Țara unde bogații sunt exagerat de bogații iar săracii suntexagerat de săracii

Autostrada cu șase benzi, care se întinde de la aeroportul din Guineea Ecuatorială până la complexul de milioane de dolari din Sipopo, deținut de președintele Teodoro Obiang Nguema Mbasogo, este mărginită de zgârie-nori, un spital condus de statul israelian și de case de lux înconjurate de grădini îngrijite.

Autostrada cu șase benzi, care se întinde de la aeroportul din Guineea Ecuatorială până la complexul de milioane de dolari din Sipopo, deținut de președintele Teodoro Obiang Nguema Mbasogo, este mărginită de zgârie-nori, un spital condus de statul israelian și de case de lux înconjurate de grădini îngrijite. 
 

Țara unde bogații sunt exagerat de bogații iar săracii suntexagerat de săracii

 

Țara unde bogații sunt exagerat de bogații iar săracii suntexagerat de săracii

 
Călătoria de 25 de kilometri sugerează că rezervele de petrol ale țării au îmbogățit această țară din Africa de Vest, întinsă pe 11.000 de metri pătrați, condusă de aproape patru decenii de același președinte, pe care mass-media îl compara cândva cu Dumnezeu, relatează Bloomberg, citat de Business Magazin.
 
Însă dacă te abați de la traseu imaginea devine mai puțin idilică. În orașul Fishtown, sute de oameni trăiesc în colibe de lemn. Copiii se învârt în apropierea apelor murdare care curg pe drumurile pline de gunoi. Țara are câțiva dintre cei mai slabi indicatori sociali din lume: mai puțin de jumătate din populația de circa 1,3 milioane de persoane are acces la apă curată și 20% dintre copii mor înainte de a ajunge la vârsta de 5 ani, arată datele Organizației Națiunilor Unite. Mai mult de jumătate din toți copiii de vârstă primară nu merg la școală. Sărăcia se vede cu ochiul liber, spune Gabriel Mbaga Obiang Lima, unul dintre fiii președintelui și ministrul minelor și hidrocarburilor. El îi acuză însă pe săraci că fac prea mulți copii și că nu economisesc suficienți bani.
 

Țara unde bogații sunt exagerat de bogații iar săracii suntexagerat de săracii

Tatăl său, președintele, conduce țara din Malabo, localitate așezată pe o insulă vulcanică la aproximativ 150 de mile de restul țării situate pe continent. Parcursul politic al lui Obiang a început în Spania – ca fost conducător al Guineei Ecuatoriale – unde a făcut pregătire militară la o academie de elită în timpul dictaturii lui Francisco Franco. Atunci când țara africană a obținut independența în 1968, Francisco Macias Nguema a fost ales președinte - iar nepotul său, Obiang, a fost numit șeful gărzii naționale. Macias a ordonat uciderea unei treimi din populație deoarece ura intelectualii. Obiang a preluat puterea cu forța în 1979, ordonând ca Macias să fie judecat și executat.

Până în anul 1990, principala sursă de venit a Guineei Ecuatoriale a fost producția de cacao și cafea. Apoi, a fost descoperit petrolul. De atunci, familia lui Obiang și aliații săi s-au îmbogățit. Cel mai mare fiu al președintelui și vicepreședintele țării, Teodoro Nguema Obiang Mangue, organizează excursii cu skijet-ul privat și organizează petreceri pe iahturi luxoase. Teodoro a fost condamnat în absență de către un tribunal francez în 2017 pentru delapidarea a mai peste 100 de milioane de dolari din banii publici din Equatoguinean pentru a cumpăra o flotă de mașini de lux și un conac lângă Champs-Élysées. El a cheltuit mai mult de 300 de milioane de dolari din 2004 până în 2011 pe articole de lux, a declarat un avocat al Departamentului de Justiție al SUA. Această sumă s-a ridicat la aproape 10% din veniturile anuale ale industriei petrolului din Guineea Ecuatorială, și ar fi fost mai mult decât suficientă pentru a eradica sărăcia țării. Teodoro nu a comentat, dar apărarea sa a făcut apel la decizia instanței franceze, declarând că a acumulat averea în mod legal și că are imunitate în calitate de vicepreședinte.

Țara unde bogații sunt exagerat de bogații iar săracii suntexagerat de săracii

Teodoro este responsabil de securitatea națională. Sub supravegherea sa, detenția arbitrară, tortura și uciderea disidenților a transformat regimul într-unul ușor comparabilă cu cel al Siriei și al Coreei de Nord. Orice disidență locală este dezactivată. Doar 10 proteste publice au fost înregistrate în Guineea Ecuatorială din 1997 până în luna aprilie a acestui an. Puterea activiștilor de a se mobiliza este limitată de costul accesului la internet mobil în țară, care este cel mai mare din lume: 1 GB de date lunare pe bandă largă costă 34,80 dolari, cu mult peste nivelul de 6,96 dolari perceput în Gabon și sau cel din India. „Teroarea și teama i-au învățat pe oamenii noștri să-și înghită furia”, spune Moises Enguru, pastor și activist pentru drepturile omului. „Generația noastră a moștenit o țară inutilă. Regimul a ucis cultura noastră de lucru, educația și moralul”, adaugă el. Un grup de tineri scriitori și artiști se luptă în secret pentru a ridica o generație de activiști care pot lupta mai eficient regimul, indiferent de cât de mult timp le va lua să aducă o schimbare.

Unul dintre puțini oameni care critică în mod deschis regimul este Mariano Ebana Edu, un rapper care printr-un hit din 2013, ce se voia o scrisoare adresată președintelui, a solicitat drepturi egale și apă potabilă.

Între timp, la 77 de ani, Teodoro Obiang nu-și pierde puterea, în ciuda zvonurilor privind sănătatea și presupusele încercări de lovituri de stat. Când au apărut, recent, proteste în Sudan și Zimbabwe, Obiang a rămas neclintit. Acum este președintele cu cel mai lung mandate din lume.  Iar familia sa pare că va încerca să își extindă puterea până rezerva de petrol va seca.

Alte stiri

Armenia a bombardat mai multe localități din Azerbaidjan. Sunt înregistrate decese și răniți în rândul civililor și militarilor

Forțele armate din Armenia au bombardată în această dimineață pozițiile Azerbaidjanului, de-a lungul liniei frontului, unde se regăsesc și persoane civile. Cu o declarație în acest sens a venit astăzi Ministerul Apărării al Azerbaidjanului.

Prestațiile sociale vor putea fi ridicate prin intermediul serviciului de plăți electronice MPay

Serviciul Guvernamental de Plăți Electronice MPay va asigura distribuirea plăților de la bugetul public național și din conturile instituțiilor publice către persoane fizice.

ANRE permis reducerea prețului energiei cu electrice pentru clienții Energocom

Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat prețul reglementat pentru energia electrică furnizată de furnizorul central de energie electrică – S.A. „Energocom”, în cuantum de 120 bani/kWh.

VIDEO: „Eu nu mai sunt acel Vlad Filat, ținut într-o celulă și izolat de comunicare”

Vlad Filat vine cu declarații tăioase în adresa fostului avocat Igor Popa care, acum câteva zile, a venit cu „dezvăluri” despre averea fostului premier și relațiile pe care le-ar fi avut cu Vlad Plahotniuc. Vlad Filat, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă a negat acuzațiile.

Ultimele ȘTIRI

Armenia a bombardat mai multe localități din Azerbaidjan. Sunt înregistrate decese și răniți în rândul civililor și militarilor

Forțele armate din Armenia au bombardată în această dimineață pozițiile Azerbaidjanului, de-a lungul liniei frontului, unde se regăsesc și persoane...

Ce sigur nu trebuie să faci, dacă ai probeleme cu finanțele

Dacă vă aflați într-o gaură financiară, este important să evitați lucrurile stupide pentru a nu vă săpa groapa și mai adânc.

LG Moldova: Casa viitorului mai aproape decât crezi!

Cu câțiva ani în urmă, Big Data și Internetul era menționat în previziunile futuriste, iar astăzi reprezintă o realitatea perfect normală fără de c...

MAIB și Opera Națională vă îndeamnă să fim la distanță și, totuși, împreună prin cultură și muzică bună

Cel mai impresionant eveniment cultural al teatrului liric național revine în scenă cu ediția a 28-a a Festivalului Internațional de Operă și Balet...

LG Virtual Exhibition- Life’s Good from Home

În fiecare an, compania LG ne încântă cu noile sale produse unice, precum: primul televizor OLED rulabil, cel mai tare frigider InstaViewThinQ cu u...

Vezi toate știrile