Țara ”prietenoasă” unde Putin a refuzat să meargă, de frică să nu fie arestat

01 Iun. 2023, 08:34
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Iun. 2023, 08:34 // Actual //  Lupu Eduard

Președintele rus Vladimir Putin continuă să evite călătoriile internaționale după ce Curtea de la Haga (CPI) a emis un mandat de arestare a acestuia în cazul deportării ilegale a copiilor ucraineni.

După ce luna trecută a refuzat să zboare în Turcia pentru a inaugura centrala nucleară Akkuyu, construită de compania rusă Rosatom, el nu va merge nici la summitul SCO, care va avea loc pe 4 iunie în India.
În ciuda faptului că India este considerată o țară „prietenoasă” pentru Moscova și nu a semnat Tratatul de la Roma, care este documentul fundamental în activitatea CPI și, prin urmare, nu este obligată să-i îndeplinească ordinele, vizita președintelui rus la ședința SCO nu va avea loc.

Potrivit publicației The Hindu, summitul, care a fost planificat inițial să aibă loc cu prezență fizică, va avea loc prin videoconferință. Motivul oficial pentru schimbarea formatului este „dificultățile de programare”.

La rândul ei, publicația Nestka scrie, citând o sursă de rang înalt din parlamentul rus, că ordinul de la Haga nu este singurul motiv pentru refuzul lui Putin de a zbura în India – raidul cu drone asupra Moscovei i-a influențat decizia.

„Putin nu are sentimentul de securitate ”, a spus sursa.

În septembrie, va avea loc un alt forum important cu participarea Rusiei. Vorbim despre summitul BRICS, care va fi găzduit de Africa de Sud. Această țară, spre deosebire de India, recunoaște jurisdicția CPI, dar autoritățile sale au anunțat deja planurile de a acorda imunitate diplomatică tuturor participanților la întâlnire.

În ciuda acestui fapt, încă nu există nicio confirmare a participării lui Putin la summit.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

27 Sept. 2023, 19:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Sept. 2023, 19:50 // Actual //  Lupu Eduard

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a ajustat prognoza privind Produsul Intern Brut (PIB) al Republicii Moldova pentru anul curent, anticipând acum o creștere economică zero în locul declinului de 1,3% prevăzut anterior. Anunțul a fost făcut în cadrul noii analize economice regionale (Regional Economic Prospects) publicate în septembrie.

În același timp, BERD a menținut prognoza de creștere economică pentru Moldova în 2024, preconizând că PIB-ul țării va înregistra o creștere semnificativă de 3,5%. Aceste ajustări vin în urma unei evaluări a situației economice din prima jumătate a anului 2023, marcând o îmbunătățire a perspectivelor de redresare.

Analiza BERD subliniază faptul că economia moldovenească a întâmpinat dificultăți în prima jumătate a anului 2023, după o scădere abruptă a activității economice în 2022. În ciuda unei scăderi de 2,4% a PIB-ului în primul trimestru din 2023, în special din cauza declinului continuu al consumului privat, există semne de îmbunătățire.

De asemenea, BERD remarcă o scădere a inflației anuale la 9,7% în august 2023, influențată de stabilizarea prețurilor globale la energie. Acest lucru a permis Băncii Naționale a Moldovei să reducă ratele dobânzilor, contribuind la creșterea reală a veniturilor în al doilea trimestru al anului.

Experții BERD afirmă că finanțarea externă semnificativă în 2023 a susținut moneda națională, a crescut rezervele valutare și a redus presiunea asupra bugetului de stat. Reformele de politică în contextul aderării la UE și continuarea finanțării externe puternice sunt văzute ca factori cheie care ar putea susține redresarea economică în a doua jumătate a anului 2023.

În 2022, PIB-ul Moldovei a înregistrat o scădere reală de 5,9%, ajungând la 272,6 miliarde de lei. În prima jumătate a anului 2023, PIB-ul a fost de 133,91 miliarde de lei, în scădere cu 2,3% față de aceeași perioadă a anului 2022.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău