Bani.md

Statul va subvenționa 70 la sută din suma primelor de asigurare pentru agricultori

Statul va subvenționa 70 la sută din suma primelor de asigurare pentru agricultori

Guvernul, întrunit luni în şedinţă, a aprobat şi va prezenta  Parlamentului spre examinare proiectul de lege privind asigurarea subvenţionată în agricultură, transmite Moldpres.

Această lege are ca scop stimularea producătorilor agricoli în asigurarea intereselor patrimoniale împotriva riscurilor specifice activităților agricole și protejarea intereselor acestora în procesul de asigurare.

De asemenea, legea va reglementa relaţiile dintre asigurători şi producătorii agricoli, care apar în procesul asigurării în agricultură, precum și relațiile care se stabilesc între aceștia, pe de o parte, și autoritățile publice, pe de altă parte, în legătură cu subvenţionarea de către stat a primelor de asigurare.

Potrivit ministrului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, Ion Perju, sectorul agricol este foarte vulnerabil la calamităţile naturale, iar asigurările în agricultură reprezintă un mecanism viabil de lungă durată, susţinut de stat, care va proteja fermierii. 

Ce prevede legea 

Potrivit documentului elaborat de Guvern, producătorul agricol își poate asigura culturile agricole în următoarele riscuri: seceta, grindină, înghețuri, inundaţie, averse, suflarea semințelor, polignirea culturilor, incendierea spicoaselor și atacul organismelor dăunătoare.

Documentul prevede și riscurile de asigurare în cazul pierii animalelor. Printre acestea sunt bolile, inundațiile, intoxicarea, asfixierea, secetă și întreruperea alimentării cu energie electrică a întreprinderilor de reproducere a peștilor, în rezultatul concursului factorilor naturali.

Subvenţionarea primelor de asigurare se va efectua din Fondul Naţional de Dezvoltare a Agriculturii şi Mediului Rural.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000