Bani.md

Țările din G7 ar putea impune noi sancțiuni împotriva Rusiei din cauza situației din Ucraina

Țările din G7 ar putea impune noi sancțiuni împotriva Rusiei din cauza situației din Ucraina

Grupul țărilor din G7 ar putea impune noi sancțiuni împotriva Federației Ruse din cauza situației din Donbass, potrivit declarației comune a miniștrilor de externe ai acestor state și a Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Securitate Politica Federica Mogherini. Rusia a fost acuzată de destabilizarea situației din lume, însă G7 și-a exprimat disponibilitatea de a colabora cu Moscova, scrie Tass.

Rusia a fost principalul subiect pe ordinea de zi a reuniunii de două zile a miniștrilor de externe ai G7, la care au participat reprezentanți ai Canadei, Franței, Germaniei, Italiei, Marii Britanii, Japoniei și Statelor Unite, precum și Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene Uniunea pentru afaceri externe și politica de securitate Federica Mogherini.

"Ținând cont de responsabilitatea Rusiei în acest conflict, îndemnăm Rusia să stabilizeze fără întârziere situația de securitate din Donbass. Reamintim că durata sancțiunilor economice legate de Donbass este în mod clar legată de implementarea completă și ireversibilă a Acordurilor de la MinskAceste sancțiuni pot fi revăzute dacă Rusia își îndeplinește cu adevărat angajamentele, dar suntem, de asemenea, pregătiți să luăm măsuri restrictive suplimentare, în cazul în care acțiunile Rusiei cer acest lucru ", se arată în declarația de după reuniunea țărilor G7, ce a avut loc la zilele trecute.

Potrivit declarației, țările G7 "reiterează sprijinul nostru susținut pentru suveranitatea, independența și integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute pe plan internațional, inclusiv nerecunoașterea încălcării de către Rusia a suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei, precum și încălcările și abuzurile comise împotriva populației de către Rusia în Crimeea ".

Țările G7 "cheamă Rusia să înceteze acest comportament, ceea ce este extrem de dăunător perspectivelor unei cooperări constructive". 

Aceste discuții și declarații din cadrul reuniunii G7 au fost catalogate drept dicsuții cu „conotații rusofobe”, potrivit ministrului de externe rus Serghei Lavrov, care a comentat rezultatul întâlnirii miniștrilor de externe ai G7.

"În ceea ce privește rezultatul întâlnirii miniștrilor de externe din Toronto, desigur, conotațiile rusofobe sunt evidente. Ne vom apăra cu răbdare poziția, așteptăm până când partenerii noștri își dau seama că o astfel de politică este un impas", a adăugat el.

Reuniunea miniștrilor de externe ai țărilor G7 a avut loc în Toronto, Canada, în perioada 22-23 aprilie. O reuniune a miniștrilor străini și de securitate ai G7 se desfășoară în perioada 23-24 aprilie. Canada deține președinția G7 în perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2018.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000