Studenții din Republica Moldova vor învăța antreprenoriatul tech la universități. Ce include programul de studii

09 Aug. 2021, 13:57
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Dumitrita Culiuc
09 Aug. 2021, 13:57 // Oameni şi Idei //  Dumitrita Culiuc

Veste bună pentru studenții din Republica Moldova, acești vor începe a studia încă de pe băncile universității antreprenoriatul tech. Astfel, prin intermediul programului „Startup Universities”, începând cu luna septembrie a anului curent, 40 de studenți de la universitățile din Chișinău, Bălți, Comrat și Cahul vor beneficia de program și vor obține cunoștințe și abilități antreprenoriale. Inițiativa are scopul de a stimula potențialul tinerelor generații pentru dezvoltarea economiei naționale.

Datorită acestui curs, tinerii vor avea posibilitatea să-și dezvolte abilitățile antreprenoriale în domeniul tech.

Ana Chirița, Directoarea Proiectului TEKWILL, Director Proiecte Strategice ATIC: „Actualmente, în întreaga lume, este o creștere mare a startup-urilor și a produselor proprii cu valoare adăugată, obținute prin antreprenoriatul tehnologic. Întrucât domeniul nu este studiat în universități, am observat necesitatea de a susține universitățile, inclusiv profesorii, pentru a putea ajusta, ulterior, curriculele în baza cărora ghidează studenții de la profile economice. Astfel, va crește o generație de antreprenori cu noi cunoștințe și abilități în domeniu.”

Cursul va fi integrat în curricula universitară și va fi certificat în cadrul diplomei de licență. Acesta conține subiecte ce țin de trendurile ecosistemului și dezvoltarea afacerilor tehnologice. În cadrul disciplinei, studenții vor învăța să dezvolte o afacere de la idee la aplicare, fiind mentorați de profesori pregătiți în domeniu. De asemenea, pe durata cursului, studenții vor fi familiarizați cu managementul strategic, planificarea financiară, marketing-ul, pitch-ul, atragerea investitorilor etc. Procesul educațional va presupune o abordare mixtă de lucru în grup, dar și individual, tinerii fiind stimulați să studieze și să aplice cunoștințele în afara orelor.

Madelene Eichorn, manageră de programe, Ambasada Suediei: „Suedia împreună cu USAID și-au unit forțele pentru a susține o inițiativă care a schimbat unul dintre sectoarele fundamentale ale Moldovei. Proiectul va include cursuri ample despre dezvoltarea afacerilor tehnologice și a ecosistemului antreprenorial. Încurajăm, în special, fetele și femeile, să urmeze o carieră în știință, tehnologie, inginerie și matematică pentru a valorifica potențialul tuturor tinerilor din Moldova.”

O ediție pilot a programului s-a desfășurat, în perioada martie-mai a anului curent, în parteneriat cu Universitatea Tehnică a Moldovei. În cadrul cursului, 10 studenți ai Facultății Calculatoare, Informatică și Microelectronică, dar și ai Facultății Inginerie Economică și Business au fost familiarizați cu antreprenoriatul tehnologic.

Cu ajutorul acestui program, studenții vor putea genera produse inovatoare și utile pentru societate. Programul își propune să schimbe viziunile tinerilor, orientându-i către dezvoltarea economiei digitale, care este în continuă ascensiune la nivel internațional.

„Startup Universities” este parte a programului „Startup Academy”, dezvoltat de TEKWILL, cu suportul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și a Suediei.

Realitatea Live

18 Sept. 2021, 14:15
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Sept. 2021, 14:15 // Actual //  Lupu Eduard

Hong Kong rămâne cea mai  liberă economie din întreaga lume. Însă nesiguranța drepturilor de proprietate anul 2020 și 2021 va slăbi statul de drept. În topul statelor cu cele mai libere economii care au precedat Hong Kong-ul sunt Singapore, Noua Zeelandă, Elveția, Georgia, Statele Unite, Irlanda, Lituania, Australia și Danemarca, potrivit clasamentului realizat de Fraser Institute.

Printre statele mari cu cele mai libere economii se numără Canada (locul 14), Japonia  (locul 18), Germania (locul 22), Italia (locul 47) și Franța (locul 53). Un scor modest a înregistrat Mexic (locul 75), Rusia (locul 100), India (locul 108), Brazilia (locul 109) și China (locul 116).

Economiile cu un scor foarte mic al libertății sunt: Republica Central Africană, Republica Congo, Siria, Zimbabwe, Algeria, Libia, Sudan și Venezuela

Republica Moldova s-a clasat pe locul 66 din cele 165 de state incluse în clasament. Cel mai bun punctaj, țara noastră, l-a înregistrat la reglementarea pieței de creditare  – 9,7 puncte și s-a poziționat pe locul 19. Iar cel mai prost punctaj l-a înregistrat la dreptul la proprietate – 5,7 puncte (Locul 63) și reglementarea pieței muncii – 5,6 puncte (locul 118). La libertatea comerțului extern, țara noastră s-a poziționat pe locul 77, cu un punctaj de 7,6. Un punctaj mic a înregistrat și la reglementarea mediului de afaceri și libertatea deținerii conturilor bancare în valută.

În topul libertății economice, Republica Moldova este devansată de Rwanda Bahrain și Brunei, dar este precedată de Emiratele Arabe, Trinidad and Tobago și Honduras.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală