Bani.md

Un cipriot a venit în țara noastră să se logodească cu o moldoveancă, însă s-a ales cu un dosar penal

Un cipriot a venit în țara noastră să se logodească cu o moldoveancă, însă s-a ales cu un dosar penal foto: airport.md

A venit în Republica Moldova ca să se logodească cu o moldoveancă, însă s-a ales cu un dosar penal, fără a fi vinovat de ceva. Este povestea unui cetățean cipriot, care a avut o experiență ce îi va aduce amintiri neplăcute despre țara noastră. Acesta a încercat să își facă dreptate în intasnțele de judecată naționale, dând în judecată Ministerul Justiției pentru faptul că a fost bănuit ilegal de fapte pe care nu le-a comis.

Cipriotul a venit în Republica Moldova împreună cu o rudă de a sa pe 28 ianuarie 2016, cu avionul de pe cursa Londra-Chișinău.  La aterizare, unul dintre angajații Aeroportului Internațional Chișinău de la ghișeu l-a învinuit că ar fi pus 10 euro în interiorul pașaportului. Bărbatul a declarat că probabil banii au nimerit întâmplător, deoarece în buzunarele unde erau paşapoartele, acolo erau şi banii.

După ce au fost interogaţi fără a le fi prezentată vreo copie a procesului-verbal de audiere şi a procesului-verbal de ridicare a paşapoartelor, anchetatorul le-a spus că sunt liberi şi pot pleca, însă, a refuzat să le întoarcă pașaportul, comunicând că le vor putea primi peste 2-3 zile.

De asemenea, logodnica, venită la aeroport, a fost și ea interogată. A doua zi, unul dintre polițiști le-ar fi dat un număr de telefon al unui avocat, care, din spusele polițistului ar putea să îi ajute să-și recupereze pașapoartele.

Moldoveanca a contactat avocatul recomandat, care i-a comunicat că persoanele care au rămas fără pașapoarte trebuie să achite câte 600 de euro pentru fiecare act. Nefiind de acord cu aceasta, dânşii au scris o plângere la organele competente pentru faptul că de la ei se pretind bani. Pe acest caz, CNA a pornit o cauză penală, pe faptul coruperii pasive comise de către avocat şi unul dintre colaboratorii poliţiei care estorcau bani de la cetăţenii Republicii Cipru.

De asemenea, CNA a înaintat cipriotului ordonanța de recunoaștere în calitate de bănuit în comiterea coruperii active. Peste câteva zile, cipriotul a fost scos de sub urmărie penală, i-a fost restitutit pașaportul și bancnota de 10 euro, găsită în interiorul pașaportului.

Totuși, bărbatul consideră că i-au fost încălcate drepturile constituționale, fiind bănuit ilegal de comiterea acţiunilor pe care nu le-a comis, iar colaboratorii care au instrumentat cauza penală în privinţa lui intenţionat şi-au depăşit atribuţiile de serviciu.

Mai mult, cetățeanul cipriot a fost nemulțumit de faptul că nu i s-au adus scuze oficiale în numele statului și că toate aceste acțiuni i-au adus situații de stres, bani pierduți și i-au agravat starea de sănătate.

Astfel, cipriotul a dat în judecată Ministerul Justiției, cerând  despăgubiri materiale de circa 237 de mii de lei și prejudicii morale de 50.000 de lei.

Bărbatul susține că a fost nevoit să închirieze un automobile pentru a se deplasa la organele de urmărire penală, a achitat costul biletului înapoi spre Londra, a ratat salariul de la locul său de muncă din Marea Britanie și a plătit bani pentru asistență juridică.

Judecătoria Chișinău i-a acceptat cererea de chemare în judecată, însă a dispus încasarea din bugetul statului a sumei de 15.000 de lei.

Ministerul Justiției a contestat decizia la Curtea de Apel și apoi la Curtea Supremă de Justiție, însă ambele instanțe au menținut decizia Judecătoriei.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000