Bani.md

Știai?! Legea permite agenților economici să NU elibereze bonul fiscal în anumite cazuri

Știai?! Legea permite agenților economici să NU elibereze bonul fiscal în anumite cazuri foto: stirilieprotv.ro

Autoritățile ne îndeamnă mereu să cerem bonul de casă atunci când facem o cumpărătură sau beneficiem de un oarecare serviciu. Eliberarea bonului de casă garantează achitarea impozitelor agentului economic și acumularea banilor în bugetul de stat. 

Totuși, există o excepție: 

Potrivit legii, se permite efectuarea încasărilor în numerar, fără utilizarea mașinilor de casă și control (MCC), la comercializarea bunurilor și serviciilor de alimentație publică în perioada desfășurării iarmaroacelor, expozițiilor,  festivalurilor şi diverselor măsuri cultural-sportive – în parcuri şi străzi, precum şi în alte locuri publice, autorizate de autorităţile publice locale şi/sau centrale cu informarea Serviciului Fiscal de Stat.

Acest lucru este prevăzut în Regulamentul cu privire la aplicarea maşinilor de casa şi control pentru efectuarea decontărilor în numerar (anexa nr. 5 la Hotărârea Guvernului nr. 474 din 28 aprilie 1998 cu privire la aplicarea maşinilor de casă şi control cu memorie fiscală pentru efectuarea decontărilor în numerar).

Potrivit art. 215 din Legea cu privire la comerţul interior nr. 231 din 23 septembrie 2010, prin dispoziţia primarului, autoritatea administraţiei publice locale are dreptul să stabilească cerinţe privind desfăşurarea activităţilor de comerţ în cadrul târgurilor, iarmaroacelor, manifestărilor culturale turistice, sportive şi ale altor evenimente similare, inclusiv să permită desfăşurarea acestora fără depunerea notificării.

Astfel, pentru încadrarea în norma legală, autoritatea publică locală/centrală emite dispoziţia respectivă, nominalizând agenţii economici participanţi şi informând Serviciul Fiscal de Stat.

Concomitent agenţii economici participanţi vor informa în scris subdiviziunea Serviciului Fiscal de Stat în ale cărei raze teritoriale îşi au sediul stabilit în documentele de constituire, despre desfăşurarea activităţii corespunzătoare.

De menţionat că agentul economic participant are obligaţia să elibereze cumpărătorilor bonuri de plată, în cazurile în care aceştia le vor solicita. La finele zilei de gestiune să întocmească pe vânzările efectuate un bon de plată totalizator (vânzările pentru care au fost eliberate bonuri de plată în particular nu se includ).

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000