Bani.md

Știi ce consumi? „Jumătate dintre produsele ucrainene sunt contrafăcute sau falsificate”

Știi ce consumi? „Jumătate dintre produsele ucrainene sunt contrafăcute sau falsificate”

Fiecare al doilea produs alimentar din Ucraina este contrafăcut sau falsificat. Despre asta vorbește directorul Asociației comercianților cu amănuntul din Ucraina, Alexei Doroșenco în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune „Kiev” din Ucraina. Pentru Republica Moldova, consumatorii din țara noastră, problem devine cu atât mai actuală, cu cât importurile produse fabricate în Ucraina este în creștere, iar un mecanism funcțional care ar garanta calitatea produselor importate, până ca acestea să ajungă pe rafturile magazinelor, nu există.

La importul produselor ucrainene în Moldova nu se face vreo analiză de laborator care să verifice dacă acestea corespund sau nu normelor, dacă nu sunt contrafăcute.

Citește și: Cantitatea produselor alimentare importate din Ucraina

Consumatorii cumpără în mod activ produse contrafăcute din magazine din cauza prețului scăzut și a lipsei de informații despre compoziția reală a produsului. Bani.md a publicat anterior o analiză în care prezintă cât de multe neconformități sunt cu referire la etichetarea produselor de import. 

Citește și:

EXCLUSIV DOC – Produse de import cu substanțe INTERZISE și etichetare falsă, livrate copiilor în instituțiile de învățământ din țară

ANSA a identificat o serie de nereguli în etichetarea produselor alimentare. Agenții economici, obligați să se corecteze

ATENȚIE! Citiți eticheta! Cum evităm sucurile „false” de import, comercializate în magazinele din Moldova

„Sucurile” care conțin substanțe interzise ar putea fi scoase de pe piață, iar importul acestora - încetat  

„Astăzi, fiecare al doilea produs pe care îl vedem într-un magazin sau pe piață este fie contrafăcut, fie falsificat. Desigur, același lucru este valabil și cu referire la meniul de la școală, produse servite copiilor la prânz sau la micul dejun”, a declarant Doroșenco, menționând că vorbim despre toate produsele alimentare, fără excepție.

Potrivit acestuia, înrăutățirea calității alimentelor din Ucraina este o consecință a evenimentelor din 2014, când sistemul de protecție a consumatorilor a fost distrus, activitatea stațiilor sanitare-epidemiologice, fitosanitare și a canalizării veterinare a fost perturbată. Acest lucru a dus la faptul că astăzi țara nu are control sistemic.

Măsuri de protecție neaccesibile

Ucraina are o lege noua cu referire la protecția consumatorilor, doar că mecanismele puse la dispoziție, care ar proteja oamenii de produse contrafăcute sau alterate, sunt greu de utilizat.

În noul proiect de lege, care are ca scop consolidarea protecției consumatorilor în Ucraina, sunt cel puțin două puncte controversate.

În primul rând, pentru a depune o plângere cu referire la bunurile de calitate scăzută, cumpărătorul va trebui să efectueze o examinare scumpă, din propriul buzunar. Explicații în acest sens au fost oferite în cadrul unei emisiuni ObozTV  de către directorul adjunct al ONG-ului „Controlul public al protecției consumatorilor”, Olga Kotekhova.

„Marele minus este că plângerea consumatorului trebuie să fie întemeiată și cu dovezi: cu expertiză, cu rapoarte medicale. Este un lucru dacă este intoxicație alimentară. Aici sunt de acord. Dar pe rafturile magazinelor există o mulțime de mărfuri falsificate și contrafăcute, produse care se vând la un preț mai mic decât un sinecost real posibil. "Înțelegem acest lucru, dar efectuarea unui examen este o plăcere scumpă. Nu orice consumator își poate permite", a spus ea.De exemplu, potrivit lui Kotekhova, o examinare a produselor lactate costă acum de la 1000 de hrivne, echivalentul a peste 700 de lei moldovenești.

Calitatea produselor Ucrainene, în clasament internațional

Și instituțiile internaționale remarcă scăderea calității produselor Ucrainene.

Potrivit celui mai recent clasament Forbes „Made in Country Index”, care poziționează țările lumii în funcție de calitatea produselor, Ucraina a ocupat în anul 2018 locul 45 (cu 35 de puncte), a opta poziție de la sfârșitul clasamentului.

Pe primele poziții s-au clasat state membre ale Uniunii Europene.

Știi ce consumi? „Jumătate dintre produsele ucrainene sunt contrafăcute sau falsificate”

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000