UE susține agricultorii autohtoni în producerea materialului semincer certificat ecologic. „De la sămânță la raft”

07 Dec. 2021, 14:35
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
07 Dec. 2021, 14:35 // Actual //  Dumitrita Culiuc

În Republica Moldova a fost lansat, luni, 6 decembrie curent, proiectul agricol „EcoSeeds LuMo – De la sămânță la raft” ce are ca scop susținerea agricultorilor autohtoni în producerea materialului semincer certificat ecologic. Astfel, un grup de agricultori din Republica Moldova va beneficia de instruiri și schimb de experiență în domeniul producerii materialului semincer certificat ecologic.

Proiectul a fost lansat cu susținerea Uniunii Europene. „EcoSeeds LuMo – De la sămânță la raft” este dezvoltat între Institutul de Biologie și Agricultură din Luxemburg și Institutul Ştiinţifico-Practic de Horticultură şi Tehnologii Alimentare Moldova, în cadrul programului EU4 Business.

„Ne dorim ca prin intermediul proiectului „De la sămânță la raft”, producătorii agricoli să realizeze vizite, cercetări, schimburi de experiență și să identifice alternative privind aplicarea unor tehnici mai sustenabile pentru obținerea calității materialului semincer”, a subliniat ministrul Viorel GHERCIU.

Activitățile proiectului vor fi desfășurate până în luna februarie 2022 și sunt focusate pe dezvoltarea plantelor din familia Solanaceelor, în special a cartofului. La fel, proiectul prevede organizarea seminarelor cu participarea unor echipe de experți internaționali și de agricultori din țara noastră, pentru a prelua experiența de cultivare, distribuție, logistică și de marketing a fermierilor din Luxemburg, precum și de a identifica tehnici de adaptare a culturilor la secetă, se arată într-un comunicat al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare.

În Republica Moldova, bazele cadrului legislativ – normativ au fost puse odată cu adoptarea Legii nr. 115 din 09.06.2005 cu privire la producția agroalimentară ecologică, urmată de un şir de acte normative. Ulterior, odată cu aprobarea Legii 115 în țara noastră, a fost introdus controlul privat al agriculturii ecologice, astfel, producția agroalimentară ecologică este certificată de un organism de inspecție și certificare acreditat în sistemul EN 17065 şi recunoscut de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.

Realitatea Live

06 Feb. 2023, 04:44
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Feb. 2023, 04:44 // Actual //  Lupu Eduard

Ministrul canadian al Apărării, Anita Anand, a publicat imagini video cu primul tanc Leopard 2, de fabricație germană, fiind încărcat pentru a fi dus în Ucraina.

„Tancurile de luptă sunt în drum pentru a ajuta Ucraina. Primul tanc canadian Leopard 2 este pe drum. Sprijinul Canadei pentru Ucraina este neclintit”, a scris ea pe Twitter sâmbătă, alături de imaginile cu tancul de fabricație germană încărcat în avion.

„Astăzi, un avion al Forțelor Aeriene Canadiene a decolat de la Halifax cu primul tanc de luptă principal Leopard 2 pe care Canada îl trimite în Ucraina”, a a mai scris ea.

Astfel, acesta ar fi primul tanc Leopard 2 din cele 4 promise de Canada.

Între 120 și 140 de tancuri într-un „prim val” de livrări

Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a declarat la începutul acestei săptămâni că țara sa va primi între 120 și 140 de tancuri occidentale într-un „primul val” de livrări de la o coaliție de 12 țări.

Cancelarul german Olaf Scholz spunea că Germania și partenerii săi europeni plănuiesc să trimită „rapid” două batalioane de tancuri Leopard 2 în Ucraina – sugerând aproximativ 80 de vehicule, adăugând că Germania va furniza o companie de 14 tancuri Leopard 2 A6 „ca prim pas. ”

Germania va trimite și strămoșul tancului Leopard 2 în Ucraina

Norvegia intenționează să trimită tancuri Leopard 2 în Ucraina „cât mai curând posibil”, ministrul norvegian al apărării sugerând că aceste livrări ar putea avea loc la sfârșitul lunii martie, iar potrivit Politico ar fi luat în calcul să trimită Ucrainei opt din cele 36 de tancuri Leopard.

Spania, care deține una dintre cele mai mari flote de Leopard din UE, cu 347 de tancuri, intenţionează să trimită Ucrainei între patru şi şase tancuri Leopard 2A4, de fabricaţie germană, potrivit El País, citat de Agerpres.
În 11 ianuarie Polonia a devenit prima țară parteneră a Ucrainei care a anunțat că intenționează să trimită Kievului tancuri de fabricație occidentală, modelele Leopard 2 produse în Germania.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a anunțat vineri că țara sa va trimite alte 60 de tancuri modernizate forțelor ucrainene, pe lângă cele 14 vehicule Leopard 2 promise deja.

„Păi, în primul rând, încercăm să conducem prin puterea exemplului. Polonia a trimis 250 de tancuri sau chiar mai multe în urmă cu un an, fiind prima țară care a făcut acest lucru”, a amintit el într-un interviu acordat televiziunii canadiene CTV News cu privire la tancurile T-72 de fabricație sovietică trimise Ucrainei în primăvara lui 2022.

Premierul Portugaliei, Antonio Costa, a spus sâmbătă că țara sa va trimite tancuri Leopard 2, dar nu a precizat numărul acestora.
Costa a adăugat că Portugalia este în discuții cu Germania pentru a obține piesele necesare pentru repararea unui număr de tancuri Leopard inoperabile din inventarul Portugaliei.

„În prezent lucrăm pentru a putea distribui unele dintre tancurile noastre”, a declarat Costa agenției de presă Lusa în timpul unei călătorii în Republica Centrafricană. „Știu câte tancuri vor fi (trimise în Ucraina), dar asta va fi anunțat la momentul potrivit”.
Biroul lui Costa nu a răspuns imediat unei cereri de comentarii.

Amiralul António Silva Ribeiro, șeful forțelor armate portugheze, a declarat luna trecută că Portugalia are 37 de tancuri Leopard 2, dar presa locală a raportat că majoritatea sunt inoperabile.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău