Bani.md

Un grup de șoferi a discutat astăzi cu cei de la ANRE și MEI. Ce propuneri au fost făcute

Un grup de șoferi a discutat astăzi cu cei de la ANRE și MEI. Ce propuneri au fost făcute

Ministerul Economiei și Infrastructurii (MEI) anunță că astăzi la minister au avut loc discuții de clarificare între reprezentanții ANRE și grupul desemnat de cetățenii nemulțumiți de majorarea prețurilor la carburanți. Asta după ce ieri, Chiril Gaburici a ieșit în fața protestatarilor din PMAN și le-a promis că astăzi va avea loc o ședință.

Ministrul Chiril Gaburici a propus organizarea unui grup de lucru care va examina toate propunerile venite din partea cetățenilor și ale autorităților privind calitatea și prețurile la carburanți. Din grupul de lucru vor face parte reprezentanți Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), Agenției pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței (APCSP), experți, precum și persoane delegate de cetățenii nemulțumiți de scumpirea și calitatea carburanților.

Un grup de șoferi a discutat astăzi cu cei de la ANRE și MEI. Ce propuneri au fost făcute

Propun să se inițieze un grup de lucru, care să analizeze toate inițiativele ce țin de stabilirea prețului la carburanți și calitatea acestora. Ministerul Economiei și Infrastructurii va analiza legislația din domeniu și, dacă va fi necesar, va veni cu propuneri către Legislativ de modificare a acesteia", a punctat Chiril Gaburici.

Conform unui comunicat al MEI, în cadrul discuțiilor, reprezentanții ANRE au explicat detaliat metodologia de formare a prețurilor la carburanți. Potrivit lor, acestea se stabilesc în baza cotației barilului de petrol la bursele internaționale, ratelor de schimb valutar, TVA, accizelor și marjei comerciale specifice.

S-a convenit ca reprezentanții desemnați de protestatari să efectueze propriile calcule în baza datelor oferite de ANRE și să vină cu propuneri concrete de modificare a Metodologiei de formare a prețurilor la carburanți. De asemenea, aceștia au fost îndemnați să delege persoane care să-i reprezinte și să se implice în activitățile grupului de lucru, inclusiv la elaborarea altor propuneri de modificări a legislației din domeniu.

Referindu-se la calitatea carburanților, ministrul a informat reprezentanții protestatarilor că se lucrează la modificarea cadrului normativ în acest sens. Chirl Gaburici a menționat despre faptul că, în data de 5 iunie, Guvernul a aprobat modificări la Legea produselor petroliere, care prevăd stabilirea unui sistem de monitorizare a calității combustibililor în Republica Moldova în conformitate cu Directiva 98/70/EC a Parlamentului European și a Consiliului privind calitatea benzinei și motorinei. De asemenea, până la sfârșitul lunii august, urmează să fie aprobate modificări la mai multe regulamente ce țin de transportarea, depozitarea și comercializarea produselor petroliere.

„La Ministerul Economiei și Infrastructurii se muncește de luni bune la capitolul calității benzinei și motorinei. Am studiat standardele europene, am elaborat mecanisme care vor asigura calitatea carburanților. Ne propunem ca, până la sfârșitul lunii august, să avem cadrul legal pregătit, astfel încât să putem efectua controlul calității carburanților atât la vamă, cât și la punctele de distribuție a acestora. Este important că deja vom putea compara produsele. Vă asigurăm că nu va fi diferență de calitate la carburanți, pentru că se vor face verificări și la vamă, și la punctele de distribuire a acestora", a precizat Chiril Gaburici.

De asemenea, Chiril Gaburici a îndemnat cetățenii să sesizeze instituțiile responsabile atunci când depistează nereguli.

Una dintre prioritățile Ministerului este să creștem competitivitatea pe piața petrolieră, pentru că astfel cetățenii vor avea acces la produse și servicii de calitate în stațiile peco. Vă îndemn să sesizați instituțiile responsabile despre neconformitățile depistate la stațiile de alimentare.

Rog colegii de la APCSP să se implice imediat și să soluționeze petițiile venite de la șoferi, care s-au ales cu mașinile defectate din cauza calității carburanților. Contez și în continuare pe deschidere, colaborare și dialog constructiv", a subliniat ministrul Economiei și Infrastructurii.

Bani.md amintește că ieri, 6 iunie, în centrul Chișinăului a avut loc un nou protest împotriva scumpirii carburanților. Șoferii au blocat intersecția bulevardului Ștefan cel Mare cu strada Pușkin, după care și-au parcat mașinile în Piața Marii Adunări Naționale. În fața protestatarilor a ieșit ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici. 

Un nou protest împotriva scumpirii carburanților! Gaburici a propus pentru mâine o întâlnire cu cei de la ANRE

Un grup de cetățeni au înregistrat și o petiție adresată Guvernului, iar Executivul a venit cu următoarele precizări: 

„Guvernul nu are atribuții la formarea prețurilor” - Precizările Executivului cu referire la petiția înaintată de șoferi

De asemenea, amintim că, la 29 mai, ANRE a stabilit un preț plafon de 19,79 lei/litru pentru benzină și 17,75 lei/litru pentru motorină. Noile prețuri au generat nemulțumirea șoferilor, care pe 2 iunie au ieșit și au protestat în PMAN. 

Pe 1 iunie, Pavel Filip a cerut explicații de la ANRE și a propus anularea ultimei decizii de majorare a tarifelor. Ulterior, conducerea ANRE a dispus suspendarea ultimei decizii privind majorarea prețurilor la carburanți adoptată la 29.05.2018, până la analizarea sesizărilor primite la acest subiect, inclusiv de la Guvern și Parlament.

BENZINA, APROAPE DE 20 DE LEI! ANRE A MAJORAT DIN NOU PREȚUL LA CARBURANȚI

PAVEL FILIP CERE EXPLICAȚII DE LA ANRE ȘI PROPUNE SUSPENDAREA ULTIMEI DECIZII DE SCUMPIRE A CARBURANȚILOR

ULTIMA ORĂ! ANRE A SUSPENDAT DECIZIA DE MAJORARE A PREȚURILOR LA CARBURANȚI

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000