Bani.md

Un rezident al Lituaniei a organizat un furt de 121 milioane de dolari de la Google și Facebook, folosind conturi false

Un rezident al Lituaniei a organizat un furt de  121 milioane de dolari de la Google și Facebook, folosind conturi false

Un localnic din Lituania, Evaldas Rimasauskas, a recunoscut în instanță că a contribuit la organizarea unei scheme ce a dus la sustragerea a peste 100 de milioane de dolari de la Google și Facebook, folosind facturi false pentru servicii, notează Bloomberg.

Rimasauskas, originar din Vilnius, a fost extrădat în Statele Unite în august 2017. Autoritățile americane susțin că Rimasauskas și complicii săi neidentificați au organizat o schemă frauduloasă pentru a fura bani de la marile companii IT.

Potrivit procuorilor, infractorii au înregistrat compania Quanta Computer, folosind numele fabricantului de hardware din Taiwan. În numele ei, infractorii au trimis către Facebook și Google notificări de datorii pentru livrări și facturi pentru plată.

Rimasauskas a recunoscut că, din octombrie 2013 până în octombrie 2015, s-a prezentat în calitate de angajat al Quanta și a elaborat contracte de furnizare, facturi și alte documente false. Totodată, acesta a deschis mai multe conturi bancare în numele Quanta în Letonia și în Cipru.

În instanță, Rimasauskas a declarat că nu a contactat angajații Google și Facebook și nu știa cum asociații săi au reușit să-i convingă să plătească facturi false. Procuratura consideră, totuși, că anume Rimasauska era responsabil pentru infrastructura transferurilor frauduloase.

Timp de doi ani, escrocii au primit 98 de milioane de dolari de la Facebook și 23 de milioane de dolari de la Google. Rimasauskas a fost de acord să returneze 49,7 milioane de dolari, pe care le-a primit personal de la participarea la schema frauduloasă. El se riscă până la 30 de ani de închisoare, următoarea audiere în cazul său este programată pentru 24 iulie 2019.

Un purtător de cuvânt al Google a declarat că compania a descoperit frauda și a raportat-o ​​autorităților. Potrivit lui, Google a reușit să returneze fondurile furate.

Facebook a raportat că a reușit să returneze cea mai mare parte a banilor furați.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000