Bani.md

Ucraina avertizează producătorii proprii: riscați să cădeți sub embargo din partea Moldovei

Ucraina avertizează producătorii proprii: riscați să cădeți sub embargo din partea Moldovei

Autoritățile din Ucraina au fost atenționate de cele din Republica Moldova cu referire la încălcările de marcaj aplicate pe produsele exportate în țara noastră. Astfel, dacă producătorii ucraineni nu se vor conforma normelor legale, aceștia riscă ca exporturile în Moldova să fie sistate. În prim plan sunt produsele lactate și băuturile cu conținut de fructe – sucuri, nectaruri.

Despre aceste încălcări am scris mai devreme.

Detalii aici:

EXCLUSIV DOC – Produse de import cu substanțe INTERZISE și etichetare falsă, livrate copiilor în instituțiile de învățământ din țară

ANSA a identificat o serie de nereguli în etichetarea produselor alimentare. Agenții economici, obligați să se corecteze

ATENȚIE! Citiți eticheta! Cum evităm sucurile „false” de import, comercializate în magazinele din Moldova

„Sucurile” care conțin substanțe interzise ar putea fi scoase de pe piață, iar importul acestora - încetat  

Băuturi cu conținut de fructe din Ucraina, etichetate neconform 

Potrivit presei ucrainene, „dacă problemele continua, Moldova ar putea introduce limitări în comerț.” 

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentară din Moldova a dezvăluit nereguli în etichetarea sucurilor de la producătorii ucraineni.

Potrivit Serviciului de Stat pentru Siguranța Alimentară și Protecția Consumatorilor din Ucraina, Moldova a informat agenția privind identificarea încălcărilor producătorilor-exportatori de sucuri și produse similar produse în Ucraina, care nu corespund cu cerințele actelor normative ale Republicii Moldova care reglementează importul și distribuția de produse alimentare pe piață în ceea ce privește etichetarea.

De asemenea, autoritatea competentă din Moldova a informat despre posibilitatea aplicării restricțiilor producătorilor ucraineni de sucuri și produse similare în cazul unor încălcări repetate.

De asemenea, autorita competentă din Moldova inițiază inspecții comune care să fie realizate de către organele ambelor cu referire la sucurile ucrainene și produsele similare care se exportă de către țara vecină pe piața noastră.

În acest context amintim despre faptul că în primăvara acestui an au fost scoase la suprafață mai multe încălcări ce privesc atât calitatea, compoziția băuturilor cu conținut de fructe produse de ucraineni și importante în Moldova, cât și cu privire la etichetarea produselor.

Detaliile desfășurate pot fi citite aici:

EXCLUSIV DOC – Produse de import cu substanțe INTERZISE și etichetare falsă, livrate copiilor în instituțiile de învățământ din țară

Pe scurt, producătorul ucrainean "Eco-Sfera" a admis mai multe nereguli în producerea și etichetarea. Produsele sale sunt prezente pe piața moldovenească sub mărcile "Soki Ukrainî" și "Sincer". În loc de suc de mere în pachete era o băutură de mere cu îndulcitori.

Acest produs a câștigat licitații, în mod fraudulos, datorită costurilor mai mici. Faptul încălcării a fost confirmat de două laboratoare germane - Chelab pentru Asociația Producătorilor de Conserve și Eurofins pentru Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor.

Agenția a informat structurile de stat ale Ucrainei, iar următorul pas ar fi să retragă din vânzare produsele sub aceste două mărci.

Produse lactate neconforme 

Atitudinea luată de Republica Moldova cu referire la produsele lactate etichetate neconform, produse în Ucraina și Exportate în țara noastră, este una mai dură. Presa din Ucraina,cu referire la organele de resort,scrie despre faptul că a fost dat un termen producătorilor ucraineni pentru a se conforma: 1 octombrie.

Dacă până la această dată lucrurile nu se vor schimba, ucrainenii ar putea primi restricții la exportul produselor lactate în Moldova.

Moldova a informat Ucraina cu privire la cazurile de nerespectare a cerințelor de etichetare a produselor lactate din Ucraina în conformitate cu legislația RM.

Cererile corespunzătoare au fost primite de Serviciul de Stat al Ucrainei pentru Siguranța Alimentară și Protecția Consumatorilor de la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentară din Moldova, informează serviciul de presă al departamentului ucrainean.

Partea moldovenească a făcut următoarele comentarii cu privire la etichetarea produselor lactate:

  • nu există nici un nume de produs în limba de stat;
  • nu există indicii despre importatorul produsului pe etichetă;
  • dimensiunea fontului de pe etichetă nu este respectată;
  • După lista ingredientelor, nu există informații privind prezența/ absența substanțelor sau a produselor care produc reacții alergice sau intoleranță.

Autoritatea din Moldova a anunțat, de asemenea, intrarea în vigoare la 29 septembrie 2019 a Rezoluției Guvernului Republicii Moldova "Cu privire la aprobarea cerințelor privind calitatea laptelui și a produselor lactate", care reglementează cerințele privind etichetarea produselor.

"De la 1 octombrie 2019, Agenția Națională va aplica măsuri restrictive în ceea ce privește importul de produse lactate cu o etichetă care nu respectă cerințele și normele legislative ale Republicii Moldova", a raportat Serviciul pentru consumatori.

Anterior, Alexey Kvasnitsky, directorul Departamentului pentru Protecția Consumatorilor al Serviciului Consumatorilor și al Serviciilor pentru Consumatori din Ucraina, a declarat că peste 400 de loturi de produse lactate contrafăcute au fost descoperite în Ucraina în 2018.

Ce se întâmplă între timp pe rafturile magazinelor din țară

Deși Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a recunoscut și a informat organele omoloage din Ucraina despre neconformități, produse ce nu corespund normelor și standardelor încă mai sunt pe rafturile magazinelor din țara noastră. Telefonat de redacția Bani.md, Radu Musteață, directorul Direcției Supravegherea Unităților de Producere a Alimentelor de Origine Vegetală, nu a răspuns la telefon.

Recomandarea redacției Bani.md este să citim cu atenție eticheta.

Unele dintre cel mai des întâlnite încălcări privind etichetarea pot fi analizate aici:

ATENȚIE! Citiți eticheta! Cum evităm sucurile „false” de import, comercializate în magazinele din Moldova

 

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000