Te regăsești?! Ce salariu vor moldovenii pentru a nu pleca din țară

Dacă ar primi lunar un salariu de 13.450 de lei, moldovenii ar fi determinați să rămână în țară și să nu emigreze. Aceasta este concluzia expertului Veaceslav Ioniță, în urma unui sondaj de opinii realizat în luna octombrie. Suma dorită este de 2 ori mai mare decât salariul net din Republica Moldova, care în acest an va constitui circa 6.600 de lei/lunar.

Dacă ar primi lunar un salariu de 13.450 de lei, moldovenii ar fi determinați să rămână în țară și să nu emigreze. Aceasta este concluzia expertului Veaceslav Ioniță, în urma unui sondaj de opinii realizat în luna octombrie. Suma dorită este de 2 ori mai mare decât salariul net din Republica Moldova, care în acest an va constitui circa 6.600 de lei/lunar.

Salariul mediu acceptat în acest an pentru a nu emigra din țară este cu 14,6% sau 1.710 lei/lunar mai mult decât anul trecut. Este cea mai mare creștere din toți cei 4 ani de când IDIS „Viitorul” realizează astfel de sondaje.

Așteptările salariale diferă în funcție de vârsta respondentului. Astfel, tinerii de 18-29 de ani au cele mai mari așteptări salariale, de 15.920 lei/lunar, ceea ce este cu 40% mai mult decât așteptările persoanelor în vârstă, care s-ar mulțumi și cu 11.200 lei/lunar.

„Așteptările oamenilor în vârstă, apți de muncă, sunt de două ori mai mari decât salariile existente, iar așteptările persoanelor în etate sunt de 4 ori mai mari decât pensia medie lunară. Această înseamnă că cel mai defavorizat grup social din Republica Moldova sunt anume persoanele în etate, deoarece veniturile lor sunt de 4 ori mai mici, decât așteptările lor”, consideră expertul.

În funcție de locul de trai al respondenților, există o diferență dintre cei care locuiesc în orașe și așteaptă un salariu mediu lunar de 13.810 lei și locuitorii din sate, care s-ar mulțumi și cu 11.530 lei/lunar. 

Prezintă interes așteptările salariale ale familiștilor, care diferă esențial după numărul de copii. Astfel, cele mai mari așteptări salariale sunt la familiile cu 1 sau doi 2 copii, iar cele mai mici la familiile fără copii sau la cele cu 3 și mai mult.

În funcție de studiile respondenților, salariile cele mai mari le așteaptă persoanele cu studii superioare 15.940 lei/lunar, cu 32% mai mult decât persoanele cu școală medie sau studii incomplete, care s-ar mulțumi și cu 12.090 lei/lunar. 

Alte stiri

Asociația Patronală a Parcurilor Industriale din Republica Moldova are un nou președinte

La data de 24 noiembrie curent, în cadrul Adunării Generale a Asociației Patronale a Parcurilor Industriale din Republica Moldova (APPIM) în funcția de Președinte a fost ales cu vot unanim dl. Stanislav Rusu, directorul Societății pe Acțiuni ”TRACOM”.

Lege nouă! Moldovenii vor continua să fie transportați în pericol, cu microbuze vechi sau marfare reutilate, în timp ce statul nu va putea incasa taxele din transport

Nepăsare sau atentat la siguranța pasagerilor, printr-o nouă lege?! Moldovenii riscă să fie transportați în continuare cu microbuze învechite sau reutilate din transport marfar în transport pentru pasageri. De asemenea, noua lege creează condiții pentru abuzuri și evaziuni fiscale.

Ultimele ȘTIRI

Moldindconbank a lansat primul bancomat full contactless din țară!

PRIMUL BANCOMAT FULL CONTACTLESS DIN MOLDOVA

Asociația Patronală a Parcurilor Industriale din Republica Moldova are un nou președinte

La data de 24 noiembrie curent, în cadrul Adunării Generale a Asociației Patronale a Parcurilor Industriale din Republica Moldova (APPIM) în funcți...

Lege nouă! Moldovenii vor continua să fie transportați în pericol, cu microbuze vechi sau marfare reutilate, în timp ce statul nu va putea incasa taxele din transport

Nepăsare sau atentat la siguranța pasagerilor, printr-o nouă lege?! Moldovenii riscă să fie transportați în continuare cu microbuze învechite sau r...

Victor Pușcaș: Dreptul la Internet trebuie să fie stipulat în Constituția Republicii Moldova

DREPT CONSTITUȚIONAL

17,5 milioane Euro vor fi oferite de BERD și MAIB pentru susținerea afacerilor mici și mijlocii din țară

MAIB ȘI LINIA DE CREDITARE EU4BUSINESS-BERD

Vezi toate știrile