UE alocă 33,7 miliarde de euro pentru digitalizare, inclusiv în sectoarele Energie și Transporturi

13 Mart. 2021, 12:01
 // Categoria: Actual // Autor:  Fetco Veronica
13 Mart. 2021, 12:01 // Actual //  Fetco Veronica

Comisia Europeană salută acordul la care au ajuns Parlamentul European și Consiliul în legătură cu propunerea privind Mecanismul pentru Interconectarea Europei (MIE), în valoare de 33,7 miliarde de euro, ca parte a următorului buget pe termen lung al UE pentru perioada 2021-2027, informează un comunicat al Executivului comunitar.

Programul privind Mecanismul pentru Interconectarea Europei sprijină investițiile în rețelele europene de infrastructuri din sectorul digital, energetic și al transporturilor. El va sprijini dubla tranziție verde și digitală, contribuind la realizarea ambițioaselor obiective ale Pactului verde european și ale deceniului digital, scrie AGERPRES.

De asemenea, programul va sprijini obiectivele Strategiei pentru o mobilitate sustenabilă și inteligentă, punând bazele abordării prin care sistemul de transport al UE își poate realiza transformarea verde și digitală și poate deveni mai rezilient la crizele viitoare. După cum se subliniază în Pactul verde european, rezultatul va fi o reducere cu 90% a emisiilor până în 2050, obținută grație unui sistem de transport inteligent, competitiv, sigur, accesibil și la prețuri abordabile. Programul va acorda totodată prioritate modurilor de transport care respectă mediul, cum ar fi calea ferată, precum și dezvoltării punctelor de încărcare pentru vehiculele care utilizează combustibili alternativi.

Prin integrarea în continuare a unei piețe interne a energiei eficiente și competitive, prin sporirea interoperabilității transfrontaliere a rețelelor și prin facilitarea decarbonizării și a cooperării transfrontaliere în domeniul energiei, Mecanismul pentru interconectarea Europei va contribui la atingerea țintelor noastre ambițioase în materie de climă și energie. El va susține prioritățile cadrului de politică revizuit al TEN-E, propus de Comisie la finele anului trecut, acordând sprijin financiar specific unor proiecte esențiale de infrastructură care leagă sistemele energetice ale UE.

Componenta digitală a programului privind Mecanismul pentru interconectarea Europei va contribui la dezvoltarea și implementarea de infrastructuri digitale transfrontaliere inovatoare, securizate și sustenabile, pentru a favoriza dezvoltarea rețelelor și a serviciilor digitale și pentru a seconda viziunea Europei în deceniul digital pentru 2030, pornind de la obiectivele societății gigabiților pentru 2025. De asemenea, această componentă va dota principalele axe de transport, cum ar fi căile rutiere și feroviare, dar și rutele și porturile maritime, cu o conectivitate rezilientă și de mare viteză. În același timp, cetățenii săi vor beneficia de conexiuni mai rapide și reziliente pentru îmbunătățirea învățării online, un acces la servicii digitale mai eficiente și un potențial crescut în ceea ce privește colaborarea la distanță. Deoarece conectivitatea digitală transfrontalieră joacă un rol vital în eliminarea decalajelor economice, sociale și teritoriale, noul instrument de finanțare al MIE dedicat sectorului digital va permite unui număr mult mai mare de regiuni ale Europei, inclusiv zonelor rurale, să beneficieze de noi oportunități.

“Mecanismul pentru interconectarea Europei este esențial atât pentru finalizarea rețelei transeuropene de transport (TEN-T), cât și pentru transformarea acesteia într-o rețea mai verde și mai digitală. Mecanismul va servi la crearea de conexiuni de transport transfrontaliere critice, va reorienta o parte mai mare a traficului către căile ferate și căile navigabile interioare și va stimula integrarea multimodală. Trebuie să dispunem de un sistem de transport mai inteligent, mai sustenabil și mai rezistent la crize, iar MIE va juca un rol-cheie în îndeplinirea acestui deziderat”, a afirmat comisarul pentru transporturi, Adina Vălean.

La rândul său, comisarul pentru piața internă, Thierry Breton, a declarat: “Conectivitatea transfrontalieră avansată este un element fundamental al economiei noastre, care sprijină tranziția digitală și verde a Europei, pe măsură ce avansăm în deceniul digital. Noul MIE-Digital va fi unul dintre instrumentele noastre cheie pentru sprijinirea conexiunilor transfrontaliere prin fibră și a celor 5G, asigurând faptul că toți cetățenii și toate întreprinderile vor beneficia de servicii digitale inovatoare și de sporirea numărului locurilor de muncă și a oportunităților sociale și economice”.

La moment, acordul este provizoriu și urmează a fi aprobat atât de Parlamentul European, cât și de Consiliu.

Realitatea Live

26 Iul. 2021, 17:53
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
26 Iul. 2021, 17:53 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Directorul executiv al Philip Morris International, producătorul ţigărilor Marlboro în afara Statelor Unite, a declarat că firma pe care o conduce nu va mai vinde ţigări în Marea Britanie în aproximativ 10 zece ani, scrie burkinafaso.kivazen.com.

CEO-ul companiei, Jacek Olczak, a declarat că marca emblematică a țigării Marlboro a companiei va fi scoasă de pe rafturi în Marea Britanie în următorul deceniu. De asemenea, Olczak i-a cerut guvernului britanic să interzică ţigările în următorul deceniu, comparându-le cu maşinile pe benzină şi motorină, care vor fi interzise în Regatul Unit începând cu 2030.

Potrivit responsabililor, mişcarea face parte din eforturile companiei de a opri folosirea ţigăilor tradiţionale.

„Ne putem imagina o lume fără ţigări. Cu cât se va întâmpla mai repede acest lucru, cu atât va fi mai bine pentru toată lumea. Cu informaţii şi reglementări corecte, evenimentul ar putea avea loc în zece ani în anumite ţări. Iar problema ar putea fi rezolvată odată şi pentru totdeauna”, susţine Olczak.

Lupta împotriva țigărilor din ultimii ani a fost legată de problemele grave de sănătate cauzate de fumatul tutunului în întreaga lume.

Olczak a devenit CEO al companiei în luna mai și intenționează să conducă schimbarea „fără fum” a companiei. Potrivit acestuia, noua misiune a companiei este să găsească și să ofere „alternative mai puțin dăunătoare la țigări” pentru milioane de oameni care altfel ar fuma.

Philip Morris International operează separat de Philip Morris USA, care produce ţigările Marlboro în Statele Unite şi este o divizie a Altria Group. Compania s-a despărţit de Philip Morris USA în 2008 şi a anunţat recent o serie de planuri prin care se va transforma într-o companie anti-tutun, plănuind să cumpere grupul farmaceutic britanic Vectura, care face inhalatoare pentru astm. Achiziţia este estimată la 1 miliard de lire sterline.

Grupurile anti-fumat din Regatul Unit au criticat mişcarea, acuzând companiile de tutun că încearcă să dea impresia că se gândesc la sănătatea clienţilor, în timp ce vând alte produse pe bază de tutun, scrie The Guardian.

Fumatul ucide la nivel global peste 8 milioane de oameni în fiecare an. Din total, 1,2 milioane de persoane sunt nefumătoare, acestea murind din cauza expunerii constante la fumul de ţigară, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii . Dintre cei 1,3 miliarde de consumatori de tutun la nivel mondial, 80% trăiesc în ţări cu venituri mici şi mijlocii.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală