Strugurii de masă se ieftinesc pe piața din Moldova. Cât costă un kilogram

16 Aug. 2021, 17:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
16 Aug. 2021, 17:46 // Actual //  Dumitrita Culiuc

De la sfârșitul primei săptămâni a lunii august, pe piața internă a Moldovei au apărut primele propuneri pentru vânzarea strugurilor de masă din plantații în câmp deschis. Practic, vânzătorii erau mici fermieri și proprietari de parcele de uz casnic, distribuind în grupuri specializate de pe rețele sociale oferte pentru vânzarea strugurilor albi de masă în loturi mici (de la 5-10 kg) cu livrare către cumpărător, scrie EastFruit.

Gama de prețuri la începutul vânzărilor acestor produse a fost de 40-45 lei / kg. Aceasta este aceeași sumă ca și fermierii – mici vânzători en-gros de struguri de masă crescuți în sere – solicitați comercianților-revânzătorilor cu 1-2 săptămâni mai devreme. În acest caz, a fost vorba de struguri roșii, care au o cerere mult mai mare – atât pe piața locală, cât și pe piața de export.

Cu toate acestea, deja la începutul acestei luni, reprezentanții asociațiilor de viticultori au fost de acord că nivelul prețurilor inițiale pentru strugurii de masă din plantațiile deschise a fost ușor supraestimat. În acest sens, observă că produsele sunt furnizate în principal pe piața internă, unde strugurii de calitate din sere sunt încă prezenți „în cantități reziduale”. Și strugurii măcinați timpurii până la sfârșitul primului deceniu al lunii august în masa lor au ajuns deja la stadiul de maturitate optimă.

Trebuie remarcat faptul că, chiar ținând cont de vremea caldă și însorită din iulie-august, strugurii de masă se coc în Moldova cu 7-10 zile mai târziu decât anul trecut. Și în 2020, la începutul lunii august, prețul strugurilor de masă a fost cu 25-30% mai mic.

Printre altele, trebuie remarcat faptul că în prima jumătate a lunii august există prea mulți concurenți de mărfuri pe piața moldovenească de fructe și fructe de pădure: de la mure, zmeură și căpșuni din soiuri remontante, până la prune și mere de vară. Pe fondul puterii de cumpărare reduse a populației, este foarte dificil să vinzi struguri de masă scumpi, percepuți de consumatorul de masă ca un produs de toamnă.

Pe baza combinației de factori, nu este surprinzător faptul că, până la jumătatea lunii august, prețurile angro la struguri de cea mai bună calitate (roșu mare și fără semințe) pe piețele angro ale orașelor au scăzut la 20-25 lei / kg. În același timp, există o ofertă de produse agricole de calitate medie în locurile de vânzare neautorizate (de la mașini lângă marginea drumului) la un preț de 15-18 lei / kg.

În același timp, prețurile cu amănuntul pentru strugurii de masă locali în tarabele și corturile de fructe și legume, precum și în buticurile de fructe și legume din centrele comerciale sunt încă la un nivel ridicat – 35-45 lei / kg.

Realitatea Live

23 Sept. 2021, 14:10
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
23 Sept. 2021, 14:10 // Actual //  Lupu Eduard

Sectorul HoReCa va beneficia de cota TVA de 6% din 1 octombrie. Este vorba de agenții economici care prestează servicii de cazare, comercializare a produselor alimentare/băuturi, cu excepția producției alcoolice. Inițiativa legislativă a fost votată în ședința de astăzi a Parlamentului cu votul a 84 de deputați.

Legea a fost votată urmare a multiplelor restricţii impuse la desfăşurarea diverselor activităţii. Prestatorii au suferit pierderi enorme, care s-au reflectat inclusiv în micşorarea salariilor în reducerea locurilor de muncă sau în general s-a soldat cu falimentarea afacerilor.

Reducerea TVA a fost publicată pe 21 mai, curent și urma să intre în vigoare șase luni mai târziu din 21 noiembrie. Însă ca urmare a situației grave din sectorul vizat se propune ca cota TVA în mărime de 6% urmează a fi aplicată din 1 octombrie.

 

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală