Vadim Ceban la Rezoomat: Formula negociată cu Gazprom este una foarte bună și asta se va observa din octombrie

05 Sept. 2022, 14:47
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
05 Sept. 2022, 14:47 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Formula prețului pentru gazele naturale negociată cu Gazprom este una foarte bună! O spune președintele Consiliului de Administrație Moldovagaz, Vadim Ceban. Potrivit oficialului, formula ne-ar putea aduce un preț de achiziție mai mic începând cu luna octombrie. Totuși, Vadim Ceban spune că chiar dacă prețul de achiziție va fi mai mic, Moldovagaz nu va solicita o reducere a tarifului, pentru că din banii economisiți ar trebui să-și acopere devierile tarifare, scrie Realitatea.md.

Vadim Ceban spune că formula de calcul a prețului la gaz, negociată cu Gazprom, ne va aduce un preț mai mic abia din luna octombrie. Prețul de achiziție este atât de mare pentru că el reflectă prețul de pe piața internațională, explică Ceban.

„În situația unui preț de piață atât de mare, consider că formula noastră este foarte bună. Acest lucru se va demonstra deja în luna octombrie. În cazul nostru, sunt proporții din prețul de piață a gazelor naturale și petrolului, deci formula este absolut conexă cu piața”, a spus Vadim Ceban  în timpul emisiunii Rezoomat de la RliveTV.

Potrivit lui Vadim Ceban evoluțiile de pe piața internațională creează premisele unor reduceri de prețuri începând de luna viitoare. În plus, pentru Republica Moldova formula de calcul a prețului este una avantajoasă întrucât din octombrie se inversează ponderea valorii gazelor naturale și petrolului, fapt ce ar genera un preț mai mic de achiziție.

 „Prețul de achiziție în octombrie va fi mai mic față de luna septembrie. Acum prețurile scad. Pentru că nivelul de stocare a gazelor naturale pentru iarnă în diferite țări a ajuns la nivelul de 80-90%. Germania a confirmat că are stocuri în proporție de 80%, Germania fiind cel mai mare consumator de gaze naturale din Europa. Deci, cererea la gaze naturale s-a temperat. Asta ar însemna și ajustări pe piață. Noi trebuie să ne recuperăm din devieri, așa scrie legea. Dar deja cum va decide regulatorul”, a explicat Vadim Ceban.

În luna septembrie Republica Moldova achită un preț de achiziție a gazului de 1.883 de dolari pentru o mie de metri cubi. Prețul este cu 400 de dolari mai mare față de luna trecută. În prezent, tariful pentru metru cub de gaz este de 22, 99 lei, cu TVA inclus.

Realitatea Live

04 Dec. 2023, 17:15
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
04 Dec. 2023, 17:15 // Actual //  Lupu Eduard

Circa 300 de mii de moldoveni cu cetățenie română riscă să rămână fără cartea de identitate urmare a noilor modificări la legislație intrate în vigoare peste Prut, potrivit anunțului Just Consult.

„Cetățenii Republicii Moldova care dețin cetățenie română și au carte de identitate românească se confruntă cu acțiuni abuzive ale autorităților române. După verificarea la adresa de domiciliu, autoritățile rețin actul de identitate pentru a fi anulat. Aceste acțiuni au ca rezultat limitarea drepturilor acestor cetățeni, inclusiv dreptul la un act de identitate românesc și dreptul la libera circulație”, susține Just Consult.

De la 10 iunie 2023, au intrat în vigoare noi reguli pentru românii care locuiesc la o altă adresă decât cea din buletin. Potrivit noii legi, persoanele care locuiesc la o altă adresă decât cea din cartea de identitate sunt obligate în termen de 15 zile să își facă mutația.

„Persoanele care, din diferite motive, locuiesc la alte adrese decât cea din buletin de identitate sunt obligate să solicite la serviciul public comunitar de evidență a persoanelor schimbarea domiciliului sau înscrierea mențiunii privind stabilirea reședinței în termen de 15 zile de la mutare și să ceară înscrierea în cartea de imobil”, se arată în lege. Nerespectarea acestor reguli atrage amenzi cuprinse între 75 și 150 de lei românești.

Mulţi moldoveni de peste Prut îşi fac buletine de România pentru a putea munci în Uniunea Europeană, iar proprietarii de locuinţe fac din asta o afacere.

Pentru mii de persoane din Republica Moldova, câteva localităţi de peste Prut sunt „acasă” doar în acte. Aceştia îşi fac buletine de România pentru a putea munci în Uniunea Europeană.

De exemplu, în trei comune din judeţul Iaşi, există cel puţin câte o casă cu locuitori fantomă. Unii dintre ei nici nu au trecut măcar să vadă cum arată casa în care locuiesc oficial. Totodată, la Galați, există o casă cu 3000 de rezidenți.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău