Bani.md

Un moldovean „ascundea” 21 de milioane de dolari într-o bancă în Elveția. Ce a descoperit o investigație SWISS LEAKS (INFOGRAFIC)

Un moldovean „ascundea” 21 de milioane de dolari într-o bancă în Elveția. Ce a descoperit o investigație SWISS LEAKS (INFOGRAFIC)

Un moldovean a ascuns pe parcursul a mai multor ani 21 de milioane de dolari într-o bancă din Elveția. În aceeași instituție bancară mai aveau conturi alte șapte persoane. Acest lucru a fost scos la iveală de o investigație realizată de un grup de instituţii jurnalistice, printre care The Guardian, Le Monde, BBC şi Consorţiul Internaţional pentru Jurnalismul de Investigaţie.Astfel, timp de mai mulți ani, un angajat al filialei elvețiene a băncii britanice HSBC, a sustras documente începând din anul 2008 și  le-a publicat în publicațiile de orientare anti-capitalistă. Acestea scot la iveală modul în care oameni și companii din întreaga lume și-au depozitat avuțiile în depozitele băncii pentru a evita Fiscul din țara de origine sau pentru a spăla bani proveniți din surse ilegale.Din lista statelor vizate nu lipsește și Republica Moldova. Documentele demonstrează că suma totală ascunsă de 8 clienți pe 7 conturi în filiala elvețiană este de 22,8 milioane de dolari. Cea mai mare sumă care a fost depusă de un singur client este de 20,9 milioane de dolari americani.Moldovenii au deschis conturi la filiala elvețiană a băncii britanice HSBC începând cu anul 1988.Astfel, Moldova este clasată pe locul 139 în topul statelor cu cele mai „mari” conturi deschise la HSBC.În investigație găsim publice numele mai multor bogați din întreaga lume - bancheri, oameni de afaceri, sportivi de performanță și membri ai familiilor regale.  Numele moldovenilor nu este publicat.De pe listă nu lipsesc nici staruri rock așa ca David Bowie, Phil Collins sau Tina Turner, actori precum John Malkovich, Christian Slater, Joan Collins, fotbaliști  - Diego Forlan, pilot de formula 1 - Fernando Alonso. Regele Marocului, regele Iordaniei, oligarhi ruși se regăsesc pe lista mențioantă. Per total, 100.000 de clienți, 20.000 de societăți off-shore și 180,6 miliarde de euro tranzacționate au trecut prin filiala elvețiană a HSBC.

 Elveția, Franța, Marea Britanie, Brazilia și Italia sunt statele care au cei mai mulți „clienți” ai filialei băncii britanice. Cele mai mari tranzacții au fost operate cu banii proveniți de la cetățenii Elveției, ai Marii Britanii, ai Venezuelei, ai Statelor Unite ale Americii și ai Franței. În continuare vedeți ce a mai descoperit investigația Swiss Leaks

 
Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000