USAID și Polish Aid anunță lansarea oficială a Proiectului LEADER pentru Moldova Rurală

Regiunile rurale vor beneficia de noi oportunități de dezvoltare, grație Proiectului LEADER pentru Moldova Rurală, lansat oficial astăzi în cadrul unui eveniment online.

Regiunile rurale vor beneficia de noi oportunități de dezvoltare, grație Proiectului LEADER pentru Moldova Rurală, lansat oficial astăzi în cadrul unui eveniment online.

În acest context, Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Programul de Cooperare pentru Dezvoltare (Polish Aid) din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Polone au semnat un nou acord colaborare.

Acordul prevede oferirea sprijinului pentru implementarea abordării LEADER în Republica Moldova, care se implementează în țară începând cu anul 2016. Acest proces la care contribuie mai mulți parteneri de dezvoltare, inclusiv și Uniunea Europeană, este posibil datorită sinergiei create pe parcursul ultimilor ani între comunitățile locale, donatori și instituțiile de stat.  Datorită implicării active a actorilor locali și rezultatelor care au fost obținute, Ministerul Agriculturii Dezvoltării Regionale și Mediului a început procesul de creare a cadrului legal pentru finanțarea Grupurilor de Acțiune Locală din surse publice.

Astfel, proiectul va contribui la acest proces complex de dezvoltare, oferind suport Grupurilor de Acțiune Locală (GAL) existente în țară, precum și susținând crearea unor noi parteneriate. Vor fi create 16 GAL-uri și împreună cu cele existente acestea vor primi finanțare pentru implementarea micro-proiectelor de dezvoltare a economiei locale.

Bartłomiej Zdaniuk, Ambasador al Republicii Polone în Republica Moldova a declarat faptul că cel mai mare succes al abordării LEADER și al Grupurilor de Acțiune Locală este faptul că locuitorii zonelor rurale și-au recăpătat optimismul pentru a continua afacerile de familie lansate.

 Colaborarea cu Statele Unite ale Americii este o onoare imensă și o recunoaștere a eforturilor depuse în ultimii ani, de Polonia și echipa Solidarity Fund PL în Moldova. Abordarea LEADER reprezintă un instrument european care a demonstrat eficiența în dezvoltarea posibilităților autorităților locale, dar și în domeniul antreprenoriatului prin susținerea întreprinderilor mici și mijlocii, aceasta fiind în esență - cheia succesului.

 

Scott Hocklander - Director de Misiune, USAID in Moldova a declarat faptul că prin eforturi comune, proiectul LEADER pentru Moldova Rurală devine o istorie de succes.

Parteneriatul Guvernului Statelor Unite cu Guvernul Poloniei este unul foarte important și valoros pentru implementarea Abordării LEADER, iar istoriile de succes în dezvoltarea locală și oportunitățile care se oferă la nivel local, confirmă faptul că această activitate trebuie să continue. USAID este interesată în sprijinirea acestui program în Republica Moldova, pentru că anume Abordarea LEADER încurajează cetățenii să-și rezolve problemele la nivel local și încurajează tinerii să investească în dezvoltarea comunităților în care trăiesc.

 

Dorin Andros, Secretar de Stat al Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului a confirmat susținerea la nivel de stat în procesul implementării Abordării LEADER în Republica Moldova.

Împreună cu Solidarity Fund PL în Moldova am reușit în acest an, să elaborăm și să promovăm în Parlament, inițiativa legislativă care ne va oferi posibilitatea de finanțare a Grupurilor de Acțiune Locală, iar cele 5% din Fondul de Subvenționare în Agricultură vor putea contribui la implementarea anumitor proiecte.

 

Aleksandra Jarosiewicz, Director Executiv al Solidarity Fund PL și-a exprimat recunoștința pentru suportul constant al partenerilor proiectului – USAID, Polish Aid și  MADRM, subliniind faptul că doar prin cooperare va fi asigurată durabilitatea proiectului și vor fi aduse schimbări de la rădăcină.

Mai multe localități rurale vor beneficia de îmbunătățirea condițiilor de viață și creștere economică. Actorii cheie sunt GAL-urile și oamenii care contribuie la dezvoltarea localităților. Proiectul va fi implementat prin intermediul Grupurilor de Acțiune Locală cu suportul Solidarity Fund PL în Moldova și Rețelei Națională LEADER din Republica Moldova.

Marina Albu, Președinte al Rețelei Naționale LEADER din Republica Moldova:

Implementarea abordării LEADER a începutul din anul 2016, ca inițiativă a Uniunii Europene. Astăzi avem susținerea tuturor partenerilor, ceea ce înseamnă un proces model de sinergie.

 

Bugetul total al proiectului este în valoare de 3 milioane USD, dintre care peste 70% vor fi direcționate pentru finanțarea proiectelor locale. Granturile vor fi oferite antreprenorilor în bază de concurs. O atenție sporită se va acorda creării de noi oportunități de dezvoltare economică în zonele rurale, în special pentru femei și tineri.

 

Elena Reoneac – manager GAL Lunca Bîcului” a relatat experiența de creării GAL-ului:

Grupul de Acțiune Locală  este un sprijin cu adevărat pentru cei care vor să-și realizeze ideile aici, acasă. În anul 2019, am implementat cu succes 12 proiecte, iar cel mai îmbucurător fapt este că populația a început să creadă în forțele proprii și să vină cu propriile inițiative.

Alexandru Sîrbu, Membru al Grupului de Acțiune Locală Valea Cuboltei:

„Încă de la începuturi mi-am exprimat dorința de a scrie proiecte și de a mă implica în activitatea GAL-ului. Proiectele sunt mici, dar au un impact direct asupra localității și în acest sens, îndemn toți cetățenii să beneficieze de oportunitățile oferite de GAL.

 

Proiectul constă din patru activități cluster (grupate):

LEADER Inception -  crearea a 16 GAL-uri noi;

LEADER Advancers - susținerea proiectelor de dezvoltare locală în parteneriat cu aproximativ 12 GAL-uri;

Inovatori LEADER - pilotarea instrumentelor inovatoare pentru dezvoltarea economiei locale;

LEADER Knowledge – analiza impactului de dezvoltare.

 

Desprea GAL-uri

GAL – urile reprezintă un parteneriat al reprezentaților din sectoarele public, privat și civic și sunt responsabile pentru guvernarea locală. Ele decid asupra delimitării teritoriale a activităților lor, stabilesc parteneriate, elaborează strategii integrate de dezvoltare rurală și le pun în aplicare.

Despre Abordarea LEADER

În Republica Moldova primele acțiuni de implementare a abordării LEADER au început în anul 2016, pilotat de UE. Astăzi în țară există 32 GAL-uri, care activează și susțin diverse inițiative de dezvoltare, cum ar fi: susținerea antreprenoriatului rural, promovarea turismul în localitățile lor, valorificarea resurselor locale etc. LEADER este o abordare implementată în țările UE pentru dezvoltarea localităților rurale. Mai multe detalii despre aici.

 

Ultimele ȘTIRI

Armenia a bombardat mai multe localități din Azerbaidjan. Sunt înregistrate decese și răniți în rândul civililor și militarilor

Forțele armate din Armenia au bombardată în această dimineață pozițiile Azerbaidjanului, de-a lungul liniei frontului, unde se regăsesc și persoane...

Ce sigur nu trebuie să faci, dacă ai probeleme cu finanțele

Dacă vă aflați într-o gaură financiară, este important să evitați lucrurile stupide pentru a nu vă săpa groapa și mai adânc.

LG Moldova: Casa viitorului mai aproape decât crezi!

Cu câțiva ani în urmă, Big Data și Internetul era menționat în previziunile futuriste, iar astăzi reprezintă o realitatea perfect normală fără de c...

MAIB și Opera Națională vă îndeamnă să fim la distanță și, totuși, împreună prin cultură și muzică bună

Cel mai impresionant eveniment cultural al teatrului liric național revine în scenă cu ediția a 28-a a Festivalului Internațional de Operă și Balet...

LG Virtual Exhibition- Life’s Good from Home

În fiecare an, compania LG ne încântă cu noile sale produse unice, precum: primul televizor OLED rulabil, cel mai tare frigider InstaViewThinQ cu u...

Vezi toate știrile