Bani.md

Studiu: Divizarea societății pe criterii lingvistice și etnice împiedică progresul Republicii Moldova

Studiu: Divizarea societății pe criterii lingvistice și etnice împiedică progresul Republicii Moldova

Una dintre problemele care a împiedicat progresul Republicii Moldova ține de divizarea societății de-a lungul unor direcţii etnice și lingvistice, iar statul duce lipsă de politici convingătoare pentru a deschide ușile sociale pentru reprezentanţii comunităţilor etno-culturale.

Aceasta este subiectul unui studiu - „Consolidarea coeziunii sociale și a unei identități comune în Republica Moldova”, elaborat de Institutul pentru Politici Europene (IEP) din Berlin, în parteneriat cu Institutul pentru Politici si Reforme Europene (IPRE) și Institutul pentru Inițiative Strategice (IPIS), care include recomandări și sugesti privind consolidarea coeziunii sociale.

Sudiul menționează că în Republica Moldova, există o ruptură între moldoveni și români, între cei care numesc limba – moldovenească și cei care insistă că unica denumire corectă a limbii este româna, iar "minorităţile etnice" din Moldova nu se percep ca niște „minorități” sau „diasporă”, ci mai degrabă se percep ca pe niște persoane care au locuit în Moldova de sute de ani, cu rădăcini profunde în țară, fiind parte integră a „națiunii”.  

Mai mult, dezbinarea interetnică este deseori utilizată de politicieni în scopuri electorale, în cadrul cărora partidele politice deseori utilizează diverse nostalgii și fobii, în special cele moștenite din trecutul sovietic. Unele partide politice insistă asupra ideii precum că Republica Moldova este „al doilea stat românesc”, că „noi toţi suntem români!” Alţii, din contra abordează subiectul limbii ruse, promiţând să-i ofere statutul de a doua limbă de stat.

În fapt, studiul relevă că liniile de dezbinare împiedică un dialog constructiv în baza unor obiective și scopuri comune pentru un stat moldovenesc.

„ONG-urile locale, organizaţiile comunitare și guvernul trebuie să regândească în mod pragmatic politicile în domeniul relaţiilor interetnice. Chiar și formularea problemei ca „integrarea minorităţilor naţionale „ este probabil nepotrivită în realităţile Moldovei, distorsionând natura problemei reale cu care se confruntă Moldova, și trebuie să fie reconceptualizată”,  se spune în studiul elaborate de IPRE. În aceeași ordine de idei, participanții oritatea experţilor și publicul care au participat în interviuri, ședinţele din primării și mesele rotunde din cadrul proiectului au promovat ideea că ar fi mai efectiv de a utiliza noţiunea de integrare a comunităţilor etno-culturale, în locul “minorităţilor naţionale””,.

Autorii menționează că, consolidarea coeziunii sociale și a unei identități comune ar duce la dezvoltarea statului Republica Moldova.

Pentru a construi un stat puternic și unit, care ar include toate comunităţile etnice, autorii menționează următoarele provocări cheie spre abordare:

-Necesitatea unui cadru strategic, care să promoveze în comun, prin intermediul canalelor legislative și executive, măsuri concrete pentru integrarea comunităţilor etnice și abordarea celor mai presante probleme;

- Promovarea campaniilor educaţionale privind diversitatea etnică și culturală în Moldova și analizarea posibilităţii de a introduce un curs privind „istoria și cultura comunităţilor etnice în Moldova” în curriculumul școlar și universitar.

- Edificarea unui consens în rândul tuturor comunităţilor etnice – minorităţile și majoritatea. Spre exemplu,  câteva discipline școlare în școlile cu predare în limba rusă să fie predate în limba de stat, pentru a echipa absolvenţii cu cunoștinţe funcţionale a limbii de stat după absolvire;

-Combaterea discursul de ură în media și reţelele sociale, încurajarea mișcărilor tinerilor împotriva limbajului de ură și confruntare;

-Oferirea instruirii specializate pentru studenţii de la drept în domeniul protecţiei drepturilor minorităţilor și anti-discriminare sub umbrela generală a Ombudsmanului Comunităţilor Etnice.

În concluzie, Studiul denotă că Guvernul Moldovei și comunităţile etnice trebuie să întreprindă o abordare pro-activă pentru a implementa obligaţiile internaţionale și reglementările naţionale, pentru a acoperi lacunele în cadrul legal-instituţional existent și elabora măsurile necesare pentru a le reduce.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000