Bani.md

Statul se pregătește să cumpere acțiunile băncilor cu probleme, pentru a le revinde

Statul se pregătește să cumpere acțiunile băncilor cu probleme, pentru a le revinde

Agenția Proprietății Publice (APP) urmează să cumpere și să deetatizeze acțiunile emise de Moldindconbank și Moldova Agroindbank. Un proiect de hotărâre de Guvern prin care Executivul acordă aceste împuterniciri APP este propus spre consultări publice.

Potrivit Proiectului, APP urmează ca, în numele Guvernului, să cumpere și să deetatizeze acțiunilor emise de băncile de importanță sistemică, inclusiv să negocieze și să semneze antecontracte, contracte de vînzare-cumpărare și alte acte.

Asta după ce la 15 decembrie 2017, Parlamentul a votat în lectură finală o serie de modificări legislative, care permit statului să cumpere acțiunile blocate ale unor bănci, care nu reprezintă interes pentru investitori, pentru a le revinde. Proiectul a fost votat de 57 de deputați.

Astfel, Legea privind administrarea și deetatizarea proprietății publice a fost completată cu încă un articol. Acesta prevede procurarea și deetatizarea (n.r. trecerea din proprietatea statului în proprietatea particulară)  a acțiunilor emise de băncile de importanță sistemică.

Conform modificărilor, Ministerul Finanțelor, în temeiul unei hotărâri emise de Guvern, achiziționează acțiunile emise de o bancă și le transmite în termen de 5 zile Agenției Proprietății Publie, în scopul vânzării acestora pe piața reglementată și/sau prin sistemul multirateral de tranzacționare.

Prețul de vânzare a acțiunilor achiziționate urmează a fi stabilit de Agenția Proprietăți Publice, dar nu va fi mai mic decât prețul la care acestea au fost achiziționate de către Ministerul Finanțelor.

Cu ajutorul noilor amendamente, autoritățile încearcă să soluționeze probleme vânzării a 41,09% din acțiuni din cea mai mare bancă din țară - Moldova Agroindbank (MAIB) și 63,89% din Moldindconbank. 

Amintim că în martie 2016 BNM a blocat 20 de acționari ai Moldova Agroindbank, care acționau concertat în raport cu această bancă și au achiziționat anterior o cotă substanțială în capitalul social al băncii în mărime cumulativă de 39.58 la sută, fără a dispune de permisiunea prealabilă scrisă a Băncii Naționale. 

Un gurp de acționari care acționau conertat a fost depistat și la Moldindconbank, astfel, în octombrie 2016, BNM decide blocarea a  63,8% din acțiunile Moldindconbank

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000