Bani.md

SUA pregătește noi sancțiuni împotriva Rusiei. Kremlinul le consideră absolut inacceptabile, însă își „păstrează speranța”

SUA pregătește noi sancțiuni împotriva Rusiei. Kremlinul le consideră absolut inacceptabile, însă își „păstrează speranța”

Preşedinţia SUA elaborează o ordonanţă executivă prin care preşedintele Donald Trump va putea impune sancţiuni străinilor care efectuează ingerinţe în procesul electoral american, un demers care intervine pe fondul criticilor privind toleranţa faţă de acţiunile Rusiei, relatează Washington Post.

Casa Albă a elaborat un proiect de ordonanţă executivă care pare a avea rolul atenuării criticilor privind lipsa de acţiune a preşedintelui Donald Trump faţă de ingerinţele ruse în scrutinul prezidenţial din anul 2016.

Donald Trump a fost supus presiunilor pentru a condamna interferenţele electorale ruse.

Un oficial de la Casa Albă a subliniat că deocamdată este vorba despre un proiect de document, precizând însă că preşedintele Donald Trump vrea să protejeze procesul elecoral din Statele Unite. "Toată lumea ştie că trebuie făcut ceva. Este vorba de un subiect important", a precizat oficialul citat.

De asemenea, Departamentul de Stat al SUA a declarat, miercuri, că îi va impune Federaţiei Ruse sancţiuni noi, până la sfârşitul acestei luni, considerând că Moscova se află în spatele atacului cu Noviciok asupra spionului rus Sergei Skripal şi a fiicei sale, Iulia, din Marea Britanie.

„Ca urmare a utilizării neurotoxinei Noviciok în tentativa de asasinat împotriva cetăţeanului britanic Serghei Skripal şi a fiicei acestuia Iulia Skripal, Statele Unite au stabilit că Guvernul Rusiei a utilizat arme biologice sau chimice încălcând astfel legislaţia internaţională sau a folosit arme letale, chimice sau biologice împotriva propriilor cetăţeni", a anunţat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Heather Nauert. 

Sancţiunile se referă la mărfuri sensibile din punct de vedere al securităţii naţionale.

Vor exista, totuşi, unele excepţii în cazul zborurilor spaţiale şi al cooperării guvernamentale în domeniu, dar şi în ce priveşte siguranţa avioanelor de pasageri, situaţii care vor fi analizate de la caz la caz, a adăugat acesta

Preşedinţia rusă a denunţat ca fiind "absolut inacceptabile" şi "ilegale" noile sancţiuni economice anunţate de SUA în legătură cu atacul cu agent chimic Noviciok în Marea Britanie, dar a declarat că în pofida acestui lucru "îşi păstrează speranţa în favoarea unor relaţii constructive" cu Washingtonul, informează AFP.

"Considerăm absolut inacceptabilă anunţarea de noi restricţii în legătură cu afacerea de la Salisbury şi le considerăm ilegale", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, calificând Washingtonul drept "partener imprevizibil" şi respingând din nou orice responsabilitate a Rusiei în otrăvirea fostului agent rus Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia.

Sursa: Mediafax.ro, Agerpres.ro

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000