Un bancher a fost reținut în „laundromatul moldovenesc” de care sunt învinuiți: Plahotniuc, Platon și Usatîi

La sfârșitul săptămânii trecute, a fost reținut bancherul rus Oleg Vlasov. Fostul președinte al Consiliilor de administrație ale băncilor „Baltika” și „Incredbank” este învinuit că a extras bani de pe conturi din filiale comerciale din Rusia în baza unor documente falsificate și pentru organizarea unui grup criminal în acest sens.

La sfârșitul săptămânii trecute, a fost reținut bancherul rus Oleg Vlasov. Fostul președinte al Consiliilor de administrație ale băncilor „Baltika” și „Incredbank” este învinuit că a extras bani de pe conturi din filiale comerciale din Rusia în baza unor documente falsificate și pentru organizarea unui grup criminal în acest sens.

O sursă din Comitetul de investigație a declarat pentru Rbc că Oleg Vlasov era suspectat de participarea la punerea în aplicare a unei scheme criminale pentru retragerea resurselor din sistemul financiar rusesc.

Potrivit sursei, în aceeași schemă erau implicați oameni de afaceri cu cetățenie moldovenească - Veaceslav Platon, Vladimir Plahotniuc, dar și Alexandr Korkin care a fost anterior arestat pe dosarul „laundromatul moldovenesc”. Materialele cauzei penale arată că aceștia numeau președinții Consiliilor de administrație ale băncilor, printre care și Oleg Vlasov, cu rolul de a gestiona grupurile criminale.

  • Alexandr Korkin, locuitorul unei suburbii din Moscova, a fost arestat în luna februarie 2019, fiind învinuit în schema moldovenească de spălare de bani.

„Vladimir Plahotniuc este unul dintre cei mai bogați oameni de afaceri din Moldova, fiind ex-președintele democraților - partid de la guvernare. Autoritățile ruse îl consideră pe el și pe omul de afaceri Veaceslav Platon drept figurile-cheie în „laundromatul moldovenesc”, adică de retragere a banilor în proporții deosebit de mari din Rusia prin bănci moldovenești”, scrie Rbc.

Oleg Vlasov a devenit președintele Consiliului de administrație a VIP-bank la mijlocul anilor 2000, înlocuindu-l pe Andrei Frenkeli, care a fost condamnat pentru comandarea omorului vicepreședintelui Băncii Centrale Andrei Kozlov în toamna anului 2006.

Este de menționat că unul dintre acționarii „Incredbank” a fost obancherul Gherman Gorbunțov. Se vehiculează că cel din urmă a depus mărturie despre „laundromatul moldovenesc”.

Datele anchetei spun că Vlasov ar fi căzut de acord să participe la pricopsirea averii, având procent din suma banilor extrași din Rusia.

Presa rusă mai scrie că schema de spălare de bani ar fi avut loc în felul următor: „companii ruse ajungeau în instanțele din Moldova cu datorii față de anumite persoane. Executorii judecătorești asigurau colectarea acestora, adică emiteau încheieri favorabile. Banii erau scurși pe conturi în băncile moldovenești, în mare parte, care aparțin lui Platon și lui Plahotniuc, la Moldindconbank. Ulterior, banii erau transferați în băncile din Elveția”.

De asemenea, anchetatorii ruși l-au acuzat și pe liderul Partidului Nostru și primarul de Bălți, Renato Usatîi, în lipsa acestuia. Este învinuit că în grupul criminal descris mai sus a participat și el. Ar fi scos din Rusia prin Moldindconbank peste 500 de miliarde de ruble.

___

Bancherul Oleg Vlasov a fost plasat în arest preventiv până la 6 iulie 2020.

Alte stiri

Documente desecretizate: Băncile din țară ar fi fost devalizate și după 2014, chiar și în administrare specială

Cele trei bănci comerciale - Banca de Economii, Unibank și Banca Socială din Republica Moldova ar fi fost devalizate și după furtul miliardului din 2014.

Închisoare pe 18 ani pentru miliardarul chinez care a criticat modul în care Xi Jinping a gestionat pandemia de coronavirusul

Ren Zhiqiang, un magnat imobiliar, cu legături strânse cu înalți oficiali chinezi, a dispărut în martie după ce ar fi scris un eseu dur în luna aceea, criticând răspunsul lui Xi la epidemia de coronavirus. Ulterior a fost acuzat de infracțiuni legate de corupție.

„Business-ul cu cea mai rapidă creștere pe timp de COVID”: Un startup din SUA îi ajută pe proprietari să dea afară chiriașii restanțieri

Criza creată de COVID-19 a generat milioane de chiriași restanțieri în Statele Unite, mulți aflându-se în situația în care pot fi dați afară de pe o zi pe alta, scrie Business Insider.

Actrița Eva Longoria vinde complexul rezidențial din Los Angeles cu o reducere mare de preț

Producătorul și actrița „Desperate Housewives” Eva Longoria și-a vândut complexul rezidențial din cartierul Hollywood Hills din Los Angeles cu pierderi.

Ultimele ȘTIRI

LG Moldova: Casa viitorului mai aproape decât crezi!

Cu câțiva ani în urmă, Big Data și Internetul era menționat în previziunile futuriste, iar astăzi reprezintă o realitatea perfect normală fără de c...

MAIB și Opera Națională vă îndeamnă să fim la distanță și, totuși, împreună prin cultură și muzică bună

Cel mai impresionant eveniment cultural al teatrului liric național revine în scenă cu ediția a 28-a a Festivalului Internațional de Operă și Balet...

LG Virtual Exhibition- Life’s Good from Home

În fiecare an, compania LG ne încântă cu noile sale produse unice, precum: primul televizor OLED rulabil, cel mai tare frigider InstaViewThinQ cu u...

MAIB micșorează ratele dobânzii la creditele pentru afaceri acordate din resursele internaționale de finanțare

Moldova Agroindbank continuă să fie alături de clienți, sprijinindu-le afacerile și planurile antreprenoriale prin măsuri consolidate de susținere,...

Mobiasbanca-OTP Group înregistrează o creștere a creditării persoanelor fizice

În contextul pandemiei și scăderii dramatice a economiei, activitatea Mobiasbanca - OTP Group S.A. este stabilă, înregistrând profit și un nivel sa...

Vezi toate știrile