Bani.md

Top 10 cele mai bogate familii din Rusia. Multe au relații de prietenie cu Putin

Top 10 cele mai bogate familii din Rusia. Multe au relații de prietenie cu Putin

Forbes a realizat un nou clasament al celor mai de succes dinastii din Rusia. Odată ce economia federației stagnează și perspective pentru ea nu se văd, nici activele antreprenorilor nu se prea modifică. În comparație cu anul trecut, averea a 10 familii bogătașe s-a mărit cu 300 de milioane de dolari, până pe la 25,3 miliarde de dolari, scrie Realitatea.md
 
Primul loc în top 10 îl ocupă, la fel cum l-a ocupat și ultimii patru ani, clanul Guțeriev. Suma averilor tuturor reprezentanților familiei pentru un an a scăzut, deși infim, de la 5,97 miliarde de dolari la 5,65 miliarde de dolari. 
 
Chiar și așa, averea lui Said Guțeriev, fiul fondatorului grupului „Safmar”, Mihail Gutseriev, a crescut dublu. Tatăl i-a transmis drept moștenire cota-parte din activele financiare ale grupului, iar unchiul Sait-Salam i-a cedat acțiunile sale în companiile petroliere și din rețeaua de comercializare cu electrocasnice „M. Video”.

Locul doi a fost ocupat de familia Rotenberg, cunoscută pentru relații apropiate cu liderul Kremlinului, Vladimir Putin. Aceasta familia a ocupat primul loc în topul celor mai bogate familii din Rusia doar o singură dată - în anul 2014. Atunci, activele membrilor erau împărțite între fracții Arkady și Boris, iar în total numărau 5,55 miliarde de dolari.
 
Mai târziu, după ce împotriva fraților au fost incluse sancțiuni internaționale, inclusiv pentru construirea podului peste Strâmtoarea Kerci, care uneşte Rusia şi peninsula ucraineană Crimeea, anexată de Moscova în 2014, o parte din active a trecut în posesia fiului lui Arkady - Igor și a fiicei sale - Lilia. Azi, suma averii celor patru este de 5,18 miliarde de dolari.

 
Fiii primului președinte al Tatarstanului, Mintimer Șaimiev - Radik și Airat, au reușit nu doar să-și mențină statutul de cei mai bogați oameni din regiune, dar și și-au mărit veniturile. Într-un an, împreună au adunat încă 320 milioane de dolari, adică acum averea lor este de 2,8 miliarde de dolari. Fiecare au câte 19,5% din acțiunile Grupului TAIF, unul din cel mai mare din Tatarstan, care se ocupă cu rafinarea petrolului. 

Familia Gaponțev, proprietara companiei IPG Photonics - cel mai mare producător de lasere din lume, cu 2 miliarde de dolari s-a clasat pe locul 4. În acest an, fondatorul IPG, Valentin Gaponțev a împlinit 80 de ani. El tot se numără o persoană apropiată lui Vladimir Putin.
 
Fiul său Denis a venit la ceremonia dedicată zilei de naștere, dar s-a cazat într-un hotel, nu a mers la casa părintească. Se vehiculează că relația dintre tată și fiu deja de câțiva ani râmâne rece. Valentin Gaponțev s-a lansat în afaceri încă din URSS, mai târziu însă a lansat renumita companie cu fiul său.
 
La un moment dat, viziunile celor privind perspectivele companiei erau împărțite, atunci Denis a plecat din funcția de vicepreședinte pe direcția de dezvoltare, rămânând doar cu 2% din acțiunile IPG Photonics. Ulterior, Denis Gaponțev a devenit partener în candrul companiei de producere a cosmeticii naturale Zeitun, fondată de prietenii săi.

Noi în clasamentul Forbes sunt familiile Evtușenkov (AFK Sistema), Linnik (Miratorg) și Mihailov (Cherkizov Group). Anul trecut, Vladimir Evtușenkov i-a transferat fiului Feliks, membrul Consiliului de administrație al AFK Sistema, 5% din acțiunile sale evaluate la 90 de milioane de dolari. Familia s-a clasat astfel cu o avere de 1,94 miliarde de dolari.

Rahimkulov s-a făcut cu o avere de miliarde datorită relațiilor mai vechi ale capului familiei, Megdet Rahimkulov, cu Gazprom. Acesta în anii 90 ai secolului XX a fost şeful filialei Gazprom din Ungaria, de unde şi provine o mare parte din averea sa de circa 1,8 miliarde de dolari. Acum, averea familiei numără 1,89 miliarde de dolari.

Un an în urmă, Rahimkulov a fost inclus de către Trezoreria Statelor Unite într-o listă oficială de oligarhi ruși considerați de autoritățile de la Washington ca fiind apropiați ai puterii de la Kremlin.

Gemenii Aleksander și Viktor Linnik au fondat Miratorg în 1995. Inițial, s-au specializat în importul de carne de vită și carne de porc din America Latină, dar timpul a trecut și au început să cumpere terenuri agricole în regiunile Kursk, Bryansk și Oryol. Astăzi, Miratorg este cel mai mare producător de carne de porc și unul dintre cei mai mari latifundiari din Rusia.
 
Nu o singură dată, presa locală le-a asociat compania Svetlanei Medvedev, soția prim-ministrului rus, Dmitri Medvedev. Până a se căsători, numele Svetlanei era Linnik. Ambele părți au negat că ar avea vreo oarecare relație de rudenie.

Sergei și Nikolai Sarkisov dețin RESO Group, al cărui principal activ este una dintre cele mai mari companii de asigurări din Rusia, RESO-Garantia. Ambii au o serie de proprietăți peste hotare, cum ar fi 115 hectare de teren în Monaco, trei case în Los Angelos, un conac la Londra, un castel în Franța... Averea lor e de 1,6 miliarde de dolari.

Familia Bajaev, deși și-a vândut acum câțiva ani compania de petrol Alliance Oil, a început să se ocupe cu metale prețioase. Sunt renumiți membrii clanului și pentru hotelul luxos Forte Village cumpărat pe Sardinia. Averea numără 1,51 miliarde de dolari.

Un alt producător grandios de carne în Rusia este grupul Cherkizov gestionat de familia Mihailov. Fondatorul este Igor Babaev care în 2006 a înmânat conducerea fiului său mai mare - Serghei Mihailov. 

Forbes scrie că 1,16 miliarde de dolari au făcut diferența dintre topul actual și cel de anul trecut, pentru că tocmai trei familii nu au reușit să treacă pragul. Frații Zia și Mohamed Magomedov, care se afla în arest în izolatorul din Lefortovo, și-au pierdut aproape toate bunurile într-un an. Familiile Șamalov și Zubițki din Grupul Coks nici nu au ajuns la 1 miliard de dolari.
Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000