În politici salarii mai mari, în realitate - buzunare goale! Indicatorul statistic ce dăunează bunăstării populației

În ultimii doi ani salariul mediu net pe economie s-a majorat de la 5 141 lei în 2018 la 6010 lei în anul 2019, dar majorarea salariului în statistici nu a crescut nivelul de trai al populației în condițiile în care inflația a erodat creșterile. În prezent, salariul mediu pe economie este de 7953 lei. Dinamica salariilor din anul 2020 oferă o imagine neclară privind impactul crizei asupra bunăstării populației. În zece luni ale anului precedent, salariul mediu brut pe economie a crescut, în termeni reali, cu 4,2% comparativ cu anul precedent, potrivit datelor Biroului Național de Statistică.

În anul 2020, majorarea salariilor s-a produs ca urmare a scăderii mai mici a fondului de salarizare în raport cu scăderea mai rapidă a numărului de angajați. 

”De exemplu, dacă anterior fondul de salarizare era de 100 de lei raportat la cinci angajați, în prezent fondul de salarizare este de 80 de lei raportat la trei angajați. În termeni nominali noi avem o majorare a fondului de remunerare a muncii, în termeni reali este scădere ca urmare a inflației. Asta este specific pentru crizele din Republica Moldova. Salariul va crește și anul viitor, dar va fi o altă conjunctură – pe fondul revenirii economiei și a numărului de angajați”, a explicat Alexandru Fala, economistul de la Expert Grup.

Potrivit economistului, pe timp de criză nu știu cât este de relevant să ne uităm la majorarea salariilor pentru că veniturile familiilor scad, deoarece sunt mai puțini oameni angajați. Salariul mediu poate să crească la cei care lucrează, dar dacă vorbim per ansamblu, gospodăriile sunt afectate ca urmare a reducerii fondului de salarizare. Da, cineva primește cu câțiva lei mai mult, dar cel care a rămas fără job nu primește nimic. 

Majorarea salariului din anul 2020 a fost determinată, preponderent, de majorarea salariului în sectorul real, cu 5% comparativ cu 2019. În sectorul bugetar creșterea salariului real a fost mult mai lentă și a constituit 1,8%. Totuși, această sporire este destul de amăgitoare. Astfel, salariul mediu se calculează ca raport dintre fondul de salarizare și numărul de angajați. Dacă scăderea fondului de salarizare este mai mică decât reducerea numărului de lucrători, atunci statistic avem o creștere a salariului. O astfel de situație a fost specifică pentru anul 2020.

În aceeași perioadă numărul persoanelor ocupate formal s-a redus cu 4% față de anul precedent. O evoluție similară s-a atestat și în 2009. Atunci salariul real s-a majorat cu 1,3% deoarece scăderea numărului salariaților cu 4% a fost însoțit de o creștere a fondul de remunerare cu 1,5%. În fond, în ultimele crize prin care a trecut Republica Moldova, dinamica salarizării nu a reflectat, destul de bine evoluția bunăstării populației. Din acest considerent, în perioadele de declin economic, acest indicator trebuie de tratat cu atenție de către decidenții de politici.

Economiștii de la Expert Grup constată în publicația MEGA o asemănare a crizei din anul 2020 cu  cea din 2009.

”În Republica Moldova crizele afectează bunăstarea populației prin reducerea ocupării. Criza din 2009 și cea din 2020 s-au caracterizat prin creșterea salariului mediu și reducerea populației ocupate. În 2009, populația ocupată s-a diminuat cu 5,3%, iar salariul mediu a crescut, în termeni reali, cu 8,6%. În nouă luni ale anului 2020, populația ocupată s-a redus cu 5,6% comparativ cu anul precedent, iar salariul mediu a cunoscut o creștere. O explicație a acestor evoluții se referă la nivelul scăzut al salariilor, o situație care este caracteristică pentru Republica Moldova. În cazurile de comprimare a activității economice, pentru a-și diminua costurile salariale patronii au 2 posibilități: (1) menținerea sau scăderea salariilor însoțită de reducerea mai rapidă a personalului sau (2) scăderea salariilor, însă cu menținerea salariaților”. 

Mariana Iațco, experta în politici sociale afirmă că anul au fost operate majorări de salarii în sectorul bugetar. ” S-a luat ca valoare de referință 1700 de lei și au prevăzut în legea bugetului pentru anul 2021 transferuri de aproape 351 mil. de lei. Astfel, majorarea operată în sectorul bugetar a fost de 30%. Estimările arată că pentru anul 2021 cheltuielile pentru personal vor constitui aproape 8% din PIB. Din câte se vede, cheltuielile pentru personal sunt mari, și asta va fi o sarcină dificilă pentru viitorul guvern care va veni ca să acopere deficitul bugetar destul de înalt.

În ceea ce privește sectorul privat, Mariana Iațco spune că a fost majorat cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real de la 2775 lei la 2935 lei pe lună. S-a majorat de la 2775 mediu pe economie la 2950. Angajatorii nu pot plăti mai puțin de 17,73 lei per oră de muncă la un program de 169 ore de muncă lunar 

Inflația va continua să crească, iar devalorizarea banilor îi poate face pe oameni să-și cheltuie imediat veniturile, lucru care va genera o scădere a nivelului de trai al populației în condițiile în care Guvernul nu va mai avea nici un ban pentru umflări artificiale de salarii. Pentru anul 2021 Banca Națională a Moldovei prognozează o inflație de 1,8%, iar în 2022 prețurile vor crește cu 4,4%.

Alte stiri

Cum să încasezi 1,3 milioane de dolari pe zi? Iată ce a făcut acest bărbat și i-a reușit

Sir Chris Hohn, un miliardar britanic care administrator de fonduri speculative a încasat un salariu de 343 milioane de lire sterline (479 milioane dolari) anul trecut, care ar fi cel mai mare pachet salarial anual din Marea Britanie.

Când vom putea călători din nou ca altădată? Ce cred experții

După ce a atins un maxim istoric în ianuarie 2021, numărul de cazuri de coronavirus la nivel global începe să scadă câte puțin.În întreaga lume oamenii încep să se vaccineze, iar lucrurile par să revină încet la normal. Dar când vom putea reveni la călătoriile de altădată?

Consiliera Maiei Sandu, despre Hotărârea CCM: Este o decizie bună pentru situația actuala

Consiliera prezidențială, Olesea Stamate susține că ultima Hotărâre a Curții Constituționale prin care a clarificat blocajul privind remanierile din guvern, este o decizie care va face Guvernul mai puternic pe timp de criză. „Decizia Curții clarifică lucrurile în ceea ce ține de competențele Guvernului interimar. Ne-am asigurat că Guvernul va putea numi secretari de stat și persoane în alte funcții de demnitate publică, precum și funcționari publici pe durata asigurării interimatului”, a precizat Stamte.

Manipulare „à la” Krasnoselski! Vaccinul donat de România care va ajunge și la Tiraspol, prezentat ca fiind oferit de OMS

Liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a anunțat joi, 4 martie, că regiunea transnistreană va primi săptămâna viitoare 1.810 de doze de vaccin AstraZeneca. Însă, Krasnoselski spune că vaccinul este oferit de Organizația Mondială a Sănătății, deși preparatul a fost donat de România, iar odată ajuns la Chișinău, autoritățile moldovene au decis să ofere și Tiraspolului 1.810 de doze de vaccin.

Ultimele ȘTIRI

Cum să încasezi 1,3 milioane de dolari pe zi? Iată ce a făcut acest bărbat și i-a reușit

Sir Chris Hohn, un miliardar britanic care administrator de fonduri speculative a încasat un salariu de 343 milioane de lire sterline (479 milioane...

Când vom putea călători din nou ca altădată? Ce cred experții

După ce a atins un maxim istoric în ianuarie 2021, numărul de cazuri de coronavirus la nivel global începe să scadă câte puțin.În întreaga lume oam...

Consiliera Maiei Sandu, despre Hotărârea CCM: Este o decizie bună pentru situația actuala

Consiliera prezidențială, Olesea Stamate susține că ultima Hotărâre a Curții Constituționale prin care a clarificat blocajul privind remanierile di...

Manipulare „à la” Krasnoselski! Vaccinul donat de România care va ajunge și la Tiraspol, prezentat ca fiind oferit de OMS

Liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a anunțat joi, 4 martie, că regiunea transnistreană va primi săptămâna viitoare 1.810 de doze de vaccin...

Am întrebat băncile comerciale despre salariile și beneficiile pe care le oferă angajaților. Află ce au răspuns

Atunci când cauți un loc de muncă, ești interesat și de beneficiile pe care le oferă angajatorul. Dacă domeniul financiar-bancar îți este cunoscut...

Vezi toate știrile