Bani.md

Trei centre de instruire și consultanță în apicultură, create în 2020

Trei centre de instruire și consultanță în apicultură, create în 2020

Trei Centre de Instruire și Consultanță în Apicultură vor fi create în anul curent în Republica Moldova de Asociația Națională a Apicultorilor din Republica Moldova (ANARM) în parteneriat cu Asociația Exportatorilor de Produse Apicole din Moldova (AEPAM), cu suportul Proiectului USAID Agricultură Performantă în Moldova.

Scopul acestei inițiative este de a facilita accesul apicultorilor din regiunile Republicii Moldova la asistență calificată în domeniu pentru a le dezvolta capacitățile de inițiere a unei afaceri apicole, cât și pentru gestionarea eficientă a unei prisăci. Centrele de Instruire și Consultanță în Apicultură (CICA) își vor desfășura activitatea în regiunea Nord - s. Iabloana, r. Glodeni, regiunea Centru - s. Bardar, r. Ialoveni și regiunea Sud - or. Cahul.

În cadrul CICA, apicultorii din regiuni vor fi instruiți privind cele mai bune practici tehnologice și manageriale în domeniul apicol, fiind stimulați și sprijiniți să practice apicultura profesionistă pentru a crește productivitatea și calitatea mierii de albini cât și a produselor apicole derivate. De asemenea, apicultorii vor beneficia de consultanță referitor la înregistrarea și activitatea economică în apicultură.

În același timp, pe parcursul implementării proiectului, ANARM va organiza patru Conferințe regionale tematice și două ediții ale Forumului Național Apicol, stimulând promovarea bunelor practici apicole și schimbul de experiență între apicultori.

Despre sectorul apicol din Republica Moldova:

Beneficiile economice directe din apicultură anual se estimează la circa 500 mln lei;

Volumul total al producției de miere în RM este de circa 6.500 tone anual;

Circa 8000 de persoane practică apicultura în Republica Moldova;

Efectivul familiilor de albine este de circa 260 mii, cu o creștere de circa 70% pentru ultimii 10 ani;

Polenizarea culturilor agricole de către albini sporește recoltele la hectar cu 20 - 200%;

Mierea menține și îmbunătățește starea de sănătate a oamenilor, iar consumul regulat de miere crește rezistența organismului față de bacterii și virusuri!

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000