Transnistria și dosare! Un articol exclusiv despre ce va discuta Sandu cu Zelenski a fost publicat în presa ucraineană la ora 23:00

Marți, 12 ianuarie 2021, noul președinte al Republicii Moldova, Maia Sandu, efectuează prima sa vizită oficială - în Ucraina.

La Kiev, ea se va întâlni cu omologul său ucrainean Vladimir Zelenski, cu prim-ministrul ucrainean Denis Șmigal și cu președintele Radei Dmitri Razumkov. Portalul ucrainean de știri - Strana.ua - a aflat cu ce subiecte va poposi șeful statului nostru la ei. Articolul este unul exclusiv. A fost publicat în ajun, aproape de miezul nopții, ora 23.00 (11 ianuarie curent).

Oficial, vizita presupune punerea în discuție a unei game întregi de subiecte - de la economie și politică până la cooperarea transfrontalieră și ecologie, probleme legate de soarta Nistrului. Sursa citată scrie că discuția se va axa în special pe trei momente.

„Prima și cea mai importantă va fi Transnistria - zonă care nu mai este controlată de Chișinău din 1992, o republică nerecunoscută, orientată spre Rusia”, scrie sursa citată.

Totodată, un alt subiect ar putea fi posibile dosare împotriva fostului președinte al Ucrainei Petro Poroșenko, principalul adversar al lui Zelenski, despre care anterior se spunea că este legat de oligarhul și ex-politicianul fugar Vladimir Plahotniuc. „Plahotniuc, chiar dacă a plecat din țară, și-a păstrat influențat asupra mai multor procese politice”, mai scrie Strana.ua, citează Realitatea.md.

În context, Kiev și Chișinău ar putea încerca să reanimeze formatul GUAM - Organizația pentru Democrație și Dezvoltare Economică din care face parte Georgia, Ucraina, Azerbaidjan și Moldova - creată în anii 90, dar dată uitării.

Maia Sandu ar mai putea să ridice întrebarea limbii de stat, pentru că „legislația Ucrainei amenință viitorul limbii române în sudul și nordul Basarabiei, în nordul Bucovinei, exercită presiuni asupra satelor ucrainene cu locuitori români și moldoveni”.

Alte stiri

Când și cum a apărut sistemul de pensii în lume

Sistemul de pensii a fost creat pentru prima dată în 1889, în Germania de către Otto von Bismark.

Joburi de viitor: (24) Îngrijitor de sănătate al viitorului pentru persoanele vârstnice

În viitor, odată cu progresele în medicină, persoanele în vârstă care au nevoie de îngrijire continuă vor fi mult mai în vârstă decât cei din rezidențiale și casele de bătrâni de astăzi.

Bill Gates anunță că s-a vaccinat anti-Covid. „Am primit prima doză săptămâna aceasta și mă simt minunat”

Fondatorul Microsoft, Bill Gates, a anunțat pe Twitter că s-a vaccinat anti-Covid. Miliardarul a publicat și o fotografie în care este surprins momentul în care primește prima doză a vaccinului.

Eticheta în afaceri: 4 greșeli pe care să le eviți

În mediul de afaceri, imaginea reprezintă un element cheie pentru menținerea și dezvoltarea relațiilor și oportunităților din piață. Când vine vorba despre businessul tău, trebuie să te preocupe atât eticheta personală cât și imaginea serviciilor pe care le oferi.

Ultimele ȘTIRI

Când și cum a apărut sistemul de pensii în lume

Sistemul de pensii a fost creat pentru prima dată în 1889, în Germania de către Otto von Bismark.

Joburi de viitor: (24) Îngrijitor de sănătate al viitorului pentru persoanele vârstnice

În viitor, odată cu progresele în medicină, persoanele în vârstă care au nevoie de îngrijire continuă vor fi mult mai în vârstă decât cei din rezid...

Bill Gates anunță că s-a vaccinat anti-Covid. „Am primit prima doză săptămâna aceasta și mă simt minunat”

Fondatorul Microsoft, Bill Gates, a anunțat pe Twitter că s-a vaccinat anti-Covid. Miliardarul a publicat și o fotografie în care este surprins mom...

Eticheta în afaceri: 4 greșeli pe care să le eviți

În mediul de afaceri, imaginea reprezintă un element cheie pentru menținerea și dezvoltarea relațiilor și oportunităților din piață. Când vine vorb...

Pfizer întârzie cu livrarea vaccinului în UE. Comisia Europeană va solicita explicații de la grupul farmaceutic

Comisia Europeană va solicita explicații de la grupul farmaceutic Pfizer pentru noile întârzieri ce vor apărea săptămâna viitoare în livrarea de va...

Vezi toate știrile