Bani.md

Un gigant din Moldova a luat un împrumut de 240 de milioane de dolari, de la un consorțiu internațional

Un gigant din Moldova a luat un împrumut de 240 de milioane de dolari, de la un consorțiu internațional foto: transoilcorp.com

Grupul companiilor TRANS OIL anunță printr-un comunicat de presă că a semnat, pe 11 iulie anul curent, la Paris, un acord cu un consorțiu bancar internațional, privind un împrumut sindicalizat în valoare de 240 milioane dolari SUA. Împrumutul este destinat achiziționării produselor agricole din recolta anului curent de la producătorii și agenții economici din  Republica Moldova.

Din consorțiul bancar internațional, condus de banca Societte Generale Paris, mai fac parte băncile ING Belgium, UniCredit Bank Austria AG, Black Sea Trade and Development Bank, FIMBank p.l.c, Nederlandse Financierings-Maatschappij voor Ontwikkelingslanden N.V., Arab Bank Ltd., Banque Cantonale Vaudoise.

În sezonul actual, Grupul TRANS OIL intenționează să cumpere peste 500.000 de tone de semințe de floarea-soarelui, peste 1.2 milioane de tone de cereale (grâu, orz, rapiță, porumb, mazăre) și peste 100.000 de tone de soia.

Grupul companiilor TRANS OIL a anunțat anterior că, a mărit capacitatea de transbordare în portul internațional liber Giurgiulești până la 1,600,000 tone metrice de produse agricole pe an.

La cea mai mare uzină de extragere a uleiului din Moldova – Floarea Soarelui SA din orașul Bălți a fost lansată o nouă hală de extragere a uleiului, care permite prelucrarea a peste 300 mii tone de semințe de floarea-soarelui pe an și, suplimentar, uzina de extragere a uleiului Trans Oil Refinery din Ceadir Lung cu o capacitate de producție de peste 135 mii tone de semințe pe an.

Vaja Jhashi, președintele Grupului TRANS OIL: „Datorită colaborării cu instituțiile financiare internaționale, grupul TRANS OIL, care este cel mai mare producător de ulei de floarea - soarelui din Moldova și exportator de cereale, semințe oleaginoase și leguminoase, poate garanta producătorilor agricoli cele mai avantajoase prețuri, achitate în termen, pentru producția lor. Scopul nostru este nu doar de a oferi oportunități convenabile de export producătorilor moldoveni, dar și de a plăti în timp util pentru produsele lor la cele mai bune prețuri. Un cumpărător fiabil, cum este grupul TRANS OIL, înseamnă calcule făcute la timp, care permit funcționarea normală și planificarea dezvoltării pentru anii următori.”

Grupul de companii Trans Oil este cel mai mare cumpărător și exportator de cereale și semințe oleaginoase din Moldova. Grupul include 16 elevatoare în toată țara, cu o capacitate de stocare simultană de peste 750 mii tone; 2 uzine de extracție a uleiului la Bălți și Ceadîr-Lunga, cu o capacitate de producție de 1200 tone și, respectiv, 400 de tone de floarea-soarelui pe zi; 2 terminale cerealiere și un terminal pentru uleiul de floarea-soarelui în portul internațional liber Giurgiulești; o serie de întreprinderi agricole, de transport, de logistică, inclusiv în Ucraina; un parc propriu de vagoane  moderne, precum și un parc de camioane pentru transport de încărcături. 

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000