Bani.md

Tinerii de la sate sunt încurajați să-și deschidă propriile afaceri. Guvernul a lansat un program de finanțări nerambursabile

Tinerii de la sate sunt încurajați să-și deschidă propriile afaceri. Guvernul a lansat un program de finanțări nerambursabile

Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi programul ”START pentru tineri: o afacere durabilă la tine acasă”. Astfel, tinerii care lansează afaceri în special în zonele rurale, cei care fac afaceri în domeniile inovației, tehnologiei informației și comunicațiilor, cei care cresc produse ecologice etc. vor primi maxim 180 de mii de lei pentru afacerea lor, dar și câte 10 mii de lei pentru consultanță.

Premierul Pavel Filip a declarat în cadrul ședinței Guvernului că ”prin astfel de proiecte ne pregătim de industriile viitorului, care vor aduce plus valoare, care vor stimula economia și dezvoltarea țării”.

Programul are drept scop integrarea tinerilor din Republica Moldova în circuitul economic prin facilitarea lansării și dezvoltării afacerilor sustenabile și urmează a fi realizat în perioada anilor 20l8-2020. Pot participa la program tinerii doritori de a lansa o afacere sau care au inițiat și conduc o întreprindere nou-înregistrată pe teritoriul Republicii Moldova, în zonele rurale și urbane,. 

Pe lângă sprijinul financiar, în cadrul programului tinerii vor beneficia de suport consultativ și informațional pentru afacerile care vor crea locuri de muncă în zonele rurale, dar și pentru cele axate pe domenii prioritare, precum: IT,industria agro-alimentară, reconstrucţia sistemelor de alimentare cu apă şi canalizare, turism, prestări servicii, sănătate şi bunăstare. 

În prima etapă a programului, prin activități desfășurate în toată țara vor fi identificate ideile de afaceri, iar la etapa a doua, participanții vor putea beneficia de „Business Voucher”, în valoare maximă de 10 mii lei, pe care îl vor utiliza pentru testarea ideilor, instruiri în domenii specifice, precum și elaborarea planului investițional.

Etapa finală presupune selectarea pentru ulterioara finanţare a celor mai viabile şi inovatoare proiecte investiţionale. Finanţarea va constitui 80% din suma proiectului investiţional dar nu mai mult de 180 mii lei, iar întreprinderea beneficiară va veni cu o contribuţie financiară proprie de minim 20% din suma proiectului investiţional. În total, vor fi finanțate cel puțin 250 de afaceri.

La program pot participa cetățenii țării noastre, cu vârstă cuprinsă între 18-35 de ani, care intenționează să lanseze o afacere sau conduc deja o întreprindere nou-înregistrată pe teritoriul Republicii Moldova.

Pe durata implementării programului se planifica promovarea şi informarea a circa 1000 tineri privind oportunităţile de participare la program, înrolarea a 600 de tineri în procesul de generare de idei inovatoare de afaceri, instruirea şi asistarea în dezvoltarea afacerilor a cel puţin 540 de tineri.

Mai multe detalii despre program, aflați în documentul de mai jos: 

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000