Țara din UE care își vinde cetățenia contra investiții suspendă acordarea ”vizei de aur”

Ciprul a anunțat că suspendă programul de acordare a cetățeniei contra investiții, ca urmare a informațiilor privind abuzurile de acest mecanism care le oferea celor bogați acces la pașapoarte și călătorii fără viză în Uniunea Europeană, relatează Reuters.

Ciprul a anunțat că suspendă programul de acordare a cetățeniei contra investiții, ca urmare a informațiilor privind abuzurile de acest mecanism care le oferea celor bogați acces la pașapoarte și călătorii fără viză în Uniunea Europeană, relatează Reuters.

Suspendarea programului în forma sa actuală va intra în vigoare de la 1 noiembrie, a precizat purtătorul de cuvânt al guvernului, Kyriakos Koushos, scrie Agerpres

Investiția minimă pentru a beneficia de acest program, popular în rândul rușilor și ucrainenilor și, mai nou, și al chinezilor și cambodgienilor, era de 2 milioane de euro, iar criticii mecanismului l-au denunțat ca fiind opac și încurajând spălarea de bani.

Suspendarea anunțată marți vine după ce postul TV Al Jazeera a difuzat un documentar în care jurnaliști ai săi, prezentându-se drept intermediari pentru un investitor chinez fictiv și cu cazier, au filmat cu camera ascunsă un înalt oficial, un deputat și un avocat ciprioți care s-au oferit să le acorde asistență.

Potrivit legii, persoanele cu antecedente penale nu pot participa la programul de cetățenie contra investiții.

Cei filmați pe ascuns în documentar au reclamat că li s-a făcut o înscenare și au susținut că raportaseră cazul autorităților.

Unul dintre ei, însuși președintele parlamentului, Demetris Syllouris, al doilea om din stat, a asigurat imediat după anunțul suspendării programului că renunță la îndeplinirea atribuțiilor sale în această calitate, începând din 19 octombrie și până la finalizarea anchetei.

Insula din estul Mediteranei a lansat schema prin care oferă pașapoarte contra investiții în 2013, ca o soluție de a face bani la buget în criza financiară de acum zece ani, care a adus țara aproape de faloment. Peste 3.000 de persoane a obținut cetățenia țării prin acest program.

Consiliul Europei: ”Viza de aur”, metodă de spălat bani

Comitetul MONEYVAL, comitet de experți al Consiliului Europei pentru evaluarea măsurilor de combatere a spălării banilor, atenționa într-un raport publicat la începutul anului că, deși Ciprul a luat în general măsuri pentru a atenua riscurile de spălare de bani, riscul unor vulnerabilități în programul de investiții crește "exponențial" prin intermediul proprietăților imobiliare, unul din "vehiculele" de investiții aflate la dispoziție.

Deși raportul nu oferă detalii, proprietatea imobiliară este cunoscută ca fiind folosită pe larg în spălarea banilor, ca o investiție stabilă ce se poate aprecia în timp și este în mod normal supusă unui control mult mai limitat, potrivit unei note de cercetare a Parlamentului European emise în 2019.

În virtutea programului, cu o minimă investiție de 2 milioane de euro (2,18 milioane dolari SUA) se pot obține un pașaport și călătorii instant fără viză în toată Uniunea Europeană, din care Ciprul face parte.

Supravegherea sectorului imobiliar trebuie să fie sporită semnificativ, notează MONEYVAL în raport, adăugând că ar trebui să existe măsuri suplimentare de prevenție din partea agenților imobiliari.

Cu toate că a acordat asistență altor țări, Ciprul nu a fost "foarte proactiv" în ce privește blocarea și confiscarea din proprie inițiativă a veniturilor obținute pe căi ilegale în străinătate, mai notează experții.

Suma totală investită în cadrul schemei de investiții a fost de 6,64 miliarde de euro între 2013 și 2018, potrivit raportului MONEYVAL, numind-o "semnificativă" pentru economia Ciprului.

În noiembrie 2019, Nicosia a declarat că va revizui procedurile folosite pentru acordarea cetățeniei, în urma informațiilor difuzate de Reuters conform cărora cetățeni cambodgieni apropiați de șeful executivului Hun Sen, aflat la putere de 35 de ani, au dobândit astfel pașapoarte.

Nicosia a anunțat de asemenea că a introdus garanții suplimentare în program pentru a preveni abuzurile și că va începe un proces de retragere a cetățeniei vizând 26 de indivizi. Cu toate acestea, parlamentari ciprioți au declarat pentru Reuters la 10 februarie că acest proces este întrerupt din motive juridice.

Alte stiri

Mii de euro „direct în buzunar”! Despre schema de la Ambasada RM la București. MAEIE zice de un bănuit, CNA de „mai mulți”

CNA investighează o schemă de corupție la Ambasada Republicii Moldova al București. Potrivit unui comunicat de presă al Centrului, „mai mulți foști angajațiai Consulatului sunt cercetați penal pentru abuz în serviciu”.

Euro - 20 de lei și 16 bani. Leul moldovenesc s-a apreciat la final de săptămână

Leul moldovenesc se apreciază în raport cu moneda unică europeană. Banca Națională a Moldovei a stabilit pentru astăzi, 23 octombrie, un curs de 20 de lei și 16 de bani pentru un euro, o valoare în scădere cu patru bani, față de cea înregistrată ieri, 22 octombrie.

Putin, despre RM înainte de alegeri: „Nicăieri, cu excepția pieței rusești, producția moldovenească nu este solicitată”. Statistica spune altceva

Vladimir Putin a declarat că sectoarele economiei Republicii Moldova sunt atât de legate de Rusia încât „nu pot exista în mod normal”. Potrivit liderului rus, nicăieri, cu excepția pieței rusești producția moldovenească nu este solicitată. Declarația a fost făcută ieri, 22 octombrie, la o ședință a Clubului internațional de discuții „Valdai”. Asta în contextul în care, potrivit ultimelor date statistice, în Rusia ajung doar 10% din exporturile moldovenești.

Ultimele ȘTIRI

Armenia a bombardat mai multe localități din Azerbaidjan. Sunt înregistrate decese și răniți în rândul civililor și militarilor

Forțele armate din Armenia au bombardată în această dimineață pozițiile Azerbaidjanului, de-a lungul liniei frontului, unde se regăsesc și persoane...

Ce sigur nu trebuie să faci, dacă ai probeleme cu finanțele

Dacă vă aflați într-o gaură financiară, este important să evitați lucrurile stupide pentru a nu vă săpa groapa și mai adânc.

LG Moldova: Casa viitorului mai aproape decât crezi!

Cu câțiva ani în urmă, Big Data și Internetul era menționat în previziunile futuriste, iar astăzi reprezintă o realitatea perfect normală fără de c...

MAIB și Opera Națională vă îndeamnă să fim la distanță și, totuși, împreună prin cultură și muzică bună

Cel mai impresionant eveniment cultural al teatrului liric național revine în scenă cu ediția a 28-a a Festivalului Internațional de Operă și Balet...

LG Virtual Exhibition- Life’s Good from Home

În fiecare an, compania LG ne încântă cu noile sale produse unice, precum: primul televizor OLED rulabil, cel mai tare frigider InstaViewThinQ cu u...

Vezi toate știrile