Bani.md

Toate instituțiile medicale din țară vor fi verificate de Ministerul Sănătății, după un caz descoperit la Anenii Noi

Toate instituțiile medicale din țară vor fi verificate de Ministerul Sănătății, după un caz descoperit la Anenii Noi

Toate instituțiile medico-sanitare din țară vor fi verificate și evaluate din punct de vedere al managementului deșeurilor medicale, conform unei ordonanțe emise de ministra Sănătăți, Muncii și Protecției Sociale, Stela Grigoraș.

Evalurările urmează să aibă loc în următoarele 8 zile, după ce ministerul s-a autosesizat pe cazul managementului incorrect, pe care l-au admis conducătorii a două instituţii medico-sanitare publice, cu referire la Spitalul Raional şi Punctul de Asistenţă Medicală de Urgenţă Prespitalicească din orașul Anenii Noi.

În urma cercetării, s-a constatat, că deșeurile medicale ale Spitalului Raional Anenii Noi ajung în două blocuri ruinate, care cândva erau parte componentă a instituției, deși există uncontract de evacuare a deșeurilor cu un agent economic. În prezent, din aceste două blocuri, unul se află în gestiunea spitalului raional, iar al doilea este la evidenţa primăriei oraşului Anenii Noi. Deșeurile stocate sunt nu numai de proveniență medicală, dar și menajere, acumulate de mai mult timp.

„Una din funcțiile de bază ale conducătorilor instituțiilor medico-sanitare este asigurarea unui management eficient al gestionării deșeurilor provenite din asistența medicală (de la planificarea resurselor financiare pentru asigurarea managementului deșeurilor, segregarea acestora, stocarea, evacuarea lor până la instruirea personalului privind managementul deșeurilor), ceea ce nu au asigurat conducătorii instituțiilor medicale vizate, chiar dacă au contract de evacuare a deșeurilor cu un agent economic, care prestează acest serviciu”, se menționează într-un comunicat al ministerului.

Astfel, în urma sesizării, viceministrul și medicul șef sanitar de stat, Aliona Serbulenco, a dat o dispoziție, ca mâine,  în cadrul Consiliului de Sănătate Publică al raionului Anenii Noi sa fie discutată problema, cu participarea reprezentanților de la MSMPS.

Ce ține de evaluarea tuturor instituțiilor medico-sanitare din țară, rezultatele verificărilor  vor fi discutate la ședința Colegiului MSMPS.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000