Bani.md

Toți agresorii care vor încălca interdicția de a se apropia de victimă, să răspundă penal! Se cere modificarea legii

Toți agresorii care vor încălca interdicția de a se apropia de victimă, să răspundă penal! Se cere modificarea legii

Agresorii care încalcă interdicția de a se apropia de victimă, ar putea fi trași la răspundere penală, indiferent dacă interdicția este aplicată de Poliție ori de instanțele judecătorești. Un proiect de lege în acest sens a fost înregistrat în Parlament de curând, acesta fiind în fază de examinare.

În prezent, doar cei care încalcă interdicțiile impuse de instanța de judecată pot fi trași la răspundere penală (muncă neremunerată în folosul comunității de la 160 la 200 de ore sau cu închisoare de până la 3 ani.

Pentru încălcarea interdicției impuse de poliție agresorii riscă amendă contravențională de la 60 la 90 de unități ori arest contravențional de la 3 la 10 zile.

Astfel, autorul proiectului, Pistrinciuc Vadim, propune ca cei care încalcă ordinele de restricție de urgență (emise de Poliție), cât și ordonanțele de protecție (emise de instanțe) să se soldeze cu răspundere penală.

Acesta argumentează necesitatea introducerii acestei modificări prin faptul că formele răspunderii juridice sunt diferite pentru același gen de faptă. Mai mult, numărul de încălcări, atât a ordonanțelor cât și a ordinelor de restricție, este aproximativ același.

Potrivit datelor statistice prezentate de către Ministerul Afacerilor Interne, se atestă că pe parcursul anului 2017 poliţia a emis aproximativ 2000 de ordine de restricţie de urgenţă în privinţa agresorilor. Din acestea, circa 300 de agresori au încălcat restricţiile impuse şi în privinţa lor au fost pornite cauze contravenţionale.

Din aceşti 300, 12 agresori au fost sancţionaţi cu arest contravenţional şi 70 – cu amendă, 7 cauze au fost clasate, iar restul cauzelor sunt în curs de examinare.

Instanţa de judecată, la rândul ei, a emis ordonanţe de protecţie care au fost încălcate în circa 260 cazuri, pe aceste fapte fiind pornite urmăriri penale.

O situaţie asemănătoare a fost şi pe parcursul anului 2016.

„Astfel, se poate constata că există un număr aproximativ egal de cazuri când se încalcă ordinele de restricţie de urgenţă emise de către poliţie (300) şi când se încalcă ordonanțele de protecție emise de judecată (260). Or acțiunile agresorului, în ambele cazuri, sunt, în esență, aceleeași,a dică prezintă același risc social”, menționează deputatul Vadim Pistrinciuc în nota informativă a proiectului.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000