Un deputat PAS îl critică pe guvernatorul BNM, Octavian Armașu: Ațâță incendiul inflației în loc să-l stingă

04 Iun. 2022, 20:16
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
04 Iun. 2022, 20:16 // Actual //  Lupu Eduard

Deputatul PAS Radu Marian s-a arătat nemulțumit activitatea guvernatorului BNM, Octavian Armașu și spune că acest s-a transformat în expert economic, în loc să transmită societății ce face instituția pentru a stăvili inflația.

„Comunicarea este un instrument-cheie al guvernatorului unei bănci centrale în lupta cu inflația! Din păcate, Guvernatorul Armașu folosește acest instrument în detrimentul obiectivului fundamental al BNM de a stabiliza prețurile. Nu știu a câta oară în ultimele 12 luni, domnul Armașu se transformă în expert economic și declară presei cât va fi inflația în viitor și cu cât va crește ea. Nu așa. Guvernatorul trebuie să transmită societății ce FACE instituția sa pentru a stăvili inflația, nu să ghicească ce va fi mai departe. Guvernatorul trebuie să transmită mesaje de calmare a economiei, nu de agitare a acesteia. Raportul inflației publicat de BNM și prognozele acestuia sunt suficiente, le putem citi”, susține deputatul într-o postare pe Facebook.

Potrivit lui, astfel de declarații ale guvernatorului contribuie la ceea ce s- a referit doamna prim-ministră Natalia Gavrilița  – inflația anticipată. Atunci când Guvernatorul spune des că prețurile în viitor vor crește, consumatorii și companiile foarte probabil că își vor schimba comportamentul. Afacerile ar putea anticipat să crească prețurile, iar consumatorii ar putea cumpăra acum mai mult decât este necesar, ceea pune și mai multă presiune pe cerere și eventual pe prețuri. Desigur, inflația anticipată este doar unul din elementele care generează creștere de prețuri, dar acest fenomen poate și trebuie evitat.

”Guvernatorul trebuie să ne spună ce măsuri ia banca centrală, să stingă „incendiul”, nu să-l ațâțe și mai tare. Îndemn la mult mai multă prudență în comunicarea guvernatorului. Să folosească acest instrument în beneficiul cetățenilor, nu în detrimentul lor”, a precizat Radu Marian.

În cadrul ședinței de ieri, 3 iunie, BNM a majorat rata de politică monetară cu trei puncte procentuale, la 18,5%, dar la depozitele și creditele overnight, la fel, cu câte trei puncte procentuale, la 20,5% și 16,5%.

Guvernatorul, Octavian Armașu a declarat că cel mai înalt nivel al inflației urmează să fie atins în septembrie sau octombrie și ar putea depăși nivelul de 35%.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

06 Feb. 2023, 12:05
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
06 Feb. 2023, 12:05 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Ministerul Muncii și Protecției Sociale anunță că din data de 27 ianuarie a început plata ajutorului financiar de urgență, acordat în baza Memorandumului dintre Ministerul Muncii și Protecției Sociale și agențiile ONU, pe cardurile beneficiarilor.

Este vorba de 4 900 de lei, ajutor pentru aproape 56 de mii de familii vulnerabile din Moldova, scrie Realitatea.md.

Potrivit MMPS, partenerii europeni au decis extinderea programului de la 6 la 7 luni, precum și a numărului de beneficiari.

„Pe lângă cei 39.926 de beneficiari inițiali, vor fi incluse în program încă 16 mii de persoane vulnerabile, numărul total al acestora ajungând la aproape 56 mii. Beneficiarii din lista adițională vor fi evaluați de comisiile locale, conform criteriilor stabilite și își vor primi banii odată cu încheierea procesului de verificare și aprobare. Suportul financiar va fi acordat sub formă de plată unică, în valoare de 4 900 de lei, prin intermediul Poștei Moldovei și a altor prestatori de servicii de plată, care operează cu Western Union”, se arată în comunicatul ministerului.

Despre posibilitatea ridicării suportului financiar, oamenii sunt anunțați prin intermediul mesajelor telefonice scurte (SMS), în termen de 15 zile de la data primirii notificării, se mai specifică în comunicat.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Beneficiarii sunt rugați să apeleze pentru mai multe detalii asistenții sociali din localități sau la linia telefonică fierbinte gratuită a Programului Alimentar Mondial – 0 8001 08 90.

Realitatea.md a apelat de mai multe ori la acest număr de telefon pentru a afla despre Comisia care a selectat listele beneficiarilor, dar și alte detalii, însă de fiecare dată am primit același răspuns.

„Toți operatorii, la moment, sunt ocupați. Reveniți mai târziu!”

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău