md.

Decizia Înaltei Curți este definitivă, nu se supune nici unei căi de atac, intră în vigoare la data pronunțării și se publică în Monitorul Oficial.

Astfel, odată cu anularea stării de urgență, președinta țării, Maia Sandu, are undă verde de a semna decretul de dizolvare a Parlamentului, așa cum a hotărât tot CCM, după ce a constatat că se întrunesc toate elementele pentru a fi înfăptuit acest lucru, deoarece, conform Constituției, în perioada stării de urgență, asediu sau război, Parlamentul nu poate fi dizolvat.

În momentul când va fi semnat decretul prezidențial, Republica Moldova intră în „febra” organizării procesului de organizare a alegerilor anticipate, iar în decurs de 60 de zile, urmează să aibă loc scrutinul propriu-zis.

Amintim că, la 30 martie, Guvernul a adoptat o hotărâre prin care a solicitat Legislativului introducerea stării de urgență, argumentând acest lucru prin faptul că, Comisia Extraordinară de Sănătate Publică are capacități de control limitate în raport cu răspândirea extrem de rapidă a contaminărilor cu coronavirus. Parlamentul a instituit stare de urgență până la 30 mai curent, adică termenul maxim prevăzut de Constituție – două luni. La o săptămână distanță, numărul cazurilor noi de coronavirus a început să scadă simțitor, precum și cel al deceselor, deși nu au fost întreprinse măsuri suplimentare de până la instaurarea stării de urgență, ba chiar unele restricții au fost anulate.

Opoziția a calificat instaurarea stării de urgență ca metodă a majorității parlamentare de a trage din timp, pentru a nu putea fi dizolva Parlamentul de către președinta țării.

Realitatea Live

29 Iul. 2021, 17:55
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
29 Iul. 2021, 17:55 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

O femeie din Germania a purtat un bilet de loterie câștigător în poșetă săptămâni întregi, fără să-și dea seama că valorează aproape 33 de milioane de euro, scrie ITV.

În vârstă de 45 de ani, femeia a fost singurul câștigător al unei trageri la sorți pe 9 iunie, după ce a ghicit corect șapte câmpuri pe un bilet de loterie german, a spus Lotto Bayern. Compania a declarat că suma este a doua cea mai mare plătită vreodată în istoria sa de 75 de ani.

Aceasta a citat-o pe femeia care nu a fost numită, spunând:

„Încă mă ia amețeala când mă gândesc că am purtat neglijent aproape 33 de milioane de euro în poșetă timp de câteva săptămâni”.

Ea și-a descoperit norocul doar când a jucat din nou la loterie.

Femeia spune că aceasta este o sumă suficientă pentru familia sa și spune că nu mai intenționează să participe la loterie.

Cu acești bani femeia spune că va încerca să adopte un mod sănătos de viață și vrea să facă ceva mai mult pentru mediul înconjurător.

„Și când spun asta, mă refer la mâncare sănătoasă, activitate fizică, exerciții în natură. Și ne dorim foarte mult să ne construim o casă verde cu o grădină naturală”, a adăugat femeia.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală