Bani.md

Un consorțiu internațional vrea să cumpere 41% din acțiunile MAIB. Cererea oficială a fost depusă

Un consorțiu internațional vrea să cumpere 41% din acțiunile MAIB. Cererea oficială a fost depusă

Un consorțiu internațional, format din trei achizitori potențiali (o instituție financiară internațională și două fonduri străine de investiții directe), a depus o cerere oficială pentru achiziționarea a 41.09% de acțiuni ale BC “Moldova-Agroindbank” S.A. în condițiile prevăzute de art.541 al Legii privind administrarea și deetatizarea proprietății publice.

Banca Națională a Moldovei (BNM) a informat despre aceasta cerere Comitetul Național de Stabilitate Financiară (CNSF), reunit în ședință la 4 mai 2018.

Ținând cont că BC „Moldova-Agroindbank” S.A. este o bancă de importanță sistemică și că au expirat mai mult de 3 luni de la expunerea la vânzare pe piața reglementată a acțiunilor noi ale băncii emise prin decizia organului său executiv ca urmare a anulării acțiunilor neînstrăinate ale foștilor deținători, CNSF a înaintat Guvernului propunerea de a iniția negocieri cu potențialii achizitori în vederea vânzării acțiunilor respective. Legea prevede că perioada totală de deținere a acțiunilor de către Guvern nu trebuie să depășească 90 de zile.

În cazul semnării unui precontract cu consorțiul internațional și lansării procedurii de cumpărare-vânzare prevăzute de lege, licitația va fi deschisă în aceleași condiții tuturor potențialilor cumpărători, care au primit permisiunea prealabilă a Bănci Naționale a Moldovei. Procedura respectivă nu afectează activitatea băncii.

Bani.md amintește că, după ce au fost identificați indici ce țin de structura netransparentă a acționarilor și de angajarea în operațiuni de creditare sporit, Banca Națională a Moldovei, la 11.06.2015, a instituit procedura de supraveghere specială asupra 3 bănci (BC „MOLDOVA-AGROINDBANK” S.A., B.C. „VICTORIABANK” S.A. și BC „Moldindconbank” S.A.).

În legătură cu modificările în legislație, supravegherea specială a fost substituită cu supravegherea intensivă, iar la data de 20.10.2016 regimul de supraveghere intensivă la BC „Moldindconbank” S.A. a fost schimbat în regim de intervenție timpurie. Băncile menționate dețin 65.7 la sută din totalul activelor sectorului bancar.

Situația la cele trei bănci aflate sub supraveghere intensivă și timpurie: MAIB, Moldindconbank și Victoriabank

De asemenea, amintim că Banca Transilvania deține 44,6% din acțiunile Victoriabank, după ce în ianuarie 2018,  a cumpărat un pachet de 39% de acțiuni, iar la 3 mai 2018 a mai dobândit 5,42% din acțiunile băncii moldovenești.

BURSA DE LA BUCUREȘTI: BANCA TRANSILVANIA A CUMPĂRAT ACȚIUNILE VICTORIABANK

Banca Transilvania a mai cumpărat 5,42 % din acțiunile Victoriabank. Cât a costat tranzacția

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000