Un milion de lei pentru un ar. Cine a cumpărat terenul Poliției de Frontieră

19 Aug. 2021, 11:06
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
19 Aug. 2021, 11:06 // Actual //  Dumitrita Culiuc

În prima jumătate a acestui an, în cadrul celor două runde de licitații au fost privatizate şapte bunuri (complexe patrimoniale unice, bunuri imobile, complexe de bunuri) în valoare de 81,33 milioane de lei.

Alte 9,84 milioane de lei au fost încasate din redevențe, din vânzarea-cumpărarea și locațiunea/arenda terenurilor aferente din domeniul privat al statului, scrie Mold-street.com.

Astfel în rezultatul desfășurării licitațiilor cu strigare pe piața reglementată (Bursa de Valori) la 19 aprilie 2021 a fost tranzacționat pachetul de acțiuni al statului din Aqua-Prut SA, la prețul de 4,77 milioane de lei, susține Agenția Proprietății Publice (APP).

Un milion de lei pentru un ar

În cadrul licitației cu strigare desfășurată pe 30 iunie 2021 au fost adjudecate alte patru bunuri în valoare de 52,2 milioane de lei.

Cel mai bun preț a fost obținut pentru un teren pentru construcţii, cu suprafața de 0,4 hectare de pe str. Grenoble, 111a din Chişinău.

Potrivit APP, pentru adjudecarea bunului menționat în cadrul licitației cu strigare s-au înregistrat 11 participanți.

Câștigător a fost compania DMlink SRL din Chișinău, specializată în comerţ cu ridicata de componente şi echipamente electronice şi de telecomunicaţii. Firma deținută de Maria Deliana a achitat aproximativ 39 de milioane de lei pentru teren sau câte circa un milion de lei pentru fiecare ar, de șase ori și ceva mai mult decât prețul inițial.

Anterior, terenul de pe str. Grenoble, 111a era deţinut de Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, care a obţinut la finele anului 2017 dreptul de a iniţia un parteneriat public-privat pentru construcția de locuințe și obiective de menire socială pe acest teren.

Proiectul nu a fost realizat şi în final terenul a fost vândut de APP și nu a ajuns pe gratis în proprietatea unui dezvoltator, cum ar fi fost în cazul parteneriatului public-privat.

Menționăm că în prima jumătate a acestui an, în cadrul a celor două runde de licitații au fost expuse 36 de bunuri proprietate publică de stat supuse privatizării (majoritatea repetat), inclusiv: 15 pachete de acțiuni, inclusiv Metalferos, la licitații pe piața financiară a Bursei de Valori, 18 bunuri la licitație cu strigare și trei bunuri la licitație cu reducere.

APP susţinea anterior că pentru realizarea sarcinii bugetare de 700 de milioane de lei, stabilită de Legea bugetului pentru anul 2021, va asigura continuarea îndeplinirii în mod eficient și transparent a atribuțiilor sale în domeniul deetatizării bunurilor proprietate publică.

Realitatea Live

20 Sept. 2021, 23:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
20 Sept. 2021, 23:46 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Locuitorii din Budești se pot bucura acum de trotuare noi. Chiar de hramul orașului, primăria satului Budești a inaugurat proiectul de reabilitare a trotuarelor de pe artera principală din sat! Acest proiect a fost realizat cu susținerea USAID, în cadrul Programului Comunitatea Mea, implementat de IREX.

Astfel, aproape 2km de trotuare pe artera principală a localității, str. Chișinăului au fost reparate.

Reabilitările au fost efectuate în cadrul Programului Comunitatea Mea. Primăria Satului Budești, mun. Chișinău, a beneficiat de finanțarea USAID pentru reabilitarea unei porțiuni cu lungimea de 1.4 km de trotuare pe artera principală a localității, str. Chișinăului. Din contribuția locală, primăria a mai construit alți 670 de metri de trotuare pe o stradă adiacentă.

Noile trotuare sunt accesate zilnic de cei peste 5000 de locuitori ai satului și conectează instituțiile publice din sat, cum ar fi grădinița, centrul medical, școala.

Lucrările au fost realizate în baza parteneriatului cu Programul Comunitatea Mea, finanțat de Guvernul Statelor Unite/USAID și implementat de IREX. Valoarea totală a proiectului este de circa 114 de mii de dolari SUA, dintre care 60 de mii de dolari sunt
acordați de USAID, prin Programul Comunitatea Mea, iar restul sunt contribuție locală.

Victoria Gelis, directorul Departamentului Democrație și Guvernare Locală, al Misiunii USAID în Moldova a menționat că asistența acordată primăriei Budești face parte din obiectivul de dezvoltare locală al Guvernului SUA pentru Moldova.

”Trotuarele sigure sunt absolut necesare pentru siguranța pietonilor, inclusiv pentru oamenii în etate, mamele cu cărucioare și persoanele cu nevoi speciale. Suntem bucuroși să inaugurăm aceste trotuare la începutul anului școlar. Astfel, copii vor putea ajunge în siguranța la școala” a menționat reprezentanta USAID în cadrul evenimentului de inaugurare. Cetățenii din localitate au participat activ la dezvoltarea planului strategic al comunității și au selectat drept prioritate proiectul de reabilitare a trotuarelor din sat.”

”Oamenii ne spun ce își doresc, iar autoritățile locale fac tot posibilul pentru a găsi resursele financiare care să îmbunătățească infrastructura și serviciile locale și implicit viața cetățenilor în localitate. Noi vom continua să lucrăm cu Programul Comunitatea Mea, bazându-ne pe prioritățile cetățenilor, pentru că este un proiect foarte important pentru noi. Chiar astăzi, am semnat un nou contract de finanțare a unui proiect intercomunitar de gestionare a deșeurilor, care va fi implementat în parteneriat cu primăriile Tohatin, Cruzești, Colonița” a spus Primarul localității, dna Nina Costiuc.

Programul Comunitatea Mea a acordat asistență primăriei Budești pentru a putea răspunde la nevoile cetățenilor. Pe lângă proiectul de infrastructură, prin intermediul Programului Comunitatea Mea primăria a mai beneficiat de un pachet complex de asistență tehnică pentru a face activitatea primăriei mai eficientă, mai transparentă și responsabilă față de cetățeni.

„Acest proiect este rezultatul unui adevărat parteneriat dintre primărie care a investit pentru 54 de mii de dolari SUA, Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) care a contribuit cu aproape 60 de mii de dolari SUA și cetățenii activi cărora le pasă de viitorul comunității lor” a menționat Daniel Șerban, Directorul Programului Comunitatea Mea.

Potrivit informațiilor, vor mai avea loc și alte evenimente de inaugurare a proiectelor de infrastructură:

– Lozova, 5 octombrie 2021: Proiectul de reabilitare a școlii din localitate;
– Răzeni, 14 octombrie 2021: Proiectul de reabilitare a sistemului de alimentare cu apă.

Despre Programul Comunitatea Mea
Programul Comunitatea Mea este finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională/USAID și implementat de IREX. Scopul programului este de a susține autoritățile locale pentru a asigura o guvernare eficientă și dezvolta comunitățile din Republica Moldova.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală