Sula: ”Este un an foarte dificil”. Producătorii de struguri nu-și pot vinde recolta

Încă la începutul sezonului de comercializare o bună parte din producătorii de struguri au declarat că vor întâmpina dificultăți la comercializarea recoltelor. În mare parte, calitatea strugurilor a fost afectată de secetă, iar în unele zone de grindină.

Potrivit datelor asociațiilor de profil, recolta globală a fost cu aproximativ 50% mai mică comparativ cu anul trecut, iar exporturile s-au redus cu peste 50%. În plus, strugurii au fost exportați în doar 19 țări ale lumii în acest sezon, anul trecut strugurii moldovenești au fost exportați în 28 de țări, scrie Agrobiznes.

Pe lângă calitatea mai proastă, cererea, atât pe piața internă, cât și externă, este cu mult mai mică. Puterea de cumpărare, dar și posibilitatea de a exporta fiind afectate de pandemie.

„Situația este destul de complicată la toți producătorii de struguri. A fost puternic afectată puterea de cumpărare, dar și calitatea de secetă, pandemie. Exporturile au scăzut cu aproximativ 50-60%. Este un an foarte dificil. Prețurile oferite pe piața externă, la fel, sunt mai mici cu aproximativ 30-40%”, a menționat Ion Sula, președintele asociației exportatorilor de struguri din Costești, Ialoveni.

O bună parte din micii producători încearcă să-și comercializeze recolta pe piața internă, însă susțin că și acest lucru este problematic. Infrastructura de care dispun aceștia le permit păstrarea strugurilor până maxim în luna februarie, însă vânzările sunt practic stagnate.

Specialiștii din sector estimează că s-ar putea repeta situația de acum doi ani, când o bună parte din producători nu și-au putut vinde recoltele și au fost organizate mai multe târguri locale pentru a-i ajuta.

Alte stiri

Când și cum a apărut sistemul de pensii în lume

Sistemul de pensii a fost creat pentru prima dată în 1889, în Germania de către Otto von Bismark.

Joburi de viitor: (24) Îngrijitor de sănătate al viitorului pentru persoanele vârstnice

În viitor, odată cu progresele în medicină, persoanele în vârstă care au nevoie de îngrijire continuă vor fi mult mai în vârstă decât cei din rezidențiale și casele de bătrâni de astăzi.

Bill Gates anunță că s-a vaccinat anti-Covid. „Am primit prima doză săptămâna aceasta și mă simt minunat”

Fondatorul Microsoft, Bill Gates, a anunțat pe Twitter că s-a vaccinat anti-Covid. Miliardarul a publicat și o fotografie în care este surprins momentul în care primește prima doză a vaccinului.

Eticheta în afaceri: 4 greșeli pe care să le eviți

În mediul de afaceri, imaginea reprezintă un element cheie pentru menținerea și dezvoltarea relațiilor și oportunităților din piață. Când vine vorba despre businessul tău, trebuie să te preocupe atât eticheta personală cât și imaginea serviciilor pe care le oferi.

Ultimele ȘTIRI

Când și cum a apărut sistemul de pensii în lume

Sistemul de pensii a fost creat pentru prima dată în 1889, în Germania de către Otto von Bismark.

Joburi de viitor: (24) Îngrijitor de sănătate al viitorului pentru persoanele vârstnice

În viitor, odată cu progresele în medicină, persoanele în vârstă care au nevoie de îngrijire continuă vor fi mult mai în vârstă decât cei din rezid...

Bill Gates anunță că s-a vaccinat anti-Covid. „Am primit prima doză săptămâna aceasta și mă simt minunat”

Fondatorul Microsoft, Bill Gates, a anunțat pe Twitter că s-a vaccinat anti-Covid. Miliardarul a publicat și o fotografie în care este surprins mom...

Eticheta în afaceri: 4 greșeli pe care să le eviți

În mediul de afaceri, imaginea reprezintă un element cheie pentru menținerea și dezvoltarea relațiilor și oportunităților din piață. Când vine vorb...

Pfizer întârzie cu livrarea vaccinului în UE. Comisia Europeană va solicita explicații de la grupul farmaceutic

Comisia Europeană va solicita explicații de la grupul farmaceutic Pfizer pentru noile întârzieri ce vor apărea săptămâna viitoare în livrarea de va...

Vezi toate știrile