Bani.md

Studiu: Crizele economice şi incertitudinile pe piaţa forţei de muncă duc la reducerea natalității

Studiu: Crizele economice şi incertitudinile pe piaţa forţei de muncă duc la reducerea natalității
Foto: pregnancyandbaby.com

Crizele economice şi incertitudinile pe piaţa forţei de muncă duc la reducerea natalității. Totodată, situaţia socioeconomică instabilă sporeşte numărul persoanelor implicate în migraţia internaţională, care în timp a cuprins tot mai multe persoane din grupele tinere de vârstă. Acestea sunt câteva dintre concluziile Barometrului Demografic, realizat de Centrul de Cercetări Demografice.

Olga Găgăuz, directorul CCD a declarat că „În ultimii ani rata totală de fertilitate se menţine la nivelul de 1,6-1,65 copii per femeie fertilă, ceea ce este cu mult mai jos de nivelul necesar pentru reproducerea populaţiei”

Tot ea, a menţionat în cadrul studiului că proporţiile declinului demografic sunt foarte mari. „Republica Moldova a intrat în perioada când numărul populaţiei o să fie în descreştere continuă şi dimensiunile acestei descreşteri sunt foarte mari. Numai în urma imigraţiei, noi pierdem anual circa un procent din populaţie. Acest indicator, în comparaţie cu alte ţări europene, este foarte înalt.”

Migraţia în scop de muncă a fost dominantă până în anul 2007, după care a urmat un alt val de migranţi, cei care au plecat în străinătate pentru a reîntregi familia. Din 2007 până în 2013, fluxurile migranţilor au variat între 45 și 55 de mii de persoane pe an. Barometrul mai arată că mortalitatea pentru toate vârstele a prezentat o tendinţă generală de creştere, rata standardizată de mortalitate majorându-se în anii 1990-2014 cu 44% la bărbaţi şi 30% - la femei.

Autorii Barometrului Demografic au propus un set de recomandări pentru diminuarea impactului crizelor economice asupra populaţiei. Printre acestea este necesitatea investiţiilor în tineri, îmbunătăţirea condiţiilor pentru naşterea şi educarea copiilor prin facilitarea accesibilităţii locuinţelor.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000