Bani.md

Țara care a pus taxă pe Facebook. Cât plătești ca să intri în cont

Țara care a pus taxă pe Facebook. Cât plătești ca să intri în cont Foto simbol

Ne plac rețelele sociale pentru că sunt gratis și oferă o mulțime de oportunități, dar cum ar fi dacă ai plăti o taxă pentru a-ți accesa contul de Facebook, Whats App sau Twitter?

Asta au făcut autoritățile guvernamentale din Uganda, o țară din Africa. Din dorința de a colecta cât mai mulți bani de la cetățeni fără ca statul să se împrumute la străini sau bănci, Guvernul a decis că mai bine pune taxă pe ceva ce folosește omul contemporan cel mai mult, zilnic: Facebook (și nu numai), informează Playtech.

Taxa pe rețelele sociale este de 200 de șilingi ugandezi, care înseamnă 0,05 dolari și se aplică pe zi. Deci, într-o lună, ugandezii trebuie să plătească cam 1,5 dolari. Ți se pare mult? Poate da, poate nu, dar mulți nu critică suma pe care o cere guvernul, ci principiul în sine de a impune o taxă pe un segment al internetului.

Guvernul vrea să strângă bani pe care-i va folosi în dezvoltarea infrastructurii țării. Dar mai este un motiv, pe care președintele Ugandei, Yoweri Museveni, l-a voalat cum obișnuiesc politicienii, numai că nu prea i-a ieșit. Ideea de bază e că Facebook și alte rețele sociale sunt mediul propice pentru “bârfe”, după cum spune președintele, mai ales un loc virtual unde cetățenii critică în mod excesiv și jignitor instituțiile puterii, iar acest lucru trebuie limitat. De interzis n-ai cum, mințile și gândurile oamenilor nu pot fi controlate atât de intens (încă), așa că, mai bine îi pui să plătească dacă le place să creeze meme cu politicieni sau să organizeze proteste.

Guvernul ugandez actual s-a format în 2016, în urma alegerilor prezidențiale și parlamentare și încă de atunci gruparea politică victorioasă a spus că va reglementa modul în care este folosit internet. În timpul alegerilor, internetul a fost chiar întrerupt în întreaga țară, din motive de securitate, s-a spus, dar cine mai crede în secolul XXI așa ceva? Cert e că au avut ceva probleme în numărarea voturilor din această cauză. Astfel de guverne ultra-conservatoare nu fac decât să fugă de inevitabil, iar când modernizarea le ajunge din urmă, acționează stângaci și în mod stupid, fără sens, tocmai pentru că, în loc să meargă alături de tendințe, încearcă să se opună ca în fața unui tsunami. Rezultatul e ușor de intuit.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000