Bani.md

Ucraina, despre situația din RM: Este importantă prevenirea intervenției externe, ce vizează implementarea scenariului rus de federalizare

Ucraina, despre situația din RM: Este importantă prevenirea intervenției externe, ce vizează implementarea scenariului rus de federalizare

Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei a emis o declarație cu privire la situația politică din Republica Moldova. Potrivit acesteia, țara vecină este gata să ofere asistență în rezolvarea problemelor în caz de necesitate.

 

„Ucraina urmărește cu îngrijorare evoluția situației politice din statul vecin - Republica Moldova.

Îndemnăm principalele forțe politice din Moldova să acționeze în cadrul legal, să soluționeze litigiile prin dialog politic pentru a evita confruntările violente.

În prezent, important pentru țară și pentru securitatea din regiune este prevenirea intervenției externe, care vizează implementarea scenariului rus de federalizare a țării.

Ucraina este interesată într-o Moldovă stabilă, democratică și europeană și este gata să ofere, dacă este necesar, asistență în rezolvarea problemelor existente”, este declarația.

Amintim că PSRM și Blocul ACUM au semnat un acord temporar prin care s-au angajat să numească în calitate de speaker al Parlamentului pe socialista Zinaida Greceanîi și în calitate de prim-ministră pe Maia Sandu. Totodată, s-au înțeles să voteze un pachet de legi, dar și să demisioneze funcționari, cum ar fi directorul CNA și directorul SIS.
 
PDM a calificat înțelegerea drept uzurparea puterii de stat, făcând referire la Curtea Constituțională - instanța supremă - care a declarat decretele privind numirea speakerului și prim-ministrei drept neconstituționale. Magistrații constituționali au motivat că termenul-limită de formare a Guvernului a fost 7 iunie 2019.
Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000