Bani.md

Tiraspolul acuză Chișinăul: Băncile moldovenești au blocat conturile a 25 de companii transnistrene. Reacția BNM

Tiraspolul acuză Chișinăul: Băncile moldovenești au blocat conturile a 25 de companii transnistrene. Reacția BNM

Administrația de la Tiraspol acuză Chișinăul de o nouă blocadă economică, după ce 25 de companii din regiunea transnistreană au ajuns cu conturile blocate în băncile din Republica Moldova. Potrivit Mold-street.com, companiile ar fi fost implicate în operațiuni cu risc de finanțare a terorismului.

Este vorba despre întreprinderi mari precum Uzina Metalurgică de la Râbnița, uzinele Moldavizolit și Moldavskabeli de la Tiraspol și altele.

Agenția Novostpmr.com a scris că „pe 5 septembrie o bancă comercială din Moldova, în care erau deschise conturile mai multor întreprinderi transnistrene, a blocat toate operațiunile. Entitățile economice au primit o notificare care solicită închiderea contului. Astfel importatorii transnistreni nu au posibilitatea de a achiziționa mărfuri și de a face operațiuni cu parteneri străini”.

Agenția mai afirmă că potrivit conducerii așa-zisei bănci republicane din Transnistria, problemele ar fi început imediat după schimbarea conducerii de la Chișinău.

Potrivit postului de televizione TSV, controlat de grupul Sheriff, aceste decizii ar fi fost luate de băncile moldovenești la cererea BNM și sub presiunea autorităților americane, motivul fiind riscul ca banii din activitățile companiilor din regiune să fie folosiți pentru finanțarea terorismului.

Banca Națională a Moldovei a venit cu o reacție la informația apărută în presă despre blocarea conturilor bancare ale unor întreprinderi din regiunea transnistreană. Potrivit unui comunicat, băncile licențiate au fost nevoite să ia măsuri.

„La nivel mondial, se înăspresc regulile de prevenire și combatere a spălarii banilor și finanțării terorismului. Republica Moldova este parte la acest proces, în mod special, după ce în anul 2018 a intrat în vigoare Legea pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului. Urmare noilor prevederi, băncile licențiate din Republica Moldova au dezvoltat instrumentele de control si, în procesul implementării acestora, fiind identificate eventuale riscuri, băncile au solicitat mai multă transparență din partea clientilor. Este vorba despre întreprinderi de pe întreg teritoriul Republicii Moldova, cărora li s-a dat și termen pentru conformare. Astfel, deținătorii de conturi bancare urmau să actioneze într-un cadru mult mai transparent, conform angajamentelor pe care chiar ei si le-au asumat”, a scris BNM într-un comunicat de presă.

Potrivit comunicatului, ulterior, băncile licențiate au fost nevoite să ia măsuri în privința agenților economici care nu s-au conformat, inclusiv câteva întreprinderi din regiunea transnistreană.

În prezent, peste 400 de întreprinderi din această zonă dețin conturi în băncile licențiate de la Chișinău.

 

 

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000