Bani.md

Top 8 destinații pe care să le vizitezi în noiembrie

Top 8 destinații pe care să le vizitezi în noiembrie

Noiembrie este o perioadă după care Bacovia sigur se dădea în vânt și își lua liber de la muncă vreo 2 săptămâni ca să cerceteze, de la început până la sfârșit, procesul de îngălbenire și cădere al frunzelor. Dar nu toți suntem împovărați cu asemenea sensibilitate, așa că ne-am propus să îți dăm câteva idei cu destinații unde nu ajunge nici miros de astenie de toamnă. 

Dacă nu ai niciun plan briliant pentru sfârșitul de toamnă, atunci vezi care dintre cele de mai jos îți face cu ochiul:

1. Cracovia, Polonia

Top 8 destinații pe care să le vizitezi în noiembrie

E de înțeles dacă, înainte să știi despre ce-i vorba, te arăți suspicios față de o destinație atât de învecinată și te temi că nu prea are cu ce să te surprindă și să-ți zdruncine imaginația. Ei bine, te înșeli.

Începe orice năstrușnicie cracoviană cu un freel walking tour. E necesar să știi unde te plasezi în spațiu și istorie și cu ce privire să adulmeci toate cele de lângă tine. Grupurile cu ghid în frunte își încep traseul din Piața Centrală; greu s-o ratezi, e cea mai mare piață europeană și ai putea chiar să te plimbi cu o banderolă pe ochi și tot o să-ți atragă atenția clădirile care o înconjoară, în culori galbene și portocalii pastel. Pregătește-te să-ți deschizi cutiuța craniană și să lași să pătrundă acolo tot ce ține de istoria care nu s-a arătat deloc simpatică cu evreii, în această parte de Europă. Află cum au fost obligați să se mute în periferiile orașului și cum, aceeași istorie și-a luat până la urmă revanșa și a transformat Cartierul Evreiesc în cel mai cool și hipstăresc loc din oraș.

Zona de care-ți vorbim se numește Kazimierz și te-mbie la nopți lungi îmbibate în cocktailuri și asezonate cu meniuri tradiționale, iar dacă vrei să mergi la sigur cu o cină romantică, înfățișează-te în pragul Restaurantului Trezo. Punem rămășag că nici picat cu ceară nu vei părăsi pământul polonez fără să le fi gustat votka, așa că dacă tot o faci, alege barul Wodka și gustă din cât mai multe varietăți.

2. Thessaloniki, Grecia

Top 8 destinații pe care să le vizitezi în noiembrie

Grecia este și va fi mereu bătrână în ani, dar tânără în suflet, iar dacă mai pui și gloata de studenți într-un număr considerabil, demn de „cel mai mare oraș studențesc din țară”, poți deja vizualiza o ceată de hormoni, artiști stradali și muzicieni care-și câștigă traiul mângâind corzile de chitară în văzul lumii. Dar pentru toate acestea, trebuie să-ți croiești drum în Piața Navarinou, iar pentru a-ți definitiva experiența, caută brutăria Elenidis și dă iama în niște triunghiuri umplute cu cremă.

În mod iremediabil, te vei trezi cum conștiința bate cu pumnii în masă și cere să-i dai cultură, iar în momentul acela nu-ți rămâne decât să-i închizi gura cu o vizita în biserica bizantină Hagia Sophia. Această bazilică a îndurat tot soiul de dispute politice și sociale, de la conflictele iconoclastice, la Cruciade și cicatricile lăsate de Imperiul Otoman, dar reușește încă să ia ochii călătorului contemporan cu decorațiile-i mozaicale și picturile care-au văzut lumina zilei încă din secolul 11.

Iar când, într-una din după-amiezele liniștite, vei simți că-ți trebuie cu tot dinadinsul o plimbare în timpul căreia să cugeți nestingherit la sensul vieții, îndreptă-ți pașii spre faleza orașului. Obișnuia să fie un spațiu binișor ponosit până în 2013, când autoritățile s-au pus pe treabă și au renovat 5 kilometri de țărm, l-au îmbrăcat în artă și în parcuri tematice și au spus „Plimbați-vă!”

3. Malta

Top 8 destinații pe care să le vizitezi în noiembrie

Faptul că toată lumea aici mănâncă engleza pe pâine, iar marijuana se consumă în deplină conformitate cu legea te-ar putea face să crezi că ai aterizat în Olanda. Dar vremea de-o perfecțiune imaculată și istoria încrustată în fiecare piatră o să-ți aducă aminte la fiecare pas că te afli pe o insulă mediteraneană.

Malta a fost cotată al treilea cel mai bun loc din lume pentru scufundări și da, înainte să întrebi, poți să înoți cot la cot cu peștii și să îmbrățișezi recifuri de corali și în noiembrie. Tot aici vei da cu ochii de cele mai vechi temple din lume, iar dacă la toate astea adaugi bucătăria ce abundă în fructe de mare, pește și  una din cele mai bune pâini din universul cunoscut… simți probabil cum saliva fizică și cea intelectuală urmează binișor calea gravitației.

4. Sevilla, Spania

Top 8 destinații pe care să le vizitezi în noiembrie

Se aude cum că n-ar fi vreme mai bună decât toamna pentru vizitat Andaluzia. Oricum, cert este că merită să-ți asumi riscul cu prisosință dacă te-a uitat Dumnezeu în fața ecranului până dimineața, dând gata episod după episod din Game of Thrones. Află că Regatul Dorne din sezonul 5 al „hobby-ului tău nocturn” este unul și-același cu Castelul Alcazar din Sevilla.

Și pentru că n-ai cum să pui piciorul pe pământ spaniol fără să-ți încarci stomacul cu cel puțin 20 de feluri diferite de tapas care alunecă de minune cu un pahar de vin, pregătește-te să scoți din buzunar în jur de 1.5€ o porție, așa că după ce farfuria și paharul își fac apariția înaintea ochilor, ia tacticos o îmbucătură din primul și o sorbitură molcomă din cel de-al doilea. Ți-am recomanda cu căldură 100 montaditos dacă am știi că te descurci cu limitele sau cu remușcările de după mesele copioase.

5. Budapesta, Ungaria

Top 8 destinații pe care să le vizitezi în noiembrie

De pe 10 noiembrie, în Budapesta deja se dă startul la iarnă și se deschide Târgul de Crăciun din Piața Vörösmarty, cu tot cu standurile tipice sub formă de căsuțe de lemn, mirosul de prăjiturele tradiționale și vin fiert cu scorțișoară. Ei, așa parcă mai vii de-acasă și nu-ți mai vine să verși lacrimi amare pentru vara ce tocmai a spălat putina.

Dacă brânza și vinul au făcut parte dintotdeauna din pasiunile tale și ai pus mereu semnul egal între ele și fericire, îți recomandăm din suflet să-ți rezervi biletul spre sfârșitul lui noiembrie. Mai exact, asigură-te că te afli la fața locului între 28 și 29 ale lunii, pentru că atunci se deschide beciul cu noile licori ale sezonului și o să-ți crească inima văzând cum producătorii de vin de pe tot întinsul Ungariei vin, cu mic, cu mare, și-și expun elixirele la târgul de vin și brânzeturi. Totul se întâmplă în incinta Castelului Vajdahunyad, iar prețul biletului nu sare de 6.5€, o bagatelă în care mai intră și intrarea la Muzeul Agriculturii Maghiare.

Și pentru că n-ai cum să ajungi în Budapesta fără să te scalzi puțin în varianta ungurească, rezervă-ți o zi de concediu pe care să o petreci spălându-ți toate păcatele săvârșite față de trup, la Băile Termale din Budapesta.

6. Veneția, Italia

Top 8 destinații pe care să le vizitezi în noiembrie

Veneția ar putea să îți falimenteze portofelul. Totuși, dacă te arăți cumpătat și alegi să-ți clătești mai degrabă privirea decât stomacul, poate să-ți iasă la socoteală o sumă decentă după ce tragi linia de la sfârșitul vacanței.

De exemplu, închide ochii când treci prin fața vitrinelor și restaurantelor din Piața San Marco și mai deschide-i abia când ajungi în fața Palatului Dogilor. Poți să alegi să plătești 12€ și să-i vezi interiorul sau poți să admiri clădirea pe dinafară; nu că n-ai avea ce vedea… e una dintre cele mai frumoase construcții venețiene. La numai 1 minut distanță, te vei trezi pășind pe marmura Podului Suspinelor, probabil cel mai cunoscut pod din oraș (dintr-un oraș care știe una, alta despre poduri), iar acolo, e alegerea ta căreia dintre legende alegi să-i dai crezare.

Prima spune că numele i se trage de la prizonierii care aveau acolo parte de ultima lor privire către libertate înainte de a-și lua în primire celula, și-atunci se puneau pe suspinat, în vreme ce a doua susține cauze romanțioase și spune că iubiții care se sărută aici bla bla dragoste eternă. Probabil, în funcție de compania în care te afli, îți va surâde mai mult una, sau cealaltă poveste.

Știm că îți va tresălta inima la o plimbare cu gondola, dar aceeași inimă riscă serios un atac de cord la prețul de circa 80€ pe care îl presupune o asemenea experiență. Așadar, apleacă-te mai degrabă spre varianta low-cost a traversării canalelor și năpustește-te asupra unui Vaporetto, al cărui bilet se învârte undeva în jurul sumei de 7€. Da, nu-i la fel de romantic și nu la fel de falnic se vor posta pozele pe Instagram, dar dacă vrei să guști cele mai veritabile Aperol Spritz, direct de la mama lor, va trebui să faci astfel de sacrificii. Și că veni vorba de această portocalie îmbietoare cu gust de vară veșnică, îndreaptă-te spre Cantina do ’Mori, Henrry’s Bar sau Cantina Vecia Carbonera.

7. Creta, Grecia

Top 8 destinații pe care să le vizitezi în noiembrie

Turistul ce vine-aici pe timp de toamnă dă dovadă de-o minte cum nu se poate mai briliantă pentru că puhoaiele de turiști s-au dus, vremea-i încă prielnică, iar istoria care s-a aciuat pe-această terra firma nu mai cunoaște multe obstacole în drumul către simțurile umane.

Vei fi auzit, poate, legenda olimpiană de prin partea locului a Minotaurului, născut din dragostea uneia din nevestele regelui Minos pentru… un taur, precum și toate năbădăile care au decurs de-acolo. Dacă trebuie să sapi prea adânc în memorie pentru a scoate la lumină această legendă, poate o să-ți spună ceva faptul că învățații antichității au considerat mereu că în Creta a luat naștere prima civilizație greacă. Iar dacă manifești un oareșcare interes pentru leagănul civilizației, Muzeul de Arheologie din Heraklion o să-ți satisfacă cu vârf și îndesat orice curiozitate legată de istoria locală de 5500 de ani încoace.

Toate acestea, fără să mai vorbim de urmele civilizației venețiene care au lăsat semne adânci aici sub formă de castele, în tandem cu toate bisericile și mănăstirile care poartă dovada dominației otomane. 

8. Bangkok, Thailanda

Top 8 destinații pe care să le vizitezi în noiembrie

Ce zici de o împletire strălucită dintre viața cosmopolitană și cultura alături de tradiția asiatică despre care doar ai auzit câte ceva pe ici, pe colo? Ei bine, cam asta îți pregătește capitala Thailandei dacă-ți alegi să-ți iei tălpășița înspre acolo în luna ce bate la ușă.

Să începem cu urbanitatea contemporană. Viața de noapte din Bangkok strălucește și cântă ode fermecătoare, iar barurile, cluburile, și districtele red light abundă. Sirocco Sky Bar, de exemplu, este un obișnuit al topurilor celor mai bune baruri din lume, care privește 63 de etaje în jos pentru a da cu ochii de pământ.

Și iată cum pot conviețui, cot la cot, stilul de viață citadin și templele budiste, fără să se deranjeze în niciun fel unul pe altul. Despre Templul Wat Arun și ai lui 80 de metri, poate ți-a ajuns câte ceva la ureche, dar nici prin cap nu-ți trece impresia pe care o va produce asupra ta mozaicul realizat manual din porțelan chinezesc. Așadar, dacă vrei să mergi la sigur cu hiturile contului tău de Instagram, asigură-te că te înfățișezi în acest edificiu amplasat la mal de râu, fie dimineața, când soarele își face toaleta, fie seara, când același soare își bea ultimul păhărel înainte de a se duce la culcare.

Sursa: momondo.ro

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000