Ucraina și Moldova, principalele surse de contrabandă cu țigări în România (GRAFIC)

Diferența dintre prețul unui pachet de țigarete din România și cel din statele vecine, în special Ucraina și Republica Moldova, de peste 12 lei riomânești (aproximativ 50 de lei moldovenești) face ca piața neagră a țigaretelor să înflorească, în special la granițele de Nord Est ale României, scrie profit.roAstfel, diferența dintre accizarea din România și impozitarea din statele…

Diferența dintre prețul unui pachet de țigarete din România și cel din statele vecine, în special Ucraina și Republica Moldova, de peste 12 lei riomânești (aproximativ 50 de lei moldovenești) face ca piața neagră a țigaretelor să înflorească, în special la granițele de Nord Est ale României, scrie profit.ro

Astfel, diferența dintre accizarea din România și impozitarea din statele non-membre UE face ca, în timp ce la București un pachet de țigări costă 74 de lei moldovenești, la Kiev acesta să fie de 14 lei moldovenești. Nici comparativ cu vecinii noștri de la Sud, bulgarii, și ei membri UE, românii nu stau bune. În Bulgaria, care, spre deosebire de Guvernul român, a amânat calendarul de majorare al accizelor, un pachet de țigări costă cu 33% mai puțin decât în România.

Așa se face că, potrivit ultimului raport al companiei de cercetare Novel Research, piața neagră a țigaretelor din România a continuat să crească la 17,8%, în ianuarie 2016, față de 17,5% în noiembrie 2015.

Deloc surprinzător, scrie sursa citată, principalele surse de alimentare cu țigărete ilegale sunt Ucraina, cu o pondere de 22,5% pe piața ilegală, și Republica Moldova, cu o pondere de 15,8%.

„Și în ianuarie 2016, regiunea nord-est continuă să fie cea mai afectată de comerțul ilegal cu țigarete, cu o cotă a pieței negre de 36,8%, cu toate că se află în scădere față de noiembrie 2015, cu peste 10 p.p. Regiunile nord-vest și vest dețin, de asemenea, cote importante, deși se află pe un trend descendent (28,3%, respectiv 26,7%). Din punct de vedere al provenienței, ponderea produselor cu timbru de Ucraina continuă să crească în ritm accelerat, cu 5,5 p.p., până la 22,5%. Așa numitele „cheap whites”, deși se află în scădere (minus 2,5 p.p. față de noiembrie), continuă să dețină cea mai mare cotă (56%) din totalul pieței negre. Produsele provenite din Moldova și Serbia se mențin la nivel relativ constant (15,8%, respectiv 1,2%)”, a declarat Marian Marcu, Directorul Companiei de Cercetare Novel Research.

Reprezentanții companiilor se plâng că în multe sate și comune din Suceava și Botoșani ponderea produselor ilegale ajunge și la 90%. “Semnalele companiilor producătoare în legătură cu întârzierea transpunerii Directivei tutunului și efectele acesteia asupra impulsionării comerțului ilegal au fost total ignorate de către autorități. După aproape doi ani de la publicarea Directivei în Jurnalul Oficial al UE, Guvernul a aprobat recent un text care prevede că legea ar urma să intre în vigoare pe 20 mai 2016 și, începând cu aceeași dată, fabricile de țigarete ar trebui să producă deja potrivit prevederilor Proiectului. Până atunci însă, au rămas mai puțin de trei luni, timp în care Parlamentul ar trebui să adopte legea, iar noi să comandăm furnizorilor globali alte ambalaje și să investim în modificarea liniilor de producție fără nici o garanție asupra formei finale a legii și a normelor ei de aplicare. Propunerea de a include în proiect o perioadă de tranziție pentru producție nu a fost luată în considerare de Executiv, care a exclus companiile de tutun din procesul normal de consultare, dialog și transparență decizională, bazându-se doar pe părerile așa-zișilor experți”, susține Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications, JTI România, Moldova și Bulgaria.

Claudiu Ardeleanu, Director General, Direcția Generală a Vămilor, a precizat că “în primele două luni ale anului, s-au confiscat peste 700.000 bucăți țigarete, cele mai importante capturi fiind înregistrate la frontiera cu Ucraina și Republica Moldova (de ex. 230.000 țigarete la biroul vamal Siret, 150.000 la biroul vamal Halmeu, 10.000 țigarete la BV Albita etc.).

Marii producători de tutun au semnat acorduri de cooperare cu Comisia Europeană pentru combaterea comerțului ilegal cu produse din tutun și susțin instituirea, din sumele alocate României ca urmare a acestor acorduri, a unui fond de premiere pentru cei care s-au remarcat prin rezultate deosebite în lupta împotriva contrabandei cu țigarete.

Alte stiri

Mii de euro „direct în buzunar”! Despre schema de la Ambasada RM la București. MAEIE zice de un bănuit, CNA de „mai mulți”

CNA investighează o schemă de corupție la Ambasada Republicii Moldova al București. Potrivit unui comunicat de presă al Centrului, „mai mulți foști angajațiai Consulatului sunt cercetați penal pentru abuz în serviciu”.

Euro - 20 de lei și 16 bani. Leul moldovenesc s-a apreciat la final de săptămână

Leul moldovenesc se apreciază în raport cu moneda unică europeană. Banca Națională a Moldovei a stabilit pentru astăzi, 23 octombrie, un curs de 20 de lei și 16 de bani pentru un euro, o valoare în scădere cu patru bani, față de cea înregistrată ieri, 22 octombrie.

Putin, despre RM înainte de alegeri: „Nicăieri, cu excepția pieței rusești, producția moldovenească nu este solicitată”. Statistica spune altceva

Vladimir Putin a declarat că sectoarele economiei Republicii Moldova sunt atât de legate de Rusia încât „nu pot exista în mod normal”. Potrivit liderului rus, nicăieri, cu excepția pieței rusești producția moldovenească nu este solicitată. Declarația a fost făcută ieri, 22 octombrie, la o ședință a Clubului internațional de discuții „Valdai”. Asta în contextul în care, potrivit ultimelor date statistice, în Rusia ajung doar 10% din exporturile moldovenești.

Ultimele ȘTIRI

Armenia a bombardat mai multe localități din Azerbaidjan. Sunt înregistrate decese și răniți în rândul civililor și militarilor

Forțele armate din Armenia au bombardată în această dimineață pozițiile Azerbaidjanului, de-a lungul liniei frontului, unde se regăsesc și persoane...

Ce sigur nu trebuie să faci, dacă ai probeleme cu finanțele

Dacă vă aflați într-o gaură financiară, este important să evitați lucrurile stupide pentru a nu vă săpa groapa și mai adânc.

LG Moldova: Casa viitorului mai aproape decât crezi!

Cu câțiva ani în urmă, Big Data și Internetul era menționat în previziunile futuriste, iar astăzi reprezintă o realitatea perfect normală fără de c...

MAIB și Opera Națională vă îndeamnă să fim la distanță și, totuși, împreună prin cultură și muzică bună

Cel mai impresionant eveniment cultural al teatrului liric național revine în scenă cu ediția a 28-a a Festivalului Internațional de Operă și Balet...

LG Virtual Exhibition- Life’s Good from Home

În fiecare an, compania LG ne încântă cu noile sale produse unice, precum: primul televizor OLED rulabil, cel mai tare frigider InstaViewThinQ cu u...

Vezi toate știrile