Bani.md

Valabilitatea pașaportului moldovenesc ar putea fi prelungită până la 10 ani

Valabilitatea pașaportului moldovenesc ar putea fi prelungită până la 10 ani foto: moldova.org

Grupa sangvină ar putea să nu se mai regăsească în buletinul de identitate și în pașaportul cetățenilor Republicii Moldova, pașaportul diplomatic și cel de serviciu. De asemenea, noțiunea de naționalitate va fi exclusă din document, iar valabilitatea pașaportului ar putea fi de 10 ani, și nu 7 cum este în prezent.

Modificările se regăsesc într-un document, elaborat de deputații PDM Sîrbu Serghei, Apolschii Raisa, Padnevici Corneliu, Stratan Valentina, Buliga Valentina, Țuțu Constantin și Vremea Igor.

Potrivit inițiativei legislative, informaţia despre grupa sangvină de pe actul de identitate nu întotdeauna este un element definitoriu de stabilire a corelaţiei fiabile dintre deţinătorul actului de identitate şi grupa sangvină propriu-zisă din mai multe considerente. Propunerea de excludere a menţiunii privind grupa sangvină din buletinul de identitate şi din paşaportul cetăţeanului Republicii Moldova, din paşaportul diplomatic şi din cel de serviciu se impune în contextul ajustării cadrului normativ¬legal naţional la prevederile şi standardele internaţionale.

Grupa sangvină nu este un identificator unic al persoanei fizice, deoarece aceeaşi grupă sangvină pot avea mai multe persoane. Se atestă cazuri când datele despre grupa sangvină de pe actul de identitate nu corespunde realităţii pe motiv că a fost introdusă greşit sau determinată eronat de instituţia medicală.

În cazurile diverselor accidente, intervenţii medicale sau transfuzii de urgenţă, grupa sangvină, de regulă, se determină la faţa locului prin metode rapide, în laboratoare medicale modeme mobile. Mai mult, grupa sangvină se indică diferit de la un stat la altul.

De asemenea se propune ca semnătura în actele de identitate să fie aplicată doar de către minorii care au împlinit vârsta de 14 ani. În cazul titularului cu vârsta sub 14 ani şi al celui care nu poate aplica semnătura sa, se va aplica un simbol special în condiţiile stabilite de Guvern.

Autorii proiectului menționează că actualmente, tehnologiile de înscriere şi citire a datelor ce se conţin în mediul de stocare electronică a datelor au avansat esenţial şi asigură un nivel sporit de securitate a datelor cu caracter personal incluse, fiind, practic, imposibilă accesarea, utilizarea, modificarea neautorizată sau donarea datelor. Din aceste considerente se propune extinderea termenului de valabilitate al paşaportului cetăţeanului Republicii Moldova de la 7 la 10 ani pentru persoanele cu vârsta peste 16 ani, deoarece acestea sunt mai puţin expuse modificărilor fiziologice de maturizare.

Practica de eliberare a paşapoartelor ce conţin mediu de stocare electronică a datelor pe un termen de 10 ani se aplică pe larg de un şir de state din comunitatea internaţională (SUA, Franţa, Germania, Italia Austria, Federaţia Rusă, Turcia, Irlanda, Slovenia etc.).

De asemenea, în contextul punerii în circulaţie cu începere de la 01.09.2015 a buletinului de identitate electronic al cetăţeanului Republicii Moldova, concomitent cu buletinul de identitate al cetăţeanului Republicii Moldova, proiectul prevede eliberarea buletinului de identitate electronic cu mijloacele semnăturii digitale şi certificatele cheilor publice, la solicitarea cetăţenilor Republicii Moldova care au dobândit capacitatea de exerciţiu deplină, iar termenul de valabilitate al acestuia va constitui 10 ani. În statele europene cartelele electronice de identitate se eliberează pe un termen de 5 sau 10 ani, care este termenul limită recomandat de ICAO pentru aşa tip de documente.

O altă modificare importantă este legată de obligativitatea cetățenilor de a deține buletin de identitate. Se propune ca cetățenii să nu fie obligați să aibă buletin de identitate de la naștere, ci de la vârsta de 16 ani. Asta nu înseamnă că cetățenii nu au dreptul de a solciita buletinul de identitate de la naștere.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000