Bani.md

Un bancher a fost reținut în „laundromatul moldovenesc” de care sunt învinuiți: Plahotniuc, Platon și Usatîi

Un bancher a fost reținut în „laundromatul moldovenesc” de care sunt învinuiți: Plahotniuc, Platon și Usatîi

La sfârșitul săptămânii trecute, a fost reținut bancherul rus Oleg Vlasov. Fostul președinte al Consiliilor de administrație ale băncilor „Baltika” și „Incredbank” este învinuit că a extras bani de pe conturi din filiale comerciale din Rusia în baza unor documente falsificate și pentru organizarea unui grup criminal în acest sens.

O sursă din Comitetul de investigație a declarat pentru Rbc că Oleg Vlasov era suspectat de participarea la punerea în aplicare a unei scheme criminale pentru retragerea resurselor din sistemul financiar rusesc.

Potrivit sursei, în aceeași schemă erau implicați oameni de afaceri cu cetățenie moldovenească - Veaceslav Platon, Vladimir Plahotniuc, dar și Alexandr Korkin care a fost anterior arestat pe dosarul „laundromatul moldovenesc”. Materialele cauzei penale arată că aceștia numeau președinții Consiliilor de administrație ale băncilor, printre care și Oleg Vlasov, cu rolul de a gestiona grupurile criminale.

  • Alexandr Korkin, locuitorul unei suburbii din Moscova, a fost arestat în luna februarie 2019, fiind învinuit în schema moldovenească de spălare de bani.

„Vladimir Plahotniuc este unul dintre cei mai bogați oameni de afaceri din Moldova, fiind ex-președintele democraților - partid de la guvernare. Autoritățile ruse îl consideră pe el și pe omul de afaceri Veaceslav Platon drept figurile-cheie în „laundromatul moldovenesc”, adică de retragere a banilor în proporții deosebit de mari din Rusia prin bănci moldovenești”, scrie Rbc.

Oleg Vlasov a devenit președintele Consiliului de administrație a VIP-bank la mijlocul anilor 2000, înlocuindu-l pe Andrei Frenkeli, care a fost condamnat pentru comandarea omorului vicepreședintelui Băncii Centrale Andrei Kozlov în toamna anului 2006.

Este de menționat că unul dintre acționarii „Incredbank” a fost obancherul Gherman Gorbunțov. Se vehiculează că cel din urmă a depus mărturie despre „laundromatul moldovenesc”.

Datele anchetei spun că Vlasov ar fi căzut de acord să participe la pricopsirea averii, având procent din suma banilor extrași din Rusia.

Presa rusă mai scrie că schema de spălare de bani ar fi avut loc în felul următor: „companii ruse ajungeau în instanțele din Moldova cu datorii față de anumite persoane. Executorii judecătorești asigurau colectarea acestora, adică emiteau încheieri favorabile. Banii erau scurși pe conturi în băncile moldovenești, în mare parte, care aparțin lui Platon și lui Plahotniuc, la Moldindconbank. Ulterior, banii erau transferați în băncile din Elveția”.

De asemenea, anchetatorii ruși l-au acuzat și pe liderul Partidului Nostru și primarul de Bălți, Renato Usatîi, în lipsa acestuia. Este învinuit că în grupul criminal descris mai sus a participat și el. Ar fi scos din Rusia prin Moldindconbank peste 500 de miliarde de ruble.

___

Bancherul Oleg Vlasov a fost plasat în arest preventiv până la 6 iulie 2020.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000