Turism: Moldovenii cheltuie 8 dolari în străinătate, iar străinii un dolar în țară

16 Dec. 2022, 14:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
16 Dec. 2022, 14:25 // Actual //  Lupu Eduard

Turismul în Republica Moldova se recuperează tot mai mult de pe urma pandemiei. În acest an, evoluția se datorează exclusiv turismului intern și pensiunilor, a explicat economistul Veaceslav Ioniță în cadrul emisiunii „Analize economice”.

„Datele din ultimii cinci ani arată că majoritatea moldovenilor pleacă la odihnă în Turcia – 38,6%. Pe locul II este Bulgaria – 22%, pe locul III Egipt – 11,1% și pe locul IV România – 10%. Aceste țări i-au peste 80% din cota turiștilor care merg oficial. Dacă luăm neoficial, în cercetarea noastră pe primul loc se află detașat Ucraina. Dacă ne uităm la cei care vin în Republica Moldova, atunci pe primul loc vin din România – 27%, pe locul II vin din Federația Rusă – 10%, apoi urmează Ucraina, Polonia, Austria etc”, a menționat Veaceslav Ioniță.

Potrivit lui Ioniță, dacă în 2017, o agenție de turism din Republica Moldova câștiga de pe urma unui moldovean plecat peste hotare în vacanță 7500 de lei, după 2020, încasările au ajuns la aproape 10 mii de lei. În cazul turiștilor străini, dacă plăteau în aceiași perioadă vreo 4 mii de lei, acum indicele a coborât la 1000 de lei. De asemenea, încasările medii ale agențiilor de turism au scăzut de la 3500 de lei la aproape 1500 de lei și pentru moldovenii care se odihnesc în Republica Moldova.

Republica Moldova a înregistrat peste 424 de mii de turiști, dintre care aproape 103 mii au promovat turismul intern, ceea ce este cu 50% mai mult decât recordul stabilit în 2020.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

22 Mart. 2023, 17:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
22 Mart. 2023, 17:45 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Reconstruirea economiei Ucrainei, după invazia declanşată de Rusia în urmă cu un an, este estimată în prezent să coste 411 miliarde de euro, de 2,6 ori mai mult decât Produsul Intern Brut al Ucrainei în anul 2022, arată un nou studiu realizat de Banca Mondială, Naţiunile Unite, Comisia Europeană şi Ucraina, transmite Reuters.

Potrivit informațiilor, estimarea acoperă un an de la debutul invaziei ruseşti şi cuantifică pagubele fizice directe provocate infrastructurii şi clădirilor, impactul asupra vieţii şi mijloacelor de trai ale oamenilor precum şi costul reconstrucţiei.

Suma de 411 miliarde de dolari reprezintă o revizuire dramatică faţă de estimarea anterioară de 349 miliarde de dolari, avansată de Banca Mondială în luna septembrie a anului trecut.

Noua estimare vine la o zi după ce Fondul Monetar Internaţional (FMI) a anunţat că a ajuns la un acord cu Guvernul ucrainean pentru un acord pe patru ani în valoare totală de 15,6 miliarde de dolari. Acordul cu FMI ar putea permite autorităţilor de la Kiev să obţină ajutoare suplimentare, în valoare de miliarde de dolari, de la alte organisme, după ce va fi aprobat de boardul FMI, în următoarele săptămâni.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Potrivit unei evaluări rapide cu privire la nevoile urgente, Ucraina va avea nevoie de 14 miliarde de dolari pentru reconstrucţia prioritară în 2023, ceea ce va necesita o finanţare de 11 miliarde de dolari peste ceea ce este prevăzut în bugetul Ucrainei pentru acest an.

Aproximativ 22% din necesităţile de reconstrucţie sunt în sectorul transportului, în timp ce 17% sunt în domeniul locuinţelor, 11% în sectorul energiei şi 7% în agricultură.

Comparativ cu precedentele estimări, cea mai mare revizuire a fost realizată în ceea ce priveşte necesităţile din sectorul energiei, unde pagubele sunt acum de cinci ori peste nivelul din luna iunie 2022, susţine Banca Mondială. Cele mai mari creşteri au fost în regiunile de pe linia frontului precum Doneţk, Harkov, Lugansk şi Herson, care au fost vizate cu precădere de atacurile cu rachete ruseşti începând din luna octombrie.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău