Bani.md

Următoarea țară care va adopta moneda euro: „Va fi, fără îndoială, dar nu trebuie să se grăbească”

Următoarea țară care va adopta moneda euro: „Va fi, fără îndoială, dar nu trebuie să se grăbească”

Cel de-al 20-lea membru al zonei euro va fi Bulgaria, însă aceasta nu ar trebui să se grăbească. Este declarația făcută astăzi de comisarul european pentru afaceri economice și financiare, Pierre Moscovici. Țara balcanică, care deține în prezent președinția UE, este pe cale să adopte moneda unică europeană, iar premierul Bulgariei consideră că acest lucru se va întâmpla într-un an, scrie Reuters.

În cadrul unei întâlniri informale a miniștrilor de finanțe ai UE, care a avut loc la Sofia, Moscovici a declarat că țara balcanică ar trebui să rămână "cu sânge rece" și să lucreze la criteriile de aderare.

"Bulgaria va fi următorul membru al zonei euro, fără îndoială", a declarat el reporterilor, „dar nu trebuie să se grăbească...”

Moscovici a declarat că Bulgaria, cel mai sărac membru ale UE, ar trebui să lucreze pentru a ajunge la o economie asemănătoare cu cele din țările occidentale mai bogate, subliniind că aderarea la euro ar trebui să fie „un avantaj și nu un șoc“.

Bulgaria  îndeplinește criteriile formale de adoptare a monedei unice, conducând politici fiscale prudente și menținând inflația la limită.

Totuși, produsul intern brut pe cap de locuitor, calculat în paritatea de cumpărare este de 49% din media UE, mult sub statele membre ale zonei euro, iar mulți dau vina pe nivelul corupției din țară, care sperie investitorii.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000